България и Русия – есе

Отношенията между две отделни държави се наричат външна политика. Но на дали връзката между България и Русия може да бъде просто политика. Отношенията на две толкова близки и в същото време толкова приличащи си една на друга държави никога не остава само на политическо ниво.Не напразно сме се наричали и още се наричаме братски народи.Православни християни и в същото време славяни, ние винаги сме виждали в руския народ един своеобразен огледален образ на нашата идентичност.
Някой беше казал ,че животът е кръговрат и всичко се повтаря.Ние трудно можем да предвидим бъдещето на нашите две страни, както и нашите взаимоотношения. Но е от изключителна важност да проследим историята на тези взаимоотношения, за да се поучим от грешките си и да продължим да следваме опита на миналите поколения .
Близката връзка на България с Русия,особено през времето на комунизма,е накарала много хора да погледнат на България като на една от социалистическите рожби на Съветския съюз. Но при две стари нации като нашите близостта не се заражда от един еднакъв режим на управление .Корените на нашата близост откриваме далече назад в миналото , корени, вплетени в твърдата основа на нашата обща вяра, писменост и произход.
Макар доста хора да обесняват мотивите на Русия за нашето освобождение с желанието на руската държава да притежава Босфора, никой не отрича мотивите на руския народ , на хилядите доброволци, решени да дадат живота си в името на свободата на своите български братя. Хората ,споделящи това мнение, навярно забравят ,че войната се започва от политиците, но се води от народите. И мисълта, накарала обикновения руски войник да остави семейството си и да рискува живота си , не е била политическата цел на неговите началници. А мисълта, че там в България, семейства като неговото страдат и молят за неговата помощ .
Историята не е една идеалистична приказка, в която всичко протича в името на доброто приятелство. Има много случаи, в които България и Русия са имали различни виждания и противоположни цели.Доста пъти българи и руснаци са заставали под бойните знамена, но не като една непобедима съюзническа сила , а като противници, борещи се за собствени интереси . Но дори в конфликтите си тези два народа показват своята привързаност .Не напразен е бил страхът на българските военноначалници , че българската армия ще откаже да пролива кръвта на своята освободителка.
Българи и Руснаци- два народа с безспорно общо минало. Но въпросът , който си задаваме днес е дали тази връзка ще се превърне и в общо бъдеще ? Това може да покаже само времето . Но докато помним миналото си ,ще се надяваме за бъдещето

Няма коментари:

Публикуване на коментар