Премиерът Бойко Борисов с равносметка за изминалите избори

01-11-2011

Медия: бТВ, "Тази сутрин"

Водеща: Добро утро на зрителите ни и премиера, разговора с когото може да чуете и по радиото, ако живеете на територията на София.

Водещ: Добре дошли. Първо телевизионно интервю след резултатите.

Бойко Борисов: Добре заварили.

Водещ: Щастлив сте от резултата. Преди малко казахте, че още сте искали в очакванията си.

Бойко Борисов: Не. Мисля, че поне в още няколко града можеше да спечелим, защото много сме направили за тях

Водеща: Перник, например.

Бойко Борисов: Перник, Враца.

Водещ: В Сливен не сбъркахте ли с Данчо Лечков?

Бойко Борисов: Не, просто трябваше да бъдем лоялни към него. А и това, което му причинихме, никой друг не би му го причинил. Ние не само ,че му спряхме европарите ние спряхме и парите от бюджета. Можеше поне 2 млн. да му дадем, за да закърпи улиците и да влезе в изборите с тях. И това не направихме, защото аз не считам, че неговото поведение с този проект е добро. Ако го бях толерирал, утре и други кметове можеше да го направят.

Водещ: Наистина ли се изненадахте от резултата. Обикновено в средата на мандата всяко едно управление си е натрупало достатъчен брой скандали, за да бъде намразено повече, в по-голяма степен.

Бойко Борисов: Ние скандали не натрупахме.

Водещ: Имаше, не е било като да няма.

Бойко Борисов: Е, те само с това се занимават. Има цели организации. Партиите, болшинството, държат цели екипи от 20-30 души, които само да търсят скандали, но в общи линии хората видяха, че в тази криза съумяваме парите да ги сложим на най-правилните и необходимите за държавата места, видими. Оцениха, че запазихме най-ниските данъци, оцениха, че свалихме дефицита, че дадохме много пари в земеделието, оцениха ,че дадохме най-много, рекорден брой пари на здравеопазването.

Водещ: За вас това е вот на доверие, така ли да разбирам от всичко, което се изговори?

Бойко Борисов: То е факт. Затова беше важно да имаме този вот на хората, за да може да довършим реформите за тази година.

Водеща: Като човек, който си прави дългосрочни планове...

Бойко Борисов: Както виждате, извинявай, че те прекъсвам- нито шампанско сте видели при нас, нито празненства. На другата сутрин в 10.00 ч. бяхме на МС. Защото не го приемам по никакъв начин като радостен повод, а като нещо, което затвърди нашата позиция и казва: сега трябва да работите два пъти повече, защото времето минава бързо и след две години тези хора пак трябва да ви оценят за това, което сте направили.

Водеща: За след две години ми беше въпросът. Каква е целта и планът-ГЕРБ да спечели изборите и Бойко Борисов отново да е премиер на България ли?

Бойко Борисов: Това са ни плановете.

Водещ: Втори мандат, защото пък споменахте ,че сте уморен? Даже репликата беше: към края на живота си да си почина?

Бойко Борисов: Да, горе-долу. Като изкарам още един мандат, ще стана на 60 години.

Водещ: Още един мандат?

Бойко Борисов: Това е задължително. Трябва да се завърши и да се отпочне новата бюджетна година на ЕС. Това е много важно, за да не ни извадят АМ „Хемус”, да не извадят такива важни проекти за България, които категорично влияят на развитието на страната.

Водещ: Не видяхте ли недостатък в начина, по който протекоха изборите? От БСП имаха много остри критики, използваха думата бой дори.

Бойко Борисов: Първите, които ги биха, бяха от ГЕРБ в Кърджали. За съжаление, в тази част на Европа, на Балканите, го има това по време на избори, имало го е и сигурно пак ще го има. На много места, особено в малки населени места, имаше такива инциденти, но те не са повече от 3-4. Пострадали са от всички партии.

Водещ: Справедливо ли преминаха изборите? Имаше много упреци и към изборният кодекс. Тук смятахме в нашето студио, че например, в секции с до 1000 души, ако се раздели по време, излиза, че човек трябва да гласува до 46 сек.

Бойко Борисов: Между другото, за не повече от 10 сек. се гласуваше на президентските избори на втория тур.

Водеща: На втория тур да, но говорим за първия път.

Бойко Борисов: За дългата бюлетина сме се водили от това- да се спестят пари на данъкоплатците. Вие виждате и като излезе стенограмата от МС- той беше инфарктен, защото всички министри разбират какво значи реформа, какво значи съкращение и какво значи в рамките на по-малко пари да се постигат по-големи резултати.

Водеща: Кой щеше да получи инфаркт?

Бойко Борисов: Всичките с изключение на министърът на културата, на здравеопазването, образованието и правосъдието. За всички е инфарктно, но толкова пари има. Европейската икономика се срина в последното тримесечие, мина под 0 дори. 0,1 я дават в момента, всичко е замряло в Европа.

Водещ: По-лош живот ли ще имаме през 2012 година с този бюджет?

Бойко Борисов: Във всички случаи по-лош. Защото ние удвояваме парите по еврофондовете, за да може да получим максимално пари от Европа, което в същото време стабилизира и дава повече пари на фирмите и вкарва пари в потреблението.

Водеща: По-лош за кого ще бъде?

Бойко Борисов: По-лош за министрите. Когато имаш по-малко пари, по-малко неща може да направиш или много трябва да свиеш разходите.

Водещ: От там и за хората?

Бойко Борисов: Не, за хората ще е по-добър. Защото с 50 млн. повече даваме за образование, 10 млн. от тях са за наука. За здравеопазване, за здраве са рекордните 3 млрд. 250 млн.

Водещ: Въпросът не е в количеството пари, а как се управляват и дали не изтичат.

Бойко Борисов: Напротив. Освен това- ние заварихме огромни дългове по болниците. Сега вече ги поизчистиха. Така че вече още по-осезателно ще се видят парите, които влизат в здравеопазването. В културата, особено в археологичния туризъм- така да го наречем- В България са разкрити, разкриваме ние и ще бъдат разкривани невероятни красоти, невероятни исторически ценности, които цял свят трябва да види и след години това ще формира приходи за общините. Повтарям- усвояваме пари от еврофондовете. Над половин милиард сме заделили за кофинансиране, защото много от общините започнаха да работят по-добре и да слагат много проекти на масата, а и тези големите инфраструктурни проекти- АМ „Тракия”, АМ „Марица”, АМ „Струма”, Дунав мост ІІ, метрото, жп линията Пловдив-Свиленград ще дръпнат около 3-4 млрд. 20% от тях трябва да бъдат кофинансирани от държавата. Считам, че българите ще ме разберат, защото иначе би било огромна глупост някой да ти дава примерно 80 лв. и ти, за да ги вземеш, да трябва да дадеш 20. Би било голяма глупост да не го направим.

Водещ: Хората не разсъждават глобално, а гледат разходите си за месеца.

Бойко Борисов: Напротив, аз считам, че на тези избори хората разсъждаваха глобално. Така си мисля, иначе нямам обяснение, че отново ни дадоха доверие. Ако всеки българин чуе внимателно- има на една купчинка 80 лв. и за да ги вземе, трябва да сложи 20 при тях от джоба си, всеки българин ще ме разбере и всеки българин ще намери тези 20 лв., за да му станат общо 100, а няма да остане с 20 лв. само в джоба. Така обяснявам.

Водещ: Така ще обясните и за пенсиите, за майчинството. Пише, че обещавате, но не са намерени парите още. Търсят се.

Бойко Борисов: 250 млн. повече за пенсиите тази година.

Водещ: Най-ниските?

Бойко Борисов: Заложили сме.

Водеща: Освен вдовишките?

Бойко Борисов: Да, освен вдовишките. Минималната работна заплата да отиде на 290 лв. и за ниските пенсии. Има пенсии по 600-700 лв. те могат да изкарат с тях, но има по 135 -140 лв., те са 1,1-1,3 млн. души. Дори по-малко да се даде там, това ,което ще излезе от държавата, пак се измерва в стотици милиони.

Водеща:Кога ще се даде? Кога ще бъдат увеличени?

Бойко Борисов: Намалихме драстично парите и за армията, и за МВР, за ДАНС, за разузнаването.

Водещ: Там сякаш не е драстично. Гледах общите разчети. Като процент не е много.

Бойко Борисов: Много е драстично. Как да не е много- сложете от Станишевите и другите военни сделки. 82 млн. от този бюджет на отбраната ще бъде всмукнат в началото на годината от френска банка. Откъде ще ги компенсират тези 82 млн.? Понеже на тристранката, когато се срещат, много се обсъжда и бизнесът натиска много в тази посока, да се намалят с 5 заплати при пенсиониране на служителите от МВР, от ДАНС и от отбраната.

Водещ: Ще го направите ли?

Бойко Борисов: Има риск да повлече много хора, които да напуснат, но е по-справедливо. През годините е крито. 620 млн. има за МВР, за отбраната, за сигурността и те се скриват в бюджетите досега ,защото те директно отиват в НОИ, понеже държавата заплаща за осигуровките и подобни куп неща. И това задължение отива като задължение на НОИ. Сложете върху тези бюджети на МВР, на отбраната и на всички останали още 620 млн., тогава стават големи бюджети. Това никой не се е осмелил да го прави, никой не би искал и да го прави, но времето е такова.

Водеща: За пенсиите говорихме. Кога тези най-малките ще бъдат увеличени и с колко?

Бойко Борисов: Виждате ,че този закон, проектозакон за бюджета ще отиде в НС. Смятат, изчисляват. Ние очаквахме тази година 2,5-3 % ръст на икономиката. Германия правиха същите разчети като най-мощна икономика в Европа. В последното тримесечие всички паднаха под 0.

Водещ: Тези милиони, за които говорихте преди малко, звучат като троха на фона на следния факт. На Гърция й опростиха 100 млрд.евро, не бъркам, нали?

Бойко Борисов: Много бъркате, вие не бива да бъркате като водещи на национална телевизия, защото така може да объркате хората. Това е груба грешка.

Водещ: Поправете ме по начина, по който смятате, че е добре, защото на едни им опрощават, а на други им дават постна пица?

Бойко Борисов: На кои хора им опрощават?

Водещ: Според вас, решението за Гърция какво беше?

Бойко Борисов: Някой от вас завижда на Гърция ли? Че си запалиха държавата, че ако сега тръгнеш към Гърция, не знаеш дали ще кацнеш, и дали ще може да излетиш.

Водещ: Усещането е, че едни хора водиха добър живот, пътуваха, ядоха, пиха, а накрая им опростиха едни пари.

Бойко Борисов: Това го има и в реалния живот. Има хора, които живеят на кредит- ядат, пият, веселят се и рано или късно им взимат и колата, къщата, и стават клошари на улицата. Рано или късно. Аз не искам българите да се превърнат в хора, подобни на гърците. Ще го обясня защо. Гърция имаше някъде около 100 млрд. дългове. Когато всички скочиха срещу тях, този дълг, дълговете се изчисляват през пазарите и дълговете станаха 300 млрд. Опростиха им 100 млрд., но им остават 200 млрд. дълг.

Водещ: Но самият акт на опрощаване на фона на това, с което ние се гордеем- строга фискална дисциплина?

Бойко Борисов: Чувате ли какво се опитвам да обясня? Имаш да ми връщаш 100 млрд., в един момент те ти стават 300 млрд. да ми връщаш, в следствие на това, че вече ти не си водещ в БТВ, не си никакъв, никой не те харесва, не може да си вземеш парите от никъде. Край, никой си. Те ти стават 300 млрд. В един момент се събират големите в Европа и решават, че ще ти опростят 100 млрд., но ти от 100 си станал на 200 и сега ще продаваш всичко, каквото имаш в Гърция или в друга държава, която е изпаднала в това положение на цени, каквито ти кажат, за да изчистиш дълговете. Нищо не са опростили на гърците. Болшинството големи банки, които са работили с Гърция, десетилетия, са им слагали такива лихви, те са били на по 10-12% на парите, които са им давали. Сметнете- на 100 млн. 12 % лихва са 12 млн. на година. 15-20 години по тези пари, колко прави? Те сега казват: от тази огромна лихва ще ви опростим половината. Но ти имаш да връщаш и майката на парите, вече си платил лихви и отиваш на още 6% да плащаш. Това ли е за завист?

Водещ: Според вас, лошото ги чака?

Бойко Борисов: Лошото ги чака. Лошото ги чака децата на Гърция. Който е пил, ял и се веселил, то това му е останало.

Водещ: Нали знаете историческата справедливост на фона на времето на един човешки живот как не може да се съпостави?

Бойко Борисов: Какво да ви кажа. На Гърция пак се намериха хора да й помогнат, поради дългото стоене в Европа, поради позициите, които са имали.

Водещ: На нас има ли кой да ни помогне?

Бойко Борисов: На България няма кой да й помогне, изпадне ли в тази криза. Тя е изпадала. Когато по времето на правителството на Жан Виденов пенсиите станаха 3 долара, някой да дойде от Европа, да ни помогна, да имаше извънредни европейски съвети?

Водещ: Не бяхме и част от ЕС.

Бойко Борисов: Бяхме част от Европа, не бяхме в ЕС, но бяхме в Европа.

Водещ: Само географски.

Водеща: Може ли да се върнем в България?

Бойко Борисов: Аз съм длъжен да обясня, защото вашите зрители ще кажат: защо и България не взима пари?

Водеща: Те го казват.

Бойко Борисов: Като си изберат друго правителство и да задължи България за 100 години напред, тогава ще го има. При нас няма да го има.

Водещ: Предложихте ли вчера на министрите кой да наследи Маргарита Попова на поста министър на правосъдието? Обсъждахте ли?

Бойко Борисов: Обсъждал съм го с колегите. Може би днес или утре ще се видя с нея, защото не съм имал възможност, за да видя откога ще излезе в отпуска или как се казва? Тя вече е в друга институция. Не знам как е по закон.

Водеща: Три месеца май, не е още вицепрезидент?

Бойко Борисов: Тя вече е избрана за вицепрезидент.

Водещ: Тайна ли е и защо е такава тайна кой?

Бойко Борисов: Не е тайна, просто имам няколко кандидати, които искам да съгласувам и с депутатите, с колегите.

Водещ: Депутат ли ще бъде?

Бойко Борисов: Не. Защото е много важно реформата в съдебната система да продължи така, че да работим в много тесни връзки с Брюксел.

Водещ: Т.е. някой, който има много добри контакти с Брюксел?

Бойко Борисов: Като дойде времето, аз излизам, казвам, представям.

Водеща: Прокурор?

Бойко Борисов: Мисля, че бях ясен.

Водещ: Приключваме с тези въпроси. По време на първия тур, през нощта на изборите Ахмед Доган излезе и обясни, че единственото, което очаква за подкрепата си-в случая за БСП, за Калфин и Данаилов, е една целувка. Помогна ли тази целувка така категорично Плевнелиев да спечели изборите?

Бойко Борисов: Първо, искам да благодаря на министър Цветанов, на Цецо, както в партията сме свикнали да го наричаме, че той изнесе огромна работа на тези избори. Направи много, работи много, успя да консолидира структурите. Това беше къртовска работа, защото трябваше да се определят кандидати за кметове, огромни листи за общински съветници във всички населени места. Тук виждате картата на България, независимо, че в 14 областни града различни партии са спечелили изборите. Тези 14 областни града по население са колкото София, само колкото София. Аз мисля, че когато се говори за спечели кметски места, трябва да се има предвид с какво население разполагат те като хора, които чакат за инфраструктура, за детски градини, за училища, за всичко.

Водещ: Въпросът беше дали не активирахте анти-ДПС вот във ваша полза, защото в деня преди изборите казахте: това е между мен и Доган. И вкарахте тази реторика, напомняща село Кочан и предните избори.

Бойко Борисов: Благодаря на Ани за този въпрос, защото ще погледна изборите от друг ъгъл. Държа да отбележа благодарността си към Цецо, омразата към него е огромна, защото той много работи.

Водещ: Другите не работят ли?

Бойко Борисов: Другите партии нямат такива мотори, които да могат да поемат такава огромна информация от хора, от живи хора. Ако се сметнат кандидатите за кметове, за общински съветници, за всичко, което ГЕРБ има, това са стотици хора. Той ги знае по име, всеки един от тях. Ако ме питате сега на Севлиево нашият кмет как се казва, не го познавам.

Водеща: На Галиче знаете ли кой е кметът на ГЕРБ?

Бойко Борисов: Как?

Водеща: На Галиче?

Бойко Борисов: Не знам. На Севлиево не знам, да ме извини човекът, но не го познавам.

Водеща: Ценко Чоков, по ваше време имаше проблеми с полицията.

Бойко Борисов: Не го знам. Аз ще ги погледна изборите по друг начин, защото то е важно и той ще определи политиката в следващите няколко години. А може и за повече. Моите опоненти не са били спортисти, но в спорта феърплеят е много важен. Когато загубиш, да поздравиш противника или да отчетеш неговите сили, когато си го победил. Без противник няма да има мач-дали е футбол, дали е карате- няма значение. За тези 20 години в центъра и в лявото има двама играчи, които са класа и всеки, който ги е подценил, е бил тежко бит.

Водещ: Кои?

Бойко Борисов: Това е Първанов, сегашният президент и Ахмед Доган. Всички останали много им се иска да приличат на тях, особено в дясното. Но са далече и ще обясня защо. Те пак постигнаха целите, които предварително си бяха задали.

Водещ: Първанов и Доган?

Бойко Борисов: Да.

Водещ: Първанов пък каква цел имаше за тези избори?

Бойко Борисов: Мисля, че се опитвам логично да го обясня, за да се схване. Ясно е, че ГЕРБ управлява добре, ясно е, че никой в криза като тази не иска да дойде на власт. Това са само пушилки с вотовете и да дойдат на власт.

Водещ: Всеки иска да спечели повече на избори, г-н Борисов.

Водеща: Ние за извънредни парламентарни говорим.

Бойко Борисов: За извънредни парламентарни говорим. Местните структури си изиграха ролята. Където са по-силни, биха едните партии, другите. Друга тема е местната власт. Исках да ви кажа, че в голямата политика, на централно ниво да я наречем, която се води в момента...

Водеща Първанов?

Бойко Борисов: Ако забелязахте, по време на кампанията, но месец някъде преди това, президентът Първанов започна да представя книгата си с мемоарите си. Погледнах сутринта в „24 часа” тази картичка и много ясно на нея са кметовете. Ако проследите маршрута на Първанов, ще видите, че точно там те са спечелили.

Водещ: Където има мемоари, следва кмет, така ли? Където са представени мемоари, има кмет. Вие голям удар нанасяте срещу Сергей Станишев. Твърдите, че Първанов му е спечелил на него малкото общини, които имат?

Водеща: На тези червените места Първанов си представи мемоарите и те затова са червени?

Бойко Борисов: Разбира се.

Водещ: Толкова ли са силни тези мемоари?

Бойко Борисов: Не съм ги чел, може да са силни. Не коментирам нещо, което не съм чел. Беше в Перник, ако си спомняте. Беше в Ловеч, даже на мач с Гриша Ганчев беше, беше в Шумен, беше във Враца, в Криводол.

Водещ: Може да е съвпадение.

Бойко Борисов: В Криводол на първа копка за стадион. Те нямат пари там за канал, но правиха първа копка за стадион и беше Първанов. И той този човек стана кмет на Враца в момента, Търговище и т.н. Сега пак гледаме картата. Монтана- да не пропуснем, където уж е син кметът.

Водещ: Какво искате да кажете?

Бойко Борисов: Мисля, че ясно обяснявам. Вижте тук, Делиормана, да го наречем-Шумен, Разград, Търговище. С изключение на Сливен, където вината си е наша и във Видин, където вината си е наша, защото във Видин нищо не направихме за 4 години, изключително слаб беше нашият кмет там...

Водещ: Защо го издигнахте при тази мизерия?

Бойко Борисов: Говоря преди четири години, предишният. С изключение на тези два града, във всички останали в Делиормана- в Шумен дори не издигнаха от ДПС кандидат. В Разград, в Търговище ДПС категорично подкрепи червените кметове.

Водещ: В Разград. Да.

Бойко Борисов: Разград, Търговище, Шумен, Сливен, отгоре Котел- там където са огромните групи с роми, които се турчеят и където лично Ахмед Доган ги обиколи- също ни би червен кандидат, Монтана, Враца и с това се приключва. Защо го казвам? Тези хора са лично предани на Първанов. Те са негови хора и са лично предани. С една дума, с тези избори и разбира се, Кърджали, където БСП все едно ги няма.

Водещ: И какво?

Бойко Борисов: С една дума- ако беше Стефан Данаилов кандидат, БСП щеше да има много по-големи шансове.

Водещ: Той да е кандидат, а не вице?

Бойко Борисов: Той знае, Стефан Данаилов, ако съм го засегнал, извинявам се. За мен той е един от най-големите актьори. Но искам да прозре и нека си попита Румен Петков, че това, което говореше в клиповете, е лъжа. Най-големият бюджет на МВР е бил по време на Станишев и Румен Петков като министър. Сегашният бюджет на МВР е три пъти по-малък. Казал, че съм, мислел, че съм мъжко момче. Не, аз съм си такова момче, но като те карат да лъжеш, не може да се сърдиш.

Водещ: Това за Първанов, което развихте като теза, означава ли, че вие предпочитате и е имало такова джентълменско споразумение, той да е председател на БСП? Каква е истината за вашите отношения? Пакт за ненападение имаше между вас и Първанов?

Бойко Борисов: Аз нищо не предпочитам. Напротив. През последните две години президентът ни нападаше, където ни завари по всички теми.

Водещ: И се сдобрявахте после.

Бойко Борисов: Къде сме се сдобрили?

Водещ: Имате един добър тон, въпреки че имаше скандали, имаше запис на Дянков.

Бойко Борисов: Хубаво, но той е президент, аз съм премиер.

Водеща: Изборите ги печели Първанов, а не БСП и Станишев, така ли?

Бойко Борисов: Изборите ги загуби Станишев, а президентът си направи плац дарм за връщане в БСП с тези кметове, които има.

Водещ: Не правите ли интрига?

Бойко Борисов: Кой?

Водещ: Вие с тези тези, която развихте?

Бойко Борисов: Аз продължавам да разсъждавам на глас. Калфин досега само е губил избори. В партията не го обичат, той е предавал партията си. Ако беше Стефан Данаилов кандидат за президент, тогава БСП щеше да има по-голям шанс, но той отказваше до последно. Каква е разликата за Стефан Данаилов дали е президент, или е вицепрезидент? Пак трябва да обикаля по кампании-едно и също е. Пак трябва да снима клипове. Какви са възможностите за длъжността? Едни и същи. Ако бяха сложили съответно Стефан Данаилов, шансовете са големи. Стефан Данаилов на кого се подчинява? Всички, които познават БСП, знаят, че се подчинява на Първанов. На тях им трябваше да загубят президентските избори, да спечелят там, където е тяхна местната власт. Защото иначе хората в Ловеч, ако не им е помогнато по някакъв начин от ДПС, какво се е случило в Ловеч за толкова години? Една пречиствателна станция, която ние направихме.

Водеща: Първанов предлага и е предлагал през годините Данаилов да бъде кандидатът за президент на БСП, включително и когато самият Първанов е номиниран.

Бойко Борисов: Това, което говорят, никога не е ясно. Те са конспиративна партия.

Водещ: Трябвало им е да загубят?

Бойко Борисов: Да, разбира се.

Водеща: Защо им е да губят?

Водещ: Една опозиция е силна, когато има повече гласове на изборите.

Бойко Борисов: Защото това щеше да стабилизира Станишев. Победа на президентските избори щеше да стабилизира Станишев в партията. Президентът пробва проекта АБВ. Всички маймуни се събраха при него, които са обиколили всички други партии. Самият той като опитен политик се усети ,че този проект ще е пълен провал и вече знае, че единственият шанс да се върне като премиер след време, е да си вземе БСП. Станишев го разбира.

Водеща: Като събори чрез загуба Станишев?

Бойко Борисов: Той го събори. Станишев се държи като малко дете- сърди се, обижда, говори глупости.

Водеща: Първанов ли е най-сериозният ви конкурент на следващите парламентарни избори?

Бойко Борисов: Първанов и Доган.

Водеща: Ролята на Доган в тези избори, които минаха и тази целувка, за която питахме?

Бойко Борисов: Огромна.

Водещ: Не целуна ли вас всъщност?

Водеща: Когато предложи Калфин или това е пак от онази схема?

Бойко Борисов: Това е от онази схема. Макар, че Станишев не я отигра. Ако аз бях на негово място и това го беше казал г-н Доган, щях да изляза и да кажа: вижте, аз съм бил премиер 4 години от мандат на ДПС. Винаги съм бил благодарен на г-н Доган. Ако спечелим изборите, президентските и еди-какво си, ние пак ще направим коалиция, ще се мъчим да съборим това правителство, но за целувки и такива работи да не си говорим, защото не е хубаво. Той е един човек, който ми е дал 4 години да съм премиер и ми гарантира, че съборим ли ГЕРБ, ще изкараме пак нов мандат заедно.

Водещ: Това нямаше да е работещо, г-н Борисов.

Бойко Борисов: Напротив. Това щеше да му е много по-работещо, отколкото да мънкат с Калфин: ние бихме целунали всички български граждани, ние търсим подкрепа от всички български граждани. Докато ние играхме ва банк-не искаме гласовете на Доган.

Водеща: Това нямаше да е работещо за БСП.

Бойко Борисов: Това, което направиха по-работещо ли е? Не е по-работещо. Аз мога да ви кажа един много любопитен случай.

Водеща: След кое, след целувката ли?

Бойко Борисов: Не, беше миналата седмица, веднага след първи тур, сутринта, рано-да речем в 8.00 часа. Имам навика да ставам рано, имам там нещо като хол, щракам сутрешните блокове, пия кафе. Като видя проблем нещо или като отразите, звъня да видя кой колега е виновен и как стои ситуацията. За разлика от МВР, в кметството и МС преди 9 часа не може да намериш никого и е безсмислено да отидеш рано. От НСО на портала казват: дошъл е Лютви Местан. Бре! Казвам: поканете го, дайте да направим тук турско кафе и да видим какво ще каже. Нямаме среща.

Водеща: Лютви Местан просто така сутринта? Знае, че не сте на работа?

Бойко Борисов: Какво знае, не знам. Казват ми. Все едно сега да ви кажат дошъл е Лютви Местан.

Водеща: И?

Бойко Борисов: Даже му се зарадвах, малко ще обсъдим изборите, как се справихме, какво що. Той като ме видя, много се стресна. Вика: аз съм за друга среща. Просто объркал къщите-моята с на Първанов.

Водеща: Те са ви съседни.

Водещ: Това е малко като на филм.

Водеща: Как пък не знае къде живее, толкова години?

Водещ: Странно звучи това.

Бойко Борисов: Не е странно, те къщите са на една улица, с една порта. Едното е дом 1, ли 2 ли, 90 ли, 100 ли, как ги кръщават от НСО. Той казал, че има среща и те го довели при мен. Само че срещата била при президента. На сутринта след нощта на изборите.

Водещ: Не използвахте ли тази случайна среща за разговор.

Бойко Борисов: Чаках да видя как ще минат тези избори и стигнах до този извод. Че този социално-либерален модел, който се готви в следващите месеци и години, ще бъде този.

Водещ: Атанас Семов и Яне Янев също ли объркаха адреса, защо ги приехте? Някаква сделка ли има там? Какво стана?

Водеща: Понеже сделките спряха отдавна.

Бойко Борисов: Няма сделка. Те флашките не извират.

Водеща: Те казаха, че има още и изведнъж не се появиха тези още.

Бойко Борисов: Аз мисля, че до изборите по-яростна атака срещу нас, но всички ни атакуваха. Г-н Семов ме уволняваше от сутрин до вечер и по телевизиите, и по билбордовете, и навсякъде. Но за да бъда честен към тях, като поискаха среща, мисля, че правилно я поискаха. Първо, те ни подкрепят от край време по Пакта за финансова стабилност и за промяна в Конституцията, което да гарантира 3% дефицит за всички следващи правителства. Това е самата истина и те могат да го подкрепят. Второто е, че бюджета ще го подкрепят сега и третото, че ще подкрепят закона за конфискация на имущество, придобито то престъпна дейност.

Водещ: Защо е тази клетва и вричане във вярност?

Бойко Борисов: Няма вярност. Те по тези три теми. Иначе ще ни атакуват по всички останали.

Водеща: Защо тази парламентарна подкрепа трябва да бъде облечена в среща с премиера? Те да си подкрепят в НС проектите на ГЕРБ.

Бойко Борисов: Аз съм председател на партията и е хубаво да се разберат с мен. Не виждам нищо лошо.

Водещ: Пуснахте ги на кучетата. Доста е унизително да искаш уволнение, а след това-среща.

Бойко Борисов: Уволнява народът.

Водещ: Не се ли крие нещо друго зад това?

Бойко Борисов: Няма нищо друго. Уволнява народът. Те видяха ,че сега, днес не искат да ме уволнят.

Водещ: На Волен Сидеров ще разчитате ли по начина, по който разчитате досега? Вие много обрано се разграничавахте в ситуации, които бяха безспорно скандални. Много елегантно се държахте, например, при случая с джамията?

Бойко Борисов: Аз съм елегантен човек. Ние се разграничихме и той влетя в НС и какво ли не изрече по наш адрес. В тази предизборна кампания той се държа лошо, неевропейски, нетолерантно, обидно и грубо.

Водещ: Искате ли неговата подкрепа в НС?

Бойко Борисов: Ние отдавна не я получаваме. Така че ако е доволен от резултата си, си е негово право. Никога не съм се бъркал. Благодаря на всички от „Атака”- депутати, които се обадиха да ме поздравят за победата на тези избори. Това мога да кажа.

Водещ: Ако трябва да влезете в коалиция след като целта за следващите парламентарни избори е пак да сте премиер? Ако ви се наложи за следващите избори?

Бойко Борисов: На нас ни се наложи и на тези парламентарни избори. Не забравяйте, че ГЕРБ е в правителство на малцинството.

Водещ: „Атака” ви подкрепяше поне в началото.

Бойко Борисов: Подкрепяха ни РЗС, Синята коалиция, подкрепиха ни „Атака”, затова аз поех риск да направя правителство. След това като ги видяхме какви ги вършат, всяко доближаване- вчера г-н Ромпой се обади да ме поздрави и ме поздрави за това ,че водим европейска политика.

Водещ: Кажете за БАН. Понеже ще имаме включване от там, те ще имат протест днес в Деня на будителите?

Бойко Борисов: На БАН вече трета година е този бюджет и едно и също само чувам-пари, пари, пари и всяка година едно и също. Ние направихме закон, подчинихме ги на НС, имат си управително тяло. В условията на криза да направят така, че и те да си изкарват пари. Нека да кажат колко пари са изкарали по европейски програми. 7 млрд. евро има в Брюксел и няма ограничение за коя държава в Европа, само за наука.

Водещ: Според вас, не са се преборили.

Бойко Борисов: Ето 50 млн.- 10 млн. за наука, 40 за образование. Повече даваме на образованието. Тя не е брашнен чувал да тупаш и да казваш дай, дай, дай. Всеки иска пари, нека да направят нещо, което да кажат. Ето това е бъдещият модел, който се очертава. Много ми се иска и със СДС, и с ДСБ, и всички демократично мислещи...

Водещ: Доган и Първанов не са ли?

Бойко Борисов: Те са, но...

Водещ: Протягате ръка към десните?

Бойко Борисов: Никога не съм е свалял тази ръка. Те ни атакуват. Да сте чули една лоша дума от мен за десните?

Водеща: Приключваме. Още един мандат като премиер е целта на Бойко Борисов. На следващите избори Първанов ще бъде човекът, който ще бъде основният опонент, заедно с ДПС, на Бойко Борисов. Благодаря ви.





ФОТО-ГАЛЕРИЯ

Няма коментари:

Публикуване на коментар