Защо Дянков гърчи БАН

ПРЕДИ 2 години Дянков направи политическа грешка да нарече “феодални старци” учените от БАН, което бе некоректно, откровено обидно и никак американско.

Грешката му беше нормална, защото я допусна в самото начало на политическата си кариера на министър, заблуден от амбицията си за бързи реформи.

Сега Дянков е смекчил тона към БАН, но е втвърдил още повече позицията си за съкращаване на бюджета й. 54 милиона за 2012 година, а после и по-малко. Макар първоначалната му идея бе да закрие академията и да прехвърли институтите по университетите, които според него са истинският двигател на науката, той разбра, че в държава като България това лесно няма да станел

Всеки път, когато БАН се окаже с по-малко и по-малко пари, излиза на протест.

Протестите обаче минават мимолетно и не получават истинска подкрепа нито от народ, нито от медии. Това е и една от основните слабости на БАН. Почти никой не разбира какво точно се случва в БАН и какъв реален продукт излиза оттам.

Затова и писъците на учените “Убиват ни!” не предизвикват съчувствие сред аудиторията.

На последния протест на учените някой вдигна плакат “Дянков ГМО”. Дянков е роден в социалистическа България, която напуска като студент отличник на 20 години, за да отиде в Америка, където впоследствие прави кариера в Световната банка.

Ако в БАН още не са разбрали, тази институция е апотеоз на неолиберализма. Като стопанска система неолиберализмът отваря път на капитала да търси максимална печалба от производство при минимализирани разходи. Световната банка и МВФ гърчиха и продължават да гърчат правителства от Източна Европа до Африка да провеждат непопулярни реформи в замяна на финансиране - закриване на губещи сектори, приватизация, промяна на законодателството, което да дава път на инвестиции и оттам да води до икономически растеж, но често цака работещите с по-малки заплати и т.н. Дянков е не само отличник на немската гимназия в Ловеч, той е и отличник на Световната банка след 14 години работа в нея. И е нормално да гледа на БАН като на структура, която или ще носи пари, или няма смисъл от нея.

БАН не носи пари и това го знаем и без Дянков да е министър, та да ни го каже. А на него, като един неолиберал, не му се дават едни пари, които още преди да ги е дал, знае, че ще ги загуби.

Всяка година той й реже бюджета и я притиска до стената, за да се реформира сама, тъй че да се превърне в доходоносно предприятие. За да стане такова, учените трябва да се превърнат в мениджъри на изследователските проекти, които да измислят сами. Да кандидатстват за финансиране пред европейските фондове. Да щъкат из Европа и Америка и да се борят за всеки цент. Цента ще го вземат само ако успеят да докажат, че от идеята им има смисъл - ще създаде нови производства, нови работни места, нови пазари. Когато това се случи, Дянков или който и да е друг министър настрана няма да стоят. И той ще иска до участва в схема, която ще носи пари и престиж.

За да се случи това, научните проекти трябва да са пазарно ориентирани, което ще привлече млади учени, които търсят реализация.

А не да гледат да се чупят в чужбина, защото в България е безумно да се стои, ако си завършил примерно физика...

Дянков е продукт на времето и средата си. В случая с БАН той иска да обърне соцмодел наука в модерно изследователско предприемачество. Синдикално погледнато, опитите му биха могли да се нарекат “жестоки”, но ако успее - и той ще е добре, и учените ще имат повече пари в джоба.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1104252

Няма коментари:

Публикуване на коментар