Скромните милиардери на Русия




 

Броят на милиардерите в Русия нараства. Само че времената, в които олигарсите имаха голямо влияние върху политиката, са безвъзвратно отминали. Урокът, който получи Ходорковски, не остава без последствия...

 
Познавате ли Владимир Лисин? Ако потърсите информация за него в интернет ще се появат 5 500 отговора. Звучи много, но не е, като се има предвид, че Лисин е най-богатият руснак. Американското списание "Форбс" оценява богатсвотото му на 24 милиарда долара. Само че Лисин е неизвестен за широката общественост както в Русия, така и в чужбина. Той страни от медиите и предпочита да действа зад кулисите. Лисин няма и политически амбиции. Това всъщност се отнася до повечето олигарси в днешна Русия.
Парен каша духа
Само Михаил Прохоров прави изключение в това отношение. Той разполага с 18 милирада долара и е на трето място в списъка на богатите руснаци, подготвен от "Форбс". През лятото той предизвика фурор като председател на либерално-консервативната партия "Справедливо дело" и кандидат за депутатско място в "Думата". Средата на септември обаче Прохоров оттегли кандидатурата си заради вътрешно-партийни дразги, наричайки собствената си партия "марионетка" на режима в Кремъл. Само за броени дни Прохоров изчезна напълно от политическата сцена.
През последните две години броят на олигарсите в Русия се е утроил. Според "Форбс" в страната живеят 101 милиардера. През 90-те години те се намесваха значително в политическия живот на страната, само че това време е безвъзвратно отминало. "Руските богаташи си извлякоха поуки от случая "Ходорковски", казва Сергей Алексашенко, преподавател в училището по икономика в Москва. Преди десет години, най-богатият мъж в Русия - Ходорковски, се опълчи срещу Путин и критикува открито широко разпространената в Кремъл корупция. Малко след това нефтеният милиардер беше арестуван и осъден за укриване на данъци. Фирмата му беше разбита. Въпреки критиките от страна на Запада Ходорковски е все още в затвора.
И други двама милиардери - Борис Березовски и Владимир Гусински, които бяха сред най-могъщите хора в Русия през 90-те години, загубиха влиянието си. Те притежаваха медийни империи, критикува Путин и избраха да живеят в чужбина за по-сигурно. "Междувременно олигарсите, останали в Русия осъзнаха, че е безразсъдно да предизвикват Кремъл, защото това застрашава бизнес-интересите им", казва Алексашенко. Затова днес руските олигарси работят заедно с правителството и се занимават със задкулисна лобистка дейност.
Новите олигарси са бивши ченгета
Все пак амбициите на олигарсите за влияние не бива да се подценяват. Това твърди опозиционният политик Борис Немцов, който беше министър на отбраната по времето на Елцин. "След като тези олигарси дават пари за партията на Путин, можем ли да твърдим, че те нямат влияние?", пита риторично Немцов.
Според него по времето на Путин броят на руските богаташи се е увеличил. "Днес във влиятелни олигарси се превръщат онези, които навремето са служили с Путин рамо до рамо в Германия или пък са му били сътрудници като кмет на Санкт Петербург", твърди Немцов. С други думи новите олигарси са предимно бивши служители на тайните служби. Имената им обаче са малко известни. Например: Тимченко, Чемезов или пък Ротенберг.
Кремъл може и да ограничи влиянието на олигарсите в политиката, но при управлението на дуото "Путин-Медведев", те спряха да бъдат сочени като плашила. Точно обратното олигарх означава вече пример за подражание. Наскоро Медведев предложи на милиардерите да гостуват в руските училища, за да разказват на децата как се успява в живота.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар