Откриха нови находки и манастир на Трапезица



На поредната уникална находка попаднаха учените на хълма Трапезица във Велико Търново. Непосредствено до царските порти, археолозите се натъкнали на останките на голям манастир. По време на разкопките са намерени фрагменти от два кръста, два оловни печата и известен монограм, който се свързва с царица Теодора, съпругата на цар Иван Александър. Според учените това е голям комплекс, който освен манастир, включва военни съоръжения и дори административен център.
Археологът Мирко Робов каза: Вторият манастир на хълма Трапезица, той е развит на една, най-високата, тераса на Трапезица с изглед към най-представителната част на Царевец - над 2 декара и половина, което го прави един от най-големите манастири през столичния период на Търново.
До момента на историческия хълм имаше само един известен манастир, в който се смяташе, че са съхранявани мощите на Свети Иван Рилски. Новата находка обаче, поражда спорове къде точно е погребан светеца.
Мирко Робов: Според мен ключовият отговор ще се съдържа в анализа на една много интересна находка в другия манастир - един масов гроб, който е в приземието на игуменарницата.
Разкопките в тази част на хълма Трапезица ще продължат и през следващия археологически сезон, когато учените се надяват да открият още интересни факти около новооткритият манастир.
Същевременно стана ясно, че най-късно до края на следващата година туристите, желаещи да посетят хълма Трапезица ще могат да се изкачат до там с панорамен асансьор. В момента се работи по направата на проекта за асансьора. Капацитетът му ще бъде 20 души и ще се изкачва на височина 100 метра от района на железопътната гара до хълма.
Туристите ще слизат в близост до археологическата база, където ще могат да видят специална експозиция с предметите открити на Трапезица. Ще бъде възстановена и гара Трапезица, чийто статут е на паметник на културата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар