Основните причини да ни боли главата

Понятието главоболие обединява различни болки и болезнени усещания в областта на главата. То идва, като резултат от болест или е реакция на организма към дадени условия на живот. Причините трудно се диагностицират - необходимо е да се проследи общото състояние на организма; периодичността на болките; областта, в която се явяват; времето на явяване и обстановката, при която болките са най-силни. Ето някои от причините за главоболие:

• Високо кръвно налягане. Повече от 80% от възрастните хора страдат от такова главоболие. Обикновено болките са тъпи, стягащи, постоянни, от двете страни на главата, често отзад в тилната област. Главоболието може да започне като леко притискане и да прерасне в остра болка. Възможно е усещане на туптене в тила синхронно на болката. Този тип главоболие се причинява и от емоционално пренапрежение и ежедневен стрес. То обаче може да се провокира и от хиподинамия (неподвижно стоене в една и съща поза за дълъг период от време), от артрит или простуда. Лекува се ефикасно с комбинацията от лазерна акупунктура и ултразвукова терапия плюс медикаменти.

• Мигрена. Причиненото от мигрена главоболие се характеризира с умерени до остри нетърпими болки, тупкащи предимно от едната страна на главата. Възможно е повръщане, поява на секрет от носа, а често и нетърпимост към светлината и/или шума. В много случаи се предшества от мигащи цветни петна и линии пред очите. Продължителността е от няколко часа до 3-4 дни. При лечението съвременната медицина освен медикаменти прилага и иглотерапия и акупунктура.

• Синузити. Болката в главата напомня тази при мигрената, но е по-тъпа. Най-често се локализира около възпалените синуси. Главоболието се появява сутрин, засилва се през деня, а вечер и през нощта изчезва. Когато главата се наведе надолу, се появява тежест. Болката се засилва при почукване върху синуса. Невинаги има хрема. С 5-10 процедури лазерна акупунктура, съчетана с иглотерапия, можете за дълго да се избавите от синузита и причинените от него болки. Народната медицина предписва инхалации със сода, морска сол, йод, но се изисква ежедневно лечение в продължение на 2-3 месеца.

• След травма на главата или припадък. Дори ако главоболието се появи по-късно след инцидента и не се усилва, необходима е задължителна консултация с лекар. Нерядко след преживяване на закрити черепно-мозъчни травми (удар по главата със или без загуба на съзнание)започват различни оплаквания: нарушение на съня; промяна в настроението; главоболие; нарушена работоспособност; изтръпване на крайниците, гадене и повръщане. До 20 дни след подобни травми трябва да се направи специализирано изследване на функциите на мозъка. В този период се пази режим на покой, не се правят резки движения, избягват се физически и психически натоварвания.

• Очни проблеми. Ако имате нарушено зрение, е възможно да получавате главоболие от пренапрягане на очните мускули. То не се облекчава от аналгетици. Консултирайте се с офталмолог. Много силните болки в очната област може да са признак и на глаукома, която изискваспешно лечение.

• Нерегламентиран прием на медикаменти. Често при главоболие се поемат огромни количества аналгетици, които в най-добрия случай разрешават проблема за няколко часа. Те обаче потискат симптомите, а не лекуват болестта. Продължителният прием на синтетични лекарства води до привикване при голям процент от пациентите. Главоболието не престава, а се засилва и зачестява, появява се световъртеж, сърцебиене, гадене и повръщане, изобилна вегетативна симптоматика и др. Това се случва най-често при жените на възраст между 20-40 години. Затова лекарите съветват да не се прекалява със самолечението и употребата на аналгетици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар