Николай Младенов събра очите на сватбарите с еврейски танц


Невероятно труден и ритмичен еврейски танц, изпълнен от младоженеца Николай Младенов с негов приятел - френски равин, събра очите на сватбарите в градината на двореца “Евксиноград”.

С темпото на канкан, подскоците на трудно хоро, поклони, завъртания и сложни стъпки двамата мъже показаха вещина в движенията. “Очевидно Ники и френският му приятел не бяха репетирали специално за партито след венчавката, но си личеше, че често са го играли заедно. Танцът е такъв, че не позволява волности и импровизации”, възхитиха се пред “Труд” гости на сватбата на външния министър.

И кумът, и кумата изпълниха обещанията си. Бойко Борисов бе нагизден във фрак със задължителните към него бяла папийонка и лачени обувки. А кумата - певицата Валентина Корчакова, поздрави младоженците Гергана и Николай с ария от любимата им оперета “Царицата на чардаша”.

Въпреки че не остана гостенин, който “не се разписа” на дансинга, кумът-премиер не се поддаде на кандърмите и не стана да танцува през цялата вечер. Така попари надеждите на присъстващите поне веднъж да завърти красиватакума на дансинга. В замяна на това се хвърли да помогне на една от приятелките на булката, която аха да изпусне букета. След като видя разочарованието на останалите моми за женене, че не са хванали китката, Бойко Борисов започна да раздава по масите част от цветята, донесени от гостите за новобрачните.

Както повелява традицията, кумът дръпна напътствена, кратка, но съдържателна реч за новобрачните. Единственото закачливо беше заръката младите да се плодят, множат и да произвеждат министри и евродепутати, защото има нужда от качествени хора.

След като огледа министерското си войнство и забеляза сред него Томислав Дончев, Бойко безапелационно му заяви, че той е следващият. (Повелителят на еврофондовете живее на семейни начала с половинката си Светлана, от която има дете, но още не е минал под венчило.)

Освен Томислав Дончев на “министерската маса” седяха още Нона Караджова, Росен Плевнелиев, Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, Тотю Младенов, Мирослав Найденов, Аню Ангелов, Красимир Велчев, шеф на парламентарната група на ГЕРБ. Не стана ясно защо липсват Симеон Дянков и Трайчо Трайков, които със сигурност също са имали покана. Цецка Цачева отбеляза “извинено отсъствие” - отменила Бойко на важно официално мероприятие в Габрово и обядвала с Николай Младенов и Гергана предишни дни.

Колегите на външния министър показаха завидни вокални умения. Сред тях изпъкна Мирослав Найденов, който си е докарвал някой лев към стипендията по време на следването с пеене по сватби. Той изпя няколко парчета, като обиграно сипеше поздрави към младоженци и гости. Малко преди полунощ разчувства сватбарите с песента “Прошка” и рефрена “Всички сме хора на този свят - и министри, и богати...”.

Нона Караджова и Вежди Рашидов не му останаха длъжни и забиха в незабравим дует “Да те жадувам” на “Сигнал”.

Тон за словесно-певческите импровизации на сватбата даде отецът, водещ църковния ритуал от евксиноградския храм “Свети Димитър”. В своеобразно “уан мен шоу” той напъти младоженците с искряща смес от православие, народни мъдрости, световна философия в близо едночасова реч, прекъсвана само от тримата хористи.

Дамата от ритуалния дом, която оформи гражданския брак, бе избрала стегната и смислена церемония, която Бойко Борисов обрисува с една фраза: “Сериозна работа!”

Всички удостоверения за брак - и гражданското, и двете църковни бяха връчени на булката Гергана като пазител на семейното огнище. Типични ритуали като настъпване и разчупване на питка липсваха. Целувките на влюбените също бяха дискретни. Поне в началото. Николай и Гергана спазиха твърде усърдно поверието, че трябва да се целуват, докато разрязват сватбената торта и така се увлякоха, че кумът ги прекъсна.

Темпераментната изненада за жениха и невестата нажежи страстите. След изисканата атмосфера на камерната класическа музика приятелите на младоженците им поднесоха изпълнения на оркестър “Карандила”, които изкараха всички на дансинга. Най-ревностни в танците бяха приятелите на младоженците от чужбина, полудели по българските ритми.

Близо 200-те поканени на сватбата се насладиха на изискан, добре подбран за летните жеги кетъринг на фирма от София. Всеки сам си сипваше от масите с над 20 вида салати, няколко варианта на готвено месо и зеленчуци.

Повечето дами се бяха съобразили с написаното в поканите “коктейлно облекло”, като шефката на комисията по сигурността на информацията Цвета Маркова бе спазила дори изискването за “биби” - миниатюрна шапчица или сноп пера (в нейния случай). Близкият приятел на Николай Младенов - Владимир Кисьов, бе предводител на седесарската група, която се весели до зори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар