България


Бълга̀рия, официално Република България е парламентарна република разположена в Европа, в източната част на Балканския полуостров, заемаща 22% от неговата територия. Граничи на север с Румъния; на запад със Сърбия и Република Македония; на юг с Гърция и на югoизток с Турция. Страната се мие от водите на Черно море, по протежение на бреговата ивица, на изток. Общата дължина на държавната граница е 2245 km, от тях 1181 km са сухоземни, 686 km — речни (главно по река Дунав) и 378 km — морски. Освен континенталната част, България също притежава и някои малки острови в Черно Море и по р. Дунав, като Св. Анастасия, Белене, Св. Иван, Св. Петър и други.
Със своите над 110 хил. km2 площ, (от които 110 510 km² суша и 333 km² вода) и с над 7,5 милиона души, страната се подрежда на 102 и 96 място, съответно по площ и по население в света.
С пристигането на прабългарите, предвождани от кан Аспарух около 670 г., последвалата война на славяните и прабългарите с Византия и подписването на мирния договор през 681 г., са положени основите на Първата българска държава, период през който се установява Православното християнство като държавна религия и се достига до най-голямото териториално разширение на нейните граници, с излаз на 3 морета, при управлението на цар Симеон I. Три столетия по-късно следва период на упадък и политическа криза, довели до падането под Византийска власт за 167 години. През 1185 България отново се появява на картата на Европа с въстанието на братята Асен и Петър в Търново, основавайки Втората българска държава. Два века по-късно, разслабена и поделена между отделни царства, пада под Османско владичество. Едва през 1878 г. българската държавност е възстановена, вече като Трета българска държава, като придобива пълна независимост от Османската империя през 1908 г., бидейки царство до 1946 г. След Втората световна война страната попада под съветската сфера на влияние, присъединявайки се към Източния блок, а през 1946 г. официално става Народна република. С установяването на демократична форма на управление през 1989 г., комунистическата ера свършва и България за пръв път става Република, каквато е и днес. Държавен глава на страната е Президентът на България, избиран на всеки пет години чрез преки избори.
В икономически аспект, България е 66-тата по големина икономика в света, по паритета на покупателната способност (за 2010 г.)[6] и заема 58-мо място сред страните с по-добро качество на живот на земята. България е една от основателките на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; също така е пълноправен член на ООН, Европейския съюз и НАТО.
България има своя база, наречена „Св. Климент Охридски“, на остров Ливингстън в Антарктика и като консултативен член на Антарктическия договор участва в управлението на териториите разположени южно от 60° ю.ш.


oT: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Няма коментари:

Публикуване на коментар