Папандреу - архонтът на хаоса

3 ноември 2011 / 02:40
/в. "Елефтеротипия", 2 ноември, Атина/

Премиерът Георгиос Папандреу залага на сляпо, като иска от парламента вот на доверие за своя кабинет, който ще бъде гласуван в петък, тъй като след вчерашните бурни събития в страната вече е напълно открита възможността да не получи този вот и да се стигне до там, че да подаде оставка и да се оттегли от властта.
Въпреки мрачните пронози и острите разногласия не само от страна на депутати, но и на министри, премиерът държи на вота на доверие към кабинета и иска да бъде свикан референдум във връзка с новия европейски спасителен план за Гърция.
В същото време обаче ако днес или утре от парламентарната група на управляващата партия ПАСОК се оттеглят още депутати, дали цялата процедура ще бъде доведена до край…
Депутатката Милена Апостолаки вчера се обяви за независима, като освен с нея за такава вероятност предупреди и друга депутатка Ева Кайли, ако премиерът продължава да настоява за свикване на референдум. Тя поиска в страната да бъде съставено правителство на националното спасение. Друга парламентарна представителка на социалистите Васо Папандреу настоя президентът да се намеси за сформирането на такова правителство на националното спасение, което да финализира преговорите по новия спасителен план, предвиждащ втори заем за страната, и след това в страната да се състоят избори.
Министър-председателят изглежда предпочита да бъде свален, отколкото да подаде оставка, тъй като, според правителствени източници, по този начин е възможно да бъде сплотена една част от хората на партията ПАСОК… Все пак обаче открита е възможността за разцепление на правителствената партия, докато на лидерския пост стои Папандреу. Това се вижда от факта, че много депутати и партийни функционери през последните дни призовават Папандреу да подаде оставка от премиерския пост и да отстъпи мястото на друг.
На драматичното снощи заседание на правителството Папандреу каза, че "референдумът е основен предизборен принцип" и говори за "гневни реакции с цел да бъде подкопано правото на гръцкия народ да се произнесе..."
Усещайки, че губи почва под краката си и виждайки, че все повече негови съмишленици в партията го напускат, Папандреу размаха един стар аргумент, който той винаги използва, когато изпада в трудна ситуация, тъй като отново заговори за "интереси, които искат да блокират споразумението на ЕС за помощта и да фанатизират народа". Той спомена дори за "елементи, озверили се срещу референдума..."
"Онези, които са заложили парите си на фалита и онези, които са ги заложили на драхмата, трябва да знаят, че са ги загубили. Всички те се страхуват от народа и от неговия вот. Опитваме се да прочистим страната от зловонието и от тези интереси, няма да отстъпим..." каза той.
Папандреу подчерта, че не е обявил избори, защото би било "бягство от отговорност" и че по този начин страната е щяла да бъде въвлечена в ситуация на фалит. Премиерът каза, че е информирал партньорите за референдума и че те ще го подкрепят… Той уточни, че дилемата на референдума ще бъде "да или не на споразумението за европейския спасителен пакет, да или не на Европа, да или не на еврото..."
Според източници действията на Папандреу са били подкрепени от министрите Георгиос Папаконстантину, Христос Папуцис, Димитрис Репас, Михалис Хрисохоидис. Остро е реагирал (министърът на здравеопазването) Андреас Ловердос, според когото не може да се поставя един толкова фундаментален въпрос, който ще ангажира страната за следващите 30 години, на референдум и настоя да чуе формулировката на референдума, за да вземе позиция. Преди това той определи всенародното допитване като "голяма грешка".
Анна Диамандопулу (министър на образованието, бел.ред.) запита каква е целта на референдума в този момент, като изтъкна, че решението би трябвало да бъде взето от правителствената комисия, за да бъде подкрепено от всички министри. (Аграрният министър, бе.ред.) Костас Скандалидис каза, че министрите е трябвало да бъдат информирани, а не да са изненадани.
Междувременно премиерът Папандреу разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел. Според правителствени източници Меркел подчертала, че "разбира случващото се в страната".
Вицепремиерът и финансов министър Евангелос Венизелос вчера постъпи в болница с болки в стомаха. От там той се обади по телефона на германския си колега Волфганг Шойбле, на европейския комисар Оли Рен и на шефа на Дойче банк Йозеф Акерман.
На фона на всичко това шестима кадри на партията ПАСОК в свое писмо настояват за оставката на премиера, като пишат, че "референдумът може да доведе страната до политически сътресения и разединение".
Противно на тях обаче независимата депутатка Елса Пападимитриу не изключва възможността да подкрепи вота на доверие към правителството в петък. Същата е окачествила евентуални избори като "пагубни за страната" и е изразила мнение, че "те ще я доведат на крачка от катастрофата".

Няма коментари:

Публикуване на коментар