Деца с увреждания завеждат дела срещу лекари, че са се родили


В Израел нараства броят на тези съдебни искове, при които ищците получават големи обезщетения

9.ХI.2011 - "Ню Сайънтист"

Израелски деца, родени с увреждания, завеждат все повече дела срещу здравните власти, че са позволили да се появят на бял свят. Броят на тези дела, които вече са около 600, бележи сериозен ръст, след като през 1987 г. е подаден първият подобен съдебен иск. Това накара властите в страната да започнат разследване.

Такива дела повдигат сериозни морални въпроси - не само за стойността на живота на хората с увреждания, - но и пораждат страхове, че лекарите могат да станат изключително предпазливи при разчитането на резултатите от изследвания и поставянето на диагнози, които могат да доведат до прекъсването на нормални бременности, твърдят експерти по медицинска етика пред "Ню Сайънтист". Според един от тях адвокатите, чиято цел е само да печелят, се свързват с общности от хора, при които има висок процент на бракове между роднини и в резултат на това генетични заболявания.

Делата на т. нар. "родени погрешка", в които ищците искат финансови компенсации заради големите разходи при отглеждането на едно дете с увреждания, са добре описани и документирани. Преди около месец семейство от американския щат Калифорния спечели обезщетение от 4.5 млн. долара за нанесени вреди, след като лекарите пропуснали да установят, че синът им, който в момента е на 3 години, няма крака и има само една ръка.

"Много е трудно да разберем как родителите могат да се явят в съдебната зала и да заявят на децата си "Щеше да е по-добре да не се беше раждал", казва равинът Авраам Щайнберг, който е експерт по медицинска етика в медицинското училище "Хадаса" към еврейския университет в Ерусалим.

В Израел в момента е модерно децата с увреждания сами да подават съдебни искове, при които обикновено се присъждат по-големи обезщетения като компенсация за страданията, които изпитват през живота си. Щайнберг е председател на комисията, на която правителството е наредило да разследва проблема. Той също така се явява и като експерт в съда при гледането на подобни дела.

Едно от първите дела на хора с увреждания, което завършва с успех за ищеца, е гледано от Апелативния съд в щата Калифорния през 1980 г. Тогава дете завежда дело срещу държавата, че е родено с болестта на Тай-Сакс. След това в Израел броят на тези дела се увеличава, но подобни искове не се приемат в много други държави като Великобритания и в много от американските щати с изключение на четири от тях.

В Израел проблемът се изостря заради

големия интерес към науката и към генетичните изследвания.

"Изградена е цяла система, доста добре финансирана, която се занимава с търсенето на идеалното бебе", казва Кармел Шалев, който е адвокат, защитаващ човешките права и експерт по биоетика в университета в Хайфа. "Всички се занимават с това - родители, лекари и лаборатории. Родителите искат здрави бебета, лекарите ги насърчават да си правят изследвания, а някои от генетичните тестове се правят прекалено рано. Генетичните изследвания имат огромни предимства, но се използват прекалено много и се злоупотребява с тях."

Популярността им отчасти се дължи на факта, че генетичните заболявания като Синдрома на Даун, глухотата и кистозната фиброза са често срещани в Израел заради високия процент на браковете между роднини - между втори братовчеди или близки роднини. Много селища са формирани само преди няколко десетилетия от малка група хора и браковете в рамките на населеното място означават, че са между членове на фамилията.

Тъй като всички носят поне един дефектен ген, бракосъчетанието с кръвен роднина увеличава риска от автосоматични рецесивни генетични заболявания, при които двама здрави родители - всеки от тях с по един дефектен - създават дете, което наследява два от дефектните гени. Сред ултраортодоксалните евреи например е разпространена болестта на Тай-Сакс, която се проявява при хора, които имат по двете дефектни копия на един ген. Ако двамата родители имат по един такъв ген, вероятността детето да е болно е 1 към 4.

Семействата, при които има висок риск от заболявания, имат възможност да се изследват, преди да вземат решение да сключат брак или да имат деца. В частност в Израел държавата дава възможност бъдещите родители да си направят много изследвания, преди да се роди дете. Тестовете в частни клиники също са много популярни сред израелските семейни двойки и е разрешено прекъсването на бременност по здравословни причини, но с одобрението на комисия по абортите. Известният израелски адвокат, който е специалист по подобни дела, Асаф Поснер казва, че е работил със семейства, които, въпреки че са силно религиозни, са взимали специално разрешение от религиозните водачи, за да направят аборт, когато има съмнения, че плодът е с кистозна фиброза - решение, което почти сигурно би одобрила и комисията.

В последните пет години Поснер е спечелил дела, заведени от деца, родени с кистозна фиброза и спина бифида. Той казва, че

компенсациите обикновено са около 4.5 млн. шекела

Или малко над 2 млн. лева. Адвокатът очаква, че дело, което се води от дете със Синдром Х, ще завърши с обезщетение от 10 млн. шекела.

Израелската асоциация на акушер-гинеколозите настоява пред Върховния съд не всички незасечени по време на бременността малформации да се смятат за основание за подаване на съдебен иск. Освен това в Израел набира сила превантивната медицина. "Лекарите правят много изследвания", казва Щайнберг. "Това означава и повече погрешни резултати и съответно повече аборти, защото генетиците невинаги знаят дали резултатите показват евентуална възможност за хромозомни аномалии", допълва той.

На генетична конференция, състояла се в Ерусалим, той изрази опасения, че адвокатите обикалят общностите и селищата, където има висок процент на хора с генетични дефекти, като ги убеждават да водят дела. Адвокатът Асаф Поснер обаче твърди, че това не е така.

Генетичните изследвания имат огромни предимства, но се използват прекалено много и се злоупотребява с тях, предупреждават израелски експерти.
"Много е трудно да разберем как родителите могат да се явят в съдебната зала и да заявят на децата си "Щеше да е по-добре изобщо да не се беше раждал", казва равинът Авраам Щайнберг, който е експерт по медицинска етика в медицинското училище "Хадаса" към еврейския университет в Ерусалим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар