Из “Ключовите разговори”


Кери Патерсън, Джоузеф Грени, Рон Макмилън и Ал Суицлър
Conversation

* * *
Предговор

Тази книга е революционна. Именно това беше първата ми мисъл, когато прочетох ръкописа. До такава степен бях завладян от значимостта, силата и навременността на посланието й, че дори предложих на авторите да я озаглавят „Революционните разговори”. Но впоследствие, когато я прочетох по-задълбочено и изслушах аудиоверсията, съпреживявайки прозренията, резултат от многогодишен професионален опит, проумях защо авторите бяха я озаглавили „Ключовите разговори”.

От работата си с различни организации и семейства, както и от личен опит знам, че в кариерата и личния живот на всеки човек има моменти, от които зависи всичко по-нататък. Много от тези решаващи моменти са свързани именно с „ключови” разговори с важни за нас хора, които обикновено провеждаме в емоционално заредена атмосфера. Всяко решение, което вземаме в такива моменти, ни повежда по един от пътищата, водещи в различни посоки.

Много мъдрост има в думите на големия историк Арнълд Тойнби, който твърди, че цялата история – не само на обществата, но и на институциите и отделния човек – може да се обобщи в следните думи: Нищо не ни проваля така, както успехът. С други думи, когато едно житейско предизвикателство се посрещне с равностоен отговор, ние постигаме успех. Но когато предизвикателството се промени и усложни, старият поведенчески отговор, който ни е донесъл успех, вече не върши работа – той ни проваля. Ето защо нищо не може да ни провали така, както успехът.

Понятието „предизвикателство” е придобило нов смисъл за съвременното семейство и работна среда, за живота ни като цяло. Светът се променя с плашеща скорост и става все по-зависим от фантастични и опасни технологии, а стресът и напрежението, на които сме подложени, нарастват експоненциално. Днешната напрегната атмосфера налага необходимостта да положим специални грижи за междуличностните взаимоотношения и да развием по-висши умения и стратегии за откриване на нови и по-добри решения за възникващите проблеми.

Новите, по-добри решения не изискват да убеждаваме другите да мислят като нас или да приемаме тяхната позиция; те се изразяват в откриване на общ път. Казано накратко, новите решения се основават на принципа на синергията, тоест цялото е повече от простата сума на съставните си части. Синергията се проявява в подобряване на взаимоотношенията, в избора на по-ефикасен метод за вземане на решения, в повишената ангажираност по отношение на взетите решения или в комбинираното им действие.

От книгата ще научите, че „ключовите разговори” преобразяват хората и взаимоотношенията. Те нямат нищо общо с преговорите, тъй като създават връзка от съвсем нов порядък. Те представят така наречения „среден път”, както го наричат будистите – не компромис между двама противници в директен и праволинеен сблъсък, а по-висока пресечна точка, връх на равнобедрен триъгълник. Когато двама души водят откровен диалог, между тях се създава съкровена връзка, подобна на тази, която сплотява семейството след раждането на очаквано дете. Това означава, че общуването им е реално и съзидателно. В действителност тази връзка е толкова силна, че ни прави неспособни да проявим нелоялност и да злословим в отсъствието на другия, дори под влиянието на такъв могъщ механизъм, какъвто е социалният натиск.

Основната тема в книгата е развита последователно и блестящо. Авторите успяват да ни убедят в необикновената сила на диалога, показват ни как да си изясняваме своите истински желания и случващото се в хода на разговора, как да създаваме условия на сигурност и да използваме самоосъзнатостта и самопознанието си. Научаваме как да постигнем такова ниво на взаимно разбирателство и съзидателна синергия с другите, че да се ангажираме емоционално с взетите решения и с готовност да се посветим на реализирането им. Казано накратко, ние се учим да създаваме правилна умствена и емоционална нагласа, за да усвоим и прилагаме успешно правилния набор от умения.

Въпреки че имам дългогодишен опит в представянето и преподаването на сходни идеи, бях дълбоко повлиян, мотивиран и дори вдъхновен от тази книга – усвоих нови концепции, придобих по-дълбоко разбиране и открих нови възможности за приложението на стария опит. Научих също как новите техники, умения и способи могат да бъдат използвани в комбинация и как чрез ключовите разговори можем да сложим край на посредствеността и грешките от миналото. Повечето от големите пробиви в живота на всеки в действителност се дължат на сътрудничеството.

Когато прочетох „Ключовите разговори”, с огромно задоволство установих, че моите скъпи приятели и колеги са синтезирали жизнения си и професионален опит в тази книга. Те са се заели с изключително важна тема и са я разработили блестящо – достъпно и забавно, с чудесно чувство за хумор, здрав разум, практичност и много примери. Те показват начина, по който можем да съчетаем интелекта и емоционалната интелигентност, за да провеждаме ефективно ключови разговори.

Спомням си как преди доста време един от авторите трябваше да проведе ключов разговор със свой преподавател в колежа. Професорът подозираше, че студентът не полага достатъчно усилия и не реализира потенциала си. Приятелят ми слушаше внимателно професора, преформулираше загрижените му изказвания и изразяваше признателност, че способностите му са оценени, а след това спокойно и с усмивка каза: „В момента съм съсредоточен върху други приоритети и обучението не е толкова важно за мен. Надявам се да ме разберете”. В първия момент професорът беше смаян, но от този момент нататък започна да се вслушва по-внимателно в думите на своя студент. Потече диалог, в резултат на който беше постигнато по-дълбоко разбиране на ситуацията и връзката между двамата се задълбочи.

Всеки от авторите е ярка личност и изтъкнат лектор или консултант. Виждал съм ги да правят чудеса по обучителни семинари, но не бях сигурен дали ще успеят да вместят такава пространна и сложна тема в една книга. Те опровергаха съмненията ми. Най-горещо ви препоръчвам задълбочено да прочетете настоящата книга, да отделите нужното време, за да обмислите всяка глава и да откриете логиката в последователността, в която са изложени. После се опитайте да приложите наученото в практиката и отново се върнете към книгата, научете още неща и приложете новопридобитото знание. Помнете: да знаеш и да не действаш е равностойно на това да не знаеш.

Убеден съм, че и вие като мен ще откриете, че ключовите разговори, прекрасно описани на следващите страници, отразяват прозрението в красивото и незабравимо стихотворение на Робърт Фрост – „Пътя, по който не поех”:

Два пътя в леса разделени видях,
ала не можех да тръгна по двата.
Бях пътник единствен, там дълго стоях,
единия с поглед надолу следях
гръб как извива навътре в гъстака.

(…)

Това ще разказвам с въздишка за тях,
щом минат години и се изгубят.
Два пътя веднъж разделени видях
и по-запустелия аз си избрах,
а това промени всичко друго.

Стивън Р. Кови


“Ключовите разговори”
Кери Патерсън, Джоузеф Грени, Рон Макмилън и Ал Суицлър

За книгата:
• Над два милиона продадени екземпляра
• Бестселър в повече от 20 държави
• 300 от 500-те най-успешни компании в света използват тези техники
• Предговор от Стивън Кови

В живота на всеки човек има важни моменти, когато умението му да води диалог се поставя на изпитание. Независимо дали става въпрос за важен разговор на работното място, в дома или на обществено място, на всеки му се налага да приложи на практика умението си да общува ефективно.

Ако знаем, че ни предстои важен разговор, можем предварително да се подготвим, но много често незначителен на пръв поглед разговор спонтанно прераства в грандиозен спор с дългосрочни последици. Най-страшното е, че именно в такива ситуации, когато бъдещето ни е заложено на карта, обикновено ставаме заложници на емоциите си и се показваме в най-лошата си светлина. Оказва се, че точно когато най-много имаме нужда от самообладание, тогава изпускаме нервите си, разговорът прераства в свада и под напора на емоцията казваме и правим неща, за които после горчиво съжаляваме.

Възможен е и друг сценарий – затваряме се в себе си и не защитаваме позицията си, чувствайки се огорчени и неразбрани. И в двата случая пропускаме шанса си да изложим гледната си точка, да изслушаме чуждото становище и да намерим взаимно приемливо решение на въпроса, породил конфликта. След време, когато емоциите утихнат и здравомислието ни се възвърне, не спираме учудено да се питаме как сме могли да постъпим толкова незряло и прибързано, и то когато залозите са много високи. Възможно ли е да се научим да водим важните разговори позитивно, запазвайки добрия тон?

Авторите на „Ключовите разговори” предлагат доказани стратегии за успешна комуникация в тези емоционално заредени ситуации, които често възникват в професионалния или личния ни живот.

Това са изпитани техники за подобряване ефикасността на общуването, илюстрирани с множество примери и разиграни ситуации. Оказва се, че умението да общуваме се подчинява на няколко много прости правила, които не бива да пренебрегваме. Най-важното условие, за да има диалог, е демонстрирането на доброжелателност, на уважение към позицията на другия, независимо от различията помежду ви.

Важна е атмосферата, в която протича разговорът: хората трябва да се чувстват в безопасност да споделят своите виждания, да няма борба за надмощие и унизително поведение. В противен случай във всеки човек се включва защитен механизъм, който гласи: бий се или бягай. Неговото проявление върви в две посоки: нападателност и грубо навлизане в чуждото лично пространство или мълчаливо оттегляне от разговора, отказ да се сподели личното становище.

Трябва да помним каква е истинската цел на разговора, който водим, и да не позволяваме емоциите да ни отклоняват и да го превръщат в лична конфронтация. Трябва да се придържаме към фактите, а когато излагаме собствените си заключения, да не забравяме, че това е само една от възможните интерпретации, и да дадем възможност на другите да споделят своите. Ключово за общуването е и умението да слушаш, което е една от най-ефикасните техники за убеждаване: когато засвидетелстваш уважението си към мнението на опонента си, много по-вероятно е и той да изслуша твоята позиция. В края на книгата са предложени и примерни трудни ситуации и възможни стратегии за излизане от тях.

Авторите са изложили своите методи за ефективно общуване в логична последователност, надграждайки постепенно вече предложените техники, за да може читателят да получи представа за механизмите, които стоят зад успешната комуникация.

„Ключовите разговори” изследва в дълбочина причините за неосъществения диалог и как можем да променим това положение, превръщайки се в добри събеседници и слушатели. Книгата е написана увлекателно, посочените техники изглеждат гениално прости и много логични, езикът е достъпен, а посочените примери – общочовешки. Предговорът на книгата е написан от Стивън Кови – автор на международния бестселър „Седемте навика на високоефективните хора”.

За авторите:
Книгата „Ключовите разговори: За успешна комуникация, когато залозите са високи” стои начело на бестселъровите класации години наред в раздела за психология и човешки отношения, продадена е в над 2 милиона екземпляра в над 20 държави, където неизменно е имала успех. Авторите имат още три книги за човешките отношения: „Ключови конфронтации: Техники за справяне с неспазените обещания, несбъднатите очаквания и лошото поведение”; „Изкуството на убеждаването” и „Промени всичко: Новата наука за личен успех”.

Кери Патерсън, Джоузеф Грени, Рон Макмилън и Ал Суицлър са основатели на VitalSmarts – новаторска организация за корпоративно обучение, консултирала повече от 300 от 500-те най-големи компании в света. През последните десет години е обучила повече от 600 000 души в света и е помогнала на компаниите да реализират значителни постижения чрез бързи, измерими и трайни промени в професионалното и личностното поведение на служителите. „ВайтълСмартс” фигурира в класацията на списание Inc. за най-бързо развиващите се компании в САЩ.

Кери Патерсън е създател на награждавани програми за обучение и ръководител на множество курсове за дългосрочна личностна промяна. През 2004 г. получава престижната награда BTY Mariott School of Management Dyer Award за забележителен принос в сферата на организационното поведение. Докторската си дисертация е защитил в Станфордския университет.

Джоузеф Грени е уважаван лектор и консултант, който през последните двайсет години е създал и реализирал множество програми за корпоративна промяна. Той е съосновател на Unitus – организация с нестопанска цел, която помага на бедното население в различни райони на света да постигне икономическа самостоятелност.

Рон Макмилън е търсен лектор и консултант. Той е съосновател на организацията Covey Leadership Center, в която преди време е заемал длъжността заместник-директор на отдел “Изследвания и развитие”. Работи както с ръководители от по-ниските управленски нива, така и с представители на висшия корпоративен мениджмънт на компаниите от класацията Fortune 500.

Ал Суицлър е изтъкнат консултант и лектор, който е ръководил тренинги и управленски програми в десетки от най-успешните световни компании, фигуриращи в класацията Fortune 500. Преподавател в Центъра за управленско развитие към Мичиганския университет.

Технически характеристики:
Книгата излиза на: 02.09.2011 г.
обем: 280 стр.
Цена: 11,95 лв.
ISBN 978-954-26-1024-3

Няма коментари:

Публикуване на коментар