Избори на три ракии

Мартин Карбовски


Мартин Карбовски

Ракията е всичко. От нея зависи бъдещето. Това е много любопитно за чужденците - единственото нещо, което може да притесни българите през есента, е ракията. Дали ще има достатъчно - за лек, за мерак и за ташак. През зимата е прасето.
Сега, ако питате - може ли българите да пропуснат изборите - веднага ще ви кажат, че може. Без избори може, без ракия не може. Седи на казана нацията и преварява. Първа преварка - това не се пие. Втора преварка - също. Пие се третата. Обаче и тя не трябва да се пие веднага.
С политиците е същото. Това е третото поколение политици, за които гласуваме. Първите бяха червени и бяха правени по старата технология, с нов материал.
Червено джибри по европейска технология
За нищо не ставаха. Вторите бяха сини и се опитаха да сложат ред на казана. Но не им се получи. Компрометираха се, щото бяха трезвеници и вегетарианци. Българите не обичат трезвеници и вегетарианци. Същата преварка бяха и хората на царя - сухари. Голяма надежда, голямо опиянение, обаче - не ставаха за пиене. Третата преварка сме оставили сега да отлежи. Две години отлежава и като че ли ще се задържи на власт в главите и сърцата. Така казват социолозите. Обаче социолозите нямат връзка със сърцето и с главния мозък на нацията - те пият уиски и скъпи вина - след като им се развалят черните дробове от уиски.
Един човек от Камен бряг, на 45 години, беше направил 300 литра ракия миналата година. Три бидона, покрити с тензух. Много ракия, много! А човекът - нито работа има, нито жена, нито деца. На 45 обаче прави чудесна ракия и си я пиеше сам. Е - и с приятели. В този случай ракията пак е като властта. Имаш много власт, ама я пазиш само за себе си и за приятелите. Ракията е власт - който държи казана, той определя често за кого да се гласува. България на три ракии е една, на повече ракии е различна.
Нито един политик не отиде при казана.
Там щеше да чуе интересни неща
Примерно, че вече 22 години гласуваме свободно, обаче листите и днес са пълни с агенти на ДС. Ако властта е ракия, щеше да е много изветряла. Или това, че избирателите по списъци се оказаха много повече от преброените граждани с право да гласуват. Или че в листите на Велико Търново има един кандидатобщински съветник, който досега е похарчил на града повече от 6 млн. лв. за тревни площи. В Търново няма много красиви тревни площи. А са похарчени 6 милиона лева. Бахти тревата!
Покрай казана се говори, че най-голямата фирма днес е политиката. Ако се намърдаш в тая фирма - всичко ти е платено от данъкоплатеца - дори секса на секретарката ти пак е платен от данъкоплатеца. Политиката е най-сивата икономика, по-сива е от казаните за милионите литри ракия всяка година. Доказателството е, че партиите са събрали само 300 000 лева дарения. Ами то само за вестници по щабовете се харчат повече пари. Лъжат - всички лъжат в тая държава. И поркат - това е срещата на цивилизациите, казанът срещу етикета. Почнеш ли да пиеш от шишета с етикет - забравяш за тия долу, с казана. Нещо като приказка за стълбата, ама с казан в нея.
Ракията понякога е отровна
Съдържа метил. Ако разгледате листите, ще видите къде е метилът - навсякъде. Феноменално компрометирани включвания - и в ракията, и в листите. Обаче, ако има проблем с ракията - българинът веднага скача да го реши. Ако има проблем в листите - българинът не скача. Пие още една ракия и седи мирен. Чака нещо. Поредната политическа преварка. Айде, наздраве - че алкохолът утре и вдругиден е забранен. Ама пак ще се пие - повече, отколкото ще се гласува.

20.10.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар