Преглед на печата 06.11.2011

София, 6 ноември /БТА/

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Всички влакове спират", обявява на първа страница "Труд". Всички влакове от 8 до 16 ч ще бъдат спрени заради национална жп стачка. В момента вървят консултации между синдикалните организации откога да започне протестът. Точната дата ще бъде съобщена в понеделник. Процедурата при национална транспортна стачка е тежка и бавна и задължително трябва да премине през серия консултации. Железничарите обаче ще използват вратичка за насрочване на незабавен протест - от 10 март т.г. насам те били в стачна готовност.
***
Нарушения на законите на президентските и местните избори в България на 23 октомври имаше най-вече в райони с концентрация на малцинствени групи. Това е една от констатациите в доклада на датската неправителствена организация SILBA, посочва "Труд". Цялостното впечатление на организацията все пак е, че изборите са свободни и честни и са протекли при ред и спокойна обстановка.
"Изгубилите спорят да се иска ли касиране на вота", пише "24 часа". Касиране на президентските избори може да поискат от Конституционния съд БСП, ДПС и "Атака", стана ясно от изявление на техни лидери. Левицата още обмисля да сезира съда заради "тотално опорочаване на вота", по думите на Сергей Станишев. Лишаването на стотици хиляди граждани от право на глас пък според заместник-председателя на ДПС Христо Бисеров е достатъчно основание да се иска касиране на президентския избор. Към евентуалното събиране на нужните 48 подписа за жалбата до КС ще се присъедини и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, за когото изборите са били тотално фалшифицирани.
***
Всяко новородено бебе от утре ще си има електронно досие, съобщава "Телеграф". Това ще стане възможно, след като бъде въведен регистър за ражданията. Системата е изградена от здравното министерство. Заради прецизността на подаваните данни се очаква регистърът да даде насока на политиките по отношение на раждаемостта в страната и необходимите средства за финансиране на обвързаните с нея медицински дейности.

ИКОНОМИКА

Постоянна 24-часова работа кипи по изграждането на Дунав мост 2 при Видин - Калафат, отбелязва "Труд". 68% от строителните дейности вече са изпълнени. В производствената база във Видин са готови 396 от общо 479-те елемента, нужни за горната конструкция на моста. 320 от тях вече са монтирани.

СЪБИТИЯТА ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев е новият президент на България. Плевнелиев има преднина от около 5% пред опонента си от БСП Ивайло Калфин. Плевнелиев събра 52,56%, а Калфин - 47,44%. Очакваните гласове от ДПС, които Ахмед Доган обеща на червения претендент след първи тур, не бяха получени. Или не бяха достатъчни. Избирателната активност според ЦИК беше 48,4 %.
Обещанията на правителството за ръст на пенсии и обезщетения оцеляха и след изборите, но не намериха място в проектобюджета за 2012 г. Така основни ангажименти за следващата година, като увеличението на най-ниските пенсии и парите за гледане на дете от 1 до 2 г., продължават да са под въпрос. Кабинетът обаче не се поколеба да наложи нови разходи върху бизнеса и гражданите и да гласува поредно увеличение на минималните осигурителни прагове. Това се разбра при приемането на проектобюджет 2012 в Министерския съвет.
Болезнената реформа в БДЖ най-накрая започна. 2000 железничари ще бъдат освободени до края на тази година. Още 500 ще останат без работа догодина, след като 150 влака бъдат закрити. Това съобщи шефът на БДЖ Йордан Недев. От 1 декември ще скочат с 15% цените за експресните влакове и композициите със спални вагони. За останалите поскъпването ще е със средно с 9% от 1 януари.
С ударна продажба на земи кабинетът ще събира пари за агросубсидии. Министерството на земеделието ще започне да разпродава държавни земи, за да може да плати фермерските субсидии догодина и да предотврати готвените протести. Това обяви министър Мирослав Найденов и посочи, че тази мярка се налага заради неизпълнен ангажимент на финансовия министър Симеон Дянков към земеделците. Ябълката на раздора са обещаните общо 570 млн. лв. за субсидии, но реално в бюджет 2012 са заложени 340,1 млн. лв.
Правителството най-вероятно ще закрие държавния резерв, тъй като тази структура се оказа неефективна и скъпа за държавата. Това обяви вицепремиерът Симеон Дянков. По думите му агенцията е остаряла и гълта между 70 и 90 млн. лв. годишно. Закриването означава съкращаване на близо 600 чиновника в цялата страна. Дейността й ще се пръсне в три министерства - на икономиката, на отбраната и в МВР.
Лошите кредити у нас продължават да растат и делът им вече гони 15%. През юни-септември заемите с просрочия над 90 дни са скочили до 14,54%, обяви БНБ. Това е абсолютен рекорд за българската банкова система.
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар