Главоболие

Главоболие
"Привилегия" на нежния пол

"Оох, ужасно ме боли главата!" Колко често използваме тази фраза, с или без повод?! А не се ли превръща тя в причина за често отсъствие от работа или временна нетрудоспособност? А дори не предполагаме, че Международната здравна организация различава над 300 вида главоболие, обединени в 13 различни групи! И тъй като не се касае за еднородно заболяване, неговото диагностициране се оказва силно затруднено. Необходимо е да се проследи общото състояние на организма, периодичността на болката и областта, в която се появява.

Главоболието е...

...симптом, а не болест! Понятието главоболие обединява различни болки и болезнени усещания на нивото на черепната кутия. То е страдание, което съпътства човечеството още от появяването му. А това означава, че главоболието не остава встрани от интересите на древните лечители и философи. Достатъчно е само да бъдат споменати имената на Хипократ, Сорано, Гален, Авицена и Персиан, учени от средните векове, които са посветили голяма част от своите трудове на него.

Но определянето на причината за главоболието невинаги е лесна задача. То може да бъде израз на самостоятелно заболяване или симптом при различни органични и психични заболявания. Най-честите видове главоболие са мигрената и тензионното главоболие. А днес, с натрупаните знания за патогенезата на главоболието и достиженията на фармацевтичната промишленост, става възможно прилагането на селективни и високоефективни медикаменти, особено за профилактика на мигренозните пристъпи.

Защо ни боли глава?

Главоболието обикновено е в резултат на дадена болест или реакция на организма към определени условия на живот:

Стрес.
Фактори на околната среда, като задимена атмосфера и лошо осветление.
Недостатъчно постъпление на хранителни вещества към мускулите, кръвоносните съдове и нервите.
Дехидратация - когато загубата на течности е до 2-3% от телесната маса (т. нар. умерена дехидратация), може да доведе до ортостатична хипотония, за която са характерни следните симптоми: силно главоболие, замаяност, виене на свят.
Злоупотреба с алкохол (махмурлук) - мигреноподобни симптоми на пулсираща болка и гадене, които не са локализирани в определена област на главата. Вследствие на прием на големи количества алкохол, води до разширяване на кръвоносните съдове на мозъка и околните тъкани. Но сам по себе си алкохолът причинава главоболие при много малко хора. Препоръчва се прием на по-голямо количество течности, консумация на доматен сок, фруктоза (спомага за метаболизирането на алкохола).
Лекарствени препарати - много често при главоболие се наблюдава нерегламентиран прием на медикаменти в големи количества. Но те не лекуват болестта, а само потискат симптомите. При което главоболието се засилва и зачестява, появяват се и други симптоми - световъртеж, сърцебиене, гадене и повръщане. Това се случва най-често при дамите на възраст между 20-40 години.
Мигрена - заболяване, от което страдат пациентите между 25 и 55-годишна възраст, характеризира се с фамилна обремененост. Много от специфичните мозъчни механизми, отговорни за развитието на мигрена, все още не са изяснени. Причиненото от мигрена главоболие се характеризира с умерени до остри нетърпими болки, съсредоточени в едната половина на главата. Възможно е повръщане, поява на секрет от носа, намален слух, двойно виждане, нарушение в говора, а често и нетърпимост към светлина или шум. Продължителността е от няколко часа до 3-4 дни. Смята се, че при това заболяване се проявяват функционални промени в съдовете на мозъка, в активността на нервните клетки и някои биохимични процеси. Съществуват т. нар. забранени храни, които могат предизвикат мигрена - червено вино, цитрусови плодове, шоколад и сирене.
Тензионно или т. нар. стресогенно главоболие - представлява повтарящи се пристъпи на болка с продължителност от минути до часове. Обикновено не се проявяват други симптоми. Причината е в контракция на околочерепните мускули, което води до влошаване на кръвоснабдяването. Появяват се болки около темето и челото, които се засилват при психическо напрежение, но не се повлияват от физическа активност.
Късогледство (миопатия) - най-честата характерна аномалия на зрителния апарат. В световен мащаб около 2,3 млн. хора страдат от късогледство. Проявява се с невъзможност за ясно фокусиране на предмети, разположени на голямо разстяние от окото, като същевременно близките обекти се визуализират ясно и точно. В следствие на това пациентите страдат от главоболие (първият симптом на миопатията), съсредоточено в областта на слепоочието и под веждите, както и обилно сълзене на очите.
Високо кръвно налягане - заболяване, което се смята за идиопатично, макар и с малък процент наследственост. Повече от 80% от пациентите страдат от такова главоболие. Характеризира се със световъртеж, замаяност, гадене, намалена концентрация. Обикновено болките са тъпи, постоянни, стягащи от двете страни на главата и по-често в тилната област. Главоболието може да започне като леко притискане и да прерасне в остра болка. Резултат е от емоционално пренапрежение и ежедневен стрес.
"Скрита" анемия - наблюдава се намален хемоглобин в кръвта под нормата, без това да е изявено като заболяване. Тази скрита анемия протича по различен начин, но най-често със силно главоболие, което се повлиява доста трудно, проблеми с паметта, раздразнителност, загуба на апетит. Провокиращ фактор тук се оказва усвояването на желязото и недостигът на фолиева киселина и витамин В12.
Алергия - генерализирано главоболие в областта на челото, запушен нос, сълзене на очите, като провокиращи фактори се оказват сезонните алергии (полени, плесени).
Хормонални промени, например предменструален синдром - мигреноподобно главоболие, за което провокиращи фактори се оказват промени в нивата на естрогените. Благоприятен ефект оказват нестероидните противовъзпалителни средства.
Грип или друга вирусна инфекция - генерализирана болка в главата, която е следствие от висока температура. Причинява се от разширение на кръвоносните съдове на главата. Характеризира се с общо неразположение, отпадналост, повръщане.
Възпаление на синусите (околоносните кухини) - силна болка в областта на носа, болният се оплаква от главоболие, което се появява сутринта и се засилва през деня, силна хрема, запушен нос, придружено с повишена температура. Пациентите са отпаднали, с намалена работоспособност, загуба на апетит и характерна "тежест" в областта на главата. Провокиращи фактори се оказват инфекции, полипи в носа, анатомични деформации.
Проблеми със зъбите - силна стрелкаща болка в областта на горната или долната челюст. Провокиращи фактори се оказват уврежданията на зъбите.
Кога да потърсим помощ от специалист?

При поява на често и безпричинно главоболие
При пристъп на силно главоболие
Повръщане, висока температура, непоносимост към звук и светлина, дезориентация
Лекарите съветват: при продължително главоболие да се приемат достатъчно количество течности (поне 6 чаши вода), за да не се стигне до обезводняване; да се намали постепенно приемът на кофеин (добра алтернатива се оказва безкофеиновото кафе); да се ограничи приемът на шоколад, червено вино, газирани напитки, които могат да отключат мигрена; да не се прекалява с медикаменти (напр. аналгетици), защото те са ефикасни за облекчаване на лека до средна болка; да се намали стресът вкъщи и на работното място; да се увеличат часовете за спорт и разходки на открито.

Използвани източници

puls.bg
lekar.bg
evropea.com
tomiherb.com
"Мигрена. Тензионно главоболие" Л. Чипилски, И. Райчев, София
сп. "Rp. Неврология и психиатрия" 3.2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар