Има ли връзка между ЛСД-то и айпада?

Мозъкът на Стив Джобс, който току-що си подаде оставката от “Епъл”, е една велика загадка за науката. От една страна, той няма никаква диплома. От друга, той създаде най-великата технологична компания на света. Абсурд? Но пък и Бил Гейтс също не е завършил университета...

Стив Джобс се разминава с дипломите още преди да се роди. “Моята биологическа майка била млада неомъжена студентка, която решила да ме даде за осиновяване” - разказва той пред студентите в Станфордския университет. “Много държала да ме даде на висшисти, за да ме образоват. Уредено било да ме осиновят един адвокат и жена му. Само че, когато съм се появил, те изведнъж решили, че не искат момче, а момиче.

Моите родители били в списъка на чакащите и получили обаждане посред нощ - имаме едно момченце, искате ли го? Разбира се, казали те. По-късно биологическата ми майка отказала да подпише документите за осиновяване, тъй като новата ми майка не е завършила университета, а баща ми не е завършил и гимназия. Съгласила се няколко месеца по-късно, когато родителите ми обещали, че ще ме изпратят да следвам.”

17 години по-късно Джобс постъпил в университета Рийд в Портланд, щата Орегон. Но още след първия семестър се отписал. “Нямах понятие какво смятам да правя с живота си и не виждах с какво университетът може да ми помогне”, разказва той. “Откъде накъде ще харча тези пари, които родителите ми са спестили през целия си живот? Така че реших да отпадна. Като гледам назад, това бе едно от най-добрите решения в живота ми!”

Джобс се отписал, но останал в университета още една година и посещавал само тези лекции, които са му интересни. Спял на пода при приятели, връщал празни бутилки от кока-кола, а в неделя обядвал без пари в будисткия храм на другия край на града.

Следвайки интуицията си, един ден се записал в курса по калиграфия. Там открил красотата на буквите, шрифтовете, интервалите. “Това нямаше практическа ценност тогава. Но 10 години по-късно, когато създавахме първия “Макинтош”, всичко ми се върна. Това бе първият компютър с красива типография. Ако не бях попаднал на онзи курс в университета, “Мак” никога нямаше да има богат избор от шрифтове. И тъй като “Уиндоуз” просто изкопира Мак, вероятно никой персонален компютър нямаше да го има.” Човек трябва “да свърже точките” в живота си, обобщава Джобс. “Не бих могъл да ги свържа, докато бях в университета. Но като погледнах назад 10 г. по-късно, това се оказа много лесно.”

На младини Стив слага доста несвързани точки. Още като ученик ходи на лекции в “Хюлет - Пакард”. През лятото работи там като техник и се запознава със своя бъдещ партньор Стив Возняк. През 1974 г. се завръща от университета и се хваща на работа като техник в “Атари”, производител на известните видеоигри. Там спестява малко пари и заминава на “духовно пътешествие” при известен гуру в Индия. Завръща се будист, с бръсната глава и увит в тога. Тогава експериментира с ЛСД, знаменитата халюцогенна дрога на хипи движението. “ЛСД е едното от двете или трите най-важни неща, които се случиха в живота ми”, споделя Джобс.

Известно е, че дрогата ЛСД има свойството да “препрограмира” човешкото съзнание. Случвало се е например преуспяващи пиарки да си зарежат кариерата, но пък да открият любовта. Видни адвокати откриват своята хомосексуална същност. Закоравели престъпници започват да уважават закона. И все благодарение на ЛСД, ако се вземе под наблюдение на терапевт.

При Стив Джобс дрогата вероятно е засилила влиянието на дясното мозъчно полукълбо. Според невролозите лявото полукълбо принадлежи на дипломираните специалисти.

То се занимава с анализа на информацията. Дясното се специализира в синтеза, то свързва изолираните елементи, за да могат нещата да се схванат в цялостност. Както казва самият Джобс - “да се свържат точките”. Компютърът като тенекия и кодове е рожба на лявото полукълбо, но дясното му придава човешките черти, които днес благодарение на Джобс смятаме за даденост.

Стив Возняк създава “Епъл” заедно с Джобс в гаража на родителите му. Ето какво казва той за своя партньор: “През цялото време той (Джобс) мислеше как да скрие технологията от картината. От самото начало, та до ден днешен, целта му е да направи така, че продуктът да не изглежда като техника, да не е нужно да научаваш тези сложни, технични стъпки, за да си свършиш работата... Затова Стив ще влезе в историята като най-важния технически лидер в историята.”

Бил Гейтс също е изоставил следването, но той винаги е бил само програмист. Макар и гениален. Нито е бил будист, нито хипар, нито пък е вземал ЛСД.

Затова при него ударението винаги е било върху лявото полукълбо. За да научите повече за разликата между лявото и дясното мислене, бих препоръчал книгата на Даниъл Пинк “Изцяло ново мислене” (изд. “Изток-Запад”). Дясното полукълбо работи по-силно при творците, които виждат живота през човешкия ракурс, като Джобс.

За първи път видях система “Макинтош” за предпечатна подготовка през 1990 г. и бях изумен. На тогавашните PC - всичко се вършеше с командни редове, скука и мъка. Докато на Мак имаше един екран с картинки, върху които се кликваше с мишката.

За първи път компютърът бе очовечен! Две-три години по-късно Бил Гейтс изплагиатства тази идея в своя “Уиндоуз”.

Твърди се, че Джобс е вкарал техниката в изкуството и изкуството в техниката. Но това нямаше да се случи, ако през 1985 г. бордът на директорите на “Епъл” не го уволнил.

“Как може да те уволнят от компания, която си създал? - пита се Джобс в речта си пред студентите. - Когато “Епъл” се разрасна, ние наехме един човек, за да ръководи компанията заедно с мен. През първата година и нещо нещата вървяха добре. Но после нашите визии за бъдещето започнаха да се разминават и влязохме в конфликт. И бордът на компанията застана на негова страна.”

Това, разбира се, не би могло да се случи с Бил Гейтс в “Майкрософт”.

“Тогава не го осъзнавах, но уволнението от “Епъл” бе най-доброто, което можеше да ми се случи - твърди Джобс. - През следващите 5 години започнах компанията “Некст” и компанията “Пиксар” и се срещнах с жена си. “Пиксар” създаде първия компютърен анимационен филм “Играта на играчки” (Toy Story) и сега е най-успешното анимационно студио на света."

В “Некст” Джобс създава клатещия се и плъзгащ софтуер, който след години ще му послужи в айфона и айпода. А чрез “Пиксар” той на практика омъжи Силиконовата долина за Холивуд.

По-късно компанията му се слива с гиганта “Уолт Дисни”, а Джобс стана най-големият акционер. Междувременно филмите му печелят “Оскар”, и Джобс вече не е елитен техничар, а творец и артист, виден герой във фабриката за илюзиите.

Оставена на дипломираните си мениджъри, “Епъл” потъва в дълбоката скука и през 1996 г. вече е пред фалит. Едва тогава бордът в своето отчаяние се решава да върне спасителя Джобс. Това е пълна капитулация на счетоводното ляво полукълбо пред артистичното дясно. Вече няма интриги - Джобс вилнее в съзидателна разруха, прочиствайки пътя за революционен синтез на техниката с човека.

Погледнете един айпад. Къде му е силата? Новите таблети с “Андроид 3 Ханикомб” са много по-напред в техническо отношение. А вече излиза и “Андроид 4”, той пък принадлежи на космическата ера. Но в чисто човешко отношение айподът ги е изпреварил с цяла епоха. Той е ласкав и гальовен. Той иска да го милваш, докато точи кредитната ти карта. Той е свързан с 1000 мола едновременно и всичко е на една ръка разстояние. Музика, книги, игри, филми, учебници, програми за рисуване, графични калкулатори - всичко е на върха на пръста. Айпадът е като дом, в него може да се живее.

Андроидът е като недовършената килната сграда на входа на София.

Речта на Джобс пред станфордските студенти завършва с девиз от негова любима книга: “Остани гладен, остани глупав!" “Винаги съм искал това за себе си - казва той. - И сега, когато се дипломирате, за да навлезете в новия живот, пожелавам същото и на вас - останете си гладни. Останете глупави!”

В тази връзка си свалих на айпада една апликация, която наподобява вентилатор. Върти се, шуми, но за съжаление не духа. Затова пък ми помага да изпълня завета на Стив Джобс...

Няма коментари:

Публикуване на коментар