Баската сепаратистка организация ЕТА

Euskadi Този или Askatasuna ЕТА (баски за „Баска свободна държава“, е въоръженa националистическа сепаратистка организация.Основана през 1959 г., тя еволюира от групата застъпваща се за традиционните културни обичаи,до въоръжена група, изискваща независимост за баските.
Според официалните данни на испанското правителство,от 1968 до наши дни ЕТА е отнела живота на 823 души групата е призната като терористична организация,както от испанските и френските власти,така и от Европейския съюз като цяло,Съединените щати и Организацията на обединените нации.Повече от 700 Членовете на организацията са излежават присъди в затвори в Испания, Франция и други страни.
Всички актове ЕТА са концентрирани върху суверенитета и самостоятелното определяне на Страната на баските. Идеологията на групата е марксистко-ленинистка.
Мотото на ЕТА е Bietan jarrai ( „Дръж и на двете“).Това се отнася до двете фигури в техният символ-една змия (представляваща политиката),обвита около една брадва (представляваща въоръжена борба)

Структура
ЕТА на няколко пъти променя своята вътрешна структура по различни причини, най-често заради сигурността.Групата има строго йерархична организация с с лидер на върха.Разделена е на три подструктури: логически, военни и политически.Докладите от испански,баски и френски полицейски разследвания отчитат значителни промени през последните години в структурата на групировката. Трите подструктури биват разбити на общо единадесет. Промяната е в отговор на скорошните залавяния, и възможното проникване на различни правоприлагащите органи. Намерението на ЕТА е да стесни кръга на
членовете си и така да предотврати въдещи залавяния.
Въоръжените действия на ЕТА са организирани в различни taldes ( „групи“) или командоси,от три до пет членове в група, чиято цел е да извършва нападения в определена географска зона. Тaldes се координират от cupula militar ( „военни главнокомандващи“).Снабдяването на taldes, и подкрепата на групите се извършва в безопасни къщи и zulos (в Страната на баските думата zulo буквално означава „дупка“). Zulos са малки стаи скрити горите, къщи или подземни обежища, които се използват за съхранение на оръжие, взривни вещества или понякога отвлечени хора.
ЕТА да популяризира движението borroka ( „борба на улицата“), чиято главна цел са насилствените действия срещу обществения транспорт, политически партии или културни сгради, офиси, унищожаване на частна собственост на политици, полицаи, военни, журналист, на членовете на Съвета, както и всеки, който изказва критика срещу ЕТА, банкови офиси, заплахи, Графити на политическите основа, както и общите размирици, обикновено използвайки коктейли Молотов.Тези групи са съставени предимно от млади хора, които са насочени чрез младежките организации (като Jarrai, Haika и Segi) . Много от днешните членове на ЕТА стартират сътрудничеството си с организацията, като участниците в точно тези организации borroka.

Политическа подкрепа
Политическата партия Batasuna (преди известна като Euskal Herritarrok и „Herri Batasuna“),е забранена днес от испанското законодателство, недемократична организация (Ley де Partidos Politicos). Тя преследва същите политически цели, както ЕТА и не съди сепаратистите за използването на насилие ,като начин за постигане на идеала. По официални данни ,тази партия получава от 8 до 15% от гласовете в Страната на баската автономна общност.
След забраната на Batasuna на 18-ти март 2003 година се появява нова партия наречена Aukera Guztiak (всички варианти), създадена от profeso за изборите за баскски парламент от април 2005 година. Нейните привърженици отричат връзка с Batasuna, и твърдят, че тяхната цел е да позволят на баските граждани свободно да изразяват своите политически идеи, дори и тези за независимост.
След като и Aukera Guztiak са забранени,по-малко от две седмици преди изборите, се появява друга политическа група, родени от по-ранна от Разривът Herri Batasuna, Комунистическата партия на баските земи (EHAK / PCTV, Euskal Herrialdeetako Alderdi Komunista / Partido Comunista на разговор Tierras Vascas).

История
По време на диктатурата на Франко

ЕТА е създадена от млади националисти, които по това време са свързани с PNV. Започнала през 1952 г. като студентска дискусионна група в Университета на Deusto в Билбао, отклонение на PNV младежката група EGI, първоначално е наречена EKIN, от баски език също „да действа“; името има смилъла „да се захващат за работа „. На 31ви юли 1959 година, групата се преименува на ЕТА. Тяхната разделение от PNV е привидно, защото те считат за PNV са твърде умерени в своята съпротива срещу диктатурата на Франко. Те не се съгласяват с PNV за отхвърляне на тактика на насилие, и се превръщат в едно баскско съпротивително движение,използващо преки действия.
В тяхната платформа, създадена на първото събрание в Bayonne, Франция през 1962 г., ЕТА призова за „национално възраждане“ на баските историята,като процес на изграждане на нацията. Те декларират, че баската националност се определя от баския език, Euskara; това е в контраст с определението на PVN за баската националност по отношение на етническа принадлежност. В контраст с изричния католицизъм на PNV, ЕТА е определена като „нерелигиозна“-тя не разпознава специална държавна религия-католическата доктрина, въпреки че използват я за разработване на социалната си програма.Организацията призоваха за социализъм и за „независимост на Euskadi, съвместими с Европейския федерализъм“.

Обекти, тактиката и нападения
Техният стремеж, който беше очертан през 1995 г. в Демократична Алтернатива на публикуването им, е сила на правителствата на Испания и Франция да се споразумяват за следното:

* Признаване на правото за „самостоятелно определяне и териториалност“ за Euskal Herria.
* Това Страната на баските населението са „уникални“,свободни да вземат решения за бъдещето на Страната на баските.
* Амнистия за всички въоръжени групировки, независимо от това дали са затворници или самостоятелно наложени изгнаници
* Спазването на това, което ЕТА определя като „резултатите от демократичния процес в Страната на баските“.
* „Общо прекратяване на огъня“, след като тези точки са гарантирани чрез политическо споразумение.

Всички форми на ЕТА Целите са центрирано върху суверенитета и самостоятелно определяне на Euskal Herria (Страна на баските, Iparralde и Навара). Мотото на баските Euskera е „aizkora bezain zorrotza възраст sugea bezain zuhurra“, което се превежда на бълг. като „остър като брадвата и тихо като змия“.

ЕТА е убила стотици хора, включително около 340 цивилни граждани, както и десетки отвлечени в своите действия срещу испанската държава.Повече от 500 въоръжени ЕТА са държани в затвора в Испания, Франция и други страни [37].

Сдружението е приет от време на време, други вторични тактически причини, като например борбата срещу:
В недовършената Lemoiz централа през 2006 година.

* Хероин разследване на трафикантите, тъй като corruptors на баските младежта и полицейски сътрудници, решение за съвет.
* Ядрената централа съоръжения в Lemoiz (Bizkaia). След баскски еколог движение са се противопоставя на този проект, ЕТА е придържал към тази гледна точка.Петима работници са убит от организацията, включително и изпълнението на kidnaped инженер Хосе Мария Rayan [38]. След мирна и координатор на кампанията за смяна на електрически уреди и на разстояние от цяла Bizkaia, като по този начин претоварване и tripping всички абонатни станции и връзки, предизвиквайки широко разпространение черно счита, и огромно усилие за промяна на тези, [цитиране необходими] реактора сърцевина, която беше действително доставени до обекта е взето далеч . Сайтът остава пустеещи. Възражението на електрическата централа е неговата имплицитно се разчита на испанското правителство за подпомагане и поддържане на хиляди години.
* А-15 магистрала, която беше да тече през Leizaran долина между Морски и Guipuscoa. Той беше открит през 1995 г., по време на строителството 4 човека, свързани със строителството са били убити от ЕТА [39], както и над 280 милиона pesetas са били платени от публичните институции за покриване на загуби [40] [41].
* Така нареченото баскски Y, план, да направят AVE високоскоростни железопътни линии свързващи трите града на баската автономна общност.

Международни връзки

* ЕТА е известно, че са имали „Братски“ контакти с временната ирландска Републиканската армия; двете групи имат и двете, на моменти, характеризиращи техните борби като паралелно. Тя също подържа връзки и с други въоръжени леви движения в Европа и в други места по целия свят.
* ЕТА командосите се съюзяват през 1999 г. с бретонската революционна армия, за да откраднат взривни вещества от Бретан.
* В Колумбия армията заявява, че има контакти между ЕТА и колумбииските партизани FARC, въпреки, което нямат твърди доказателства
* Някои от екс-въоръжените са получили политическо убежище в Латинска Америка,както и др. страни като Мексико и Венецуела.
* Няколко екс-въоръжени групировки са били изпратени от Франция през Панама ,да пребивават в Куба след съгласието на испанското „Държавно управление“ (под Felipe Gonzalez) с Куба. Департамент на Съединените Щати-членка,няма информация за дейността си на територията на Куба

Етикети: доклад по история, доклад по свят и личност, курсова по история, Реферат по история, реферат по свят и личност

Този материал съдържа 1,290 думи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар