Ново археологическо откритие променя историята на четири държави




Снимка: cross.bg

По думите на учени от Русия и Южна Корея на тях им се е удало да направят откритие, което ще накара света да погледне по нов начин на историята на Русия, Република Корея, Северна Корея и Китай, пише “Комерсант”.
Специалистите, участващи в разкопките на Чигуевския регион в Приморска област са единодушни, че археологическия обект „Кокшаровка-1″ е всъщност петата столица на известната средновековна азиатска империя Бохай.
При проучванията на платото Сихот-Алин археолози идентифицираха останки от огромна сграда. Според Николай Клюев, завеждащ отдела по първобитна археология в Института по история, археология и етнография на народите от Далечния изток при Руската академия на науките находката не е нещо ново. Той припомня, че още през ХІХ в. се е знаело, че в околностите на Кокшаровка има важен археологически обект, чието откритие обаче, се забавя с повече от столетие.
Едва преди няколко години археолози започват да проучват могилите в района. Вниманието им се приковава към един от обектите, чиито размери са внушителни. При разкопки на платото Сихот-Алин постепенно пред погледите на проучвателите се разкрива разкошна сграда. Учените с интерес наблюдават как с махането на пръста се открива обширен каменен зид, опасващ вътрешна сграда с многобройни помещения и галерия, водеща към открит вътрешен двор. Те са изумяват, когато разбират, че повечето стаи са били с подово отопление.
След откритието всички усилия са отправени към идентифицирането на обекта. Археолозите са категорични в това, че находката е дворец, който е построен най-вероятно по време на бухайската империя. Справката на историците потвърждава предположението.
Наскоро изданието “Руская газета” посвети обширен материал на този обект. Оказва се, че такъв тип дворци са вече доста добре познати на изследователите, особенно след проведените разкопки на столичния град Бохай, намиращ се на днешната територия на Китай.
В хрониките е отбелязано категорично, че в продължение на повече от 1000 години тази държава се управлява от пет столици. Досега обаче специалистите бяха открили само четири от тях. Търсеше се петата столица…
Още преди години учените предполагаха, че в областта Приморие, където някога са се намирали две бохайски провинции, е възможно да се намери така дълго търсената пета столица на империята. Но тогава те не разполагаха с убедителни доказателства, за да докажат твърдението си. Според специалистите от решаващо значение за идентифицирането на двореца като част от „петата столица на древната бохайска империя“ е откритата отоплителната система. По думите на научния сътрудник Игор Слепцов тя е с перфектен дизайн: има устройство, което увеличава налягането в тръбите. Успоредно с това, тя разполага и с възможност да отоплява не само подовете, но и някои дивани в жилищните помещения. Иновациите обаче не спират дотук. Слепцов уточнява, че някогашните строители на обширната сграда са предвидили отоплителната система така, че да може тя да се използва и като своеобразна печка за приготвяне на ястия.
При разкопките учените откриват и немалко останки от бита на хората, обитавали сградата. Намерени са няколко ножа и множество обредни съдове.
Според експерти, това показва, че дворецът е бил церемониален.
Москва, Русия /КРОСС/

Няма коментари:

Публикуване на коментар