Новият символ на недоволството...




Как се появи новият символ на недоволството
Снимка: Reuters
Маската на ревностния британски католик Гай Фокс, станала световно популярна с филма „В като Вендета”, се превърна в емблема на протестните движения в целия свят. От Ню Йорк през Сидни, Лондон и Кьолн до Букурещ и Атина кипи мощно обществено недоволство срещу политици, банки и финансови институции.
 
И всеки, който е гледал кадри от тези демонстрации, неизбежно е видял един повтарящ се мотив – странната маска на Гай Фокс с изписани мустаци и брада, пише ВВС.
 
Създателят на Wikileaks Джулиън Асанж се появи с такава маска на протеста „Окупирай Лондонската борса”. Впоследствие я свали, според очевидци по нареждане на полицията.
 
Масовото използване на този символ на несъгласието със световния ред беше наложено от прочулата се хакерска група Anonymous през 2008 година. Тогава цел на хактивистите беше сциентологията.
 
Всъщност маската получава широка известност след филма от 2006 г. „В като Вендета”, където я носи енигматичен самотник – анархист, за когото пример за подражание е ревностният католик от Средновековието Гай Фокс. 
 
Фокс участвал в планирането и изпълнението на неуспешен опит за взривяване с бурета барут на британския парламент, което трябвало да елиминира защитаващия протестантството крал Джеймс I и обкръжението му. 
 
В комикс поредицата (по която е направен филмът) анархистът „V”, криещ се зад маската, има мисия да сложи край на управлението на авторитарна фашистка организация във Великобритания. И изпълнението на тази мисия започва с взривяване на парламента – нещо, което не се удава на Фокс през 1605 година. 
 
Британският художник Дейвид Лойд е човекът, създал оригиналния вид на маската за комикс историята, написана от Алън Мур през 80-те. Лойд сравнява използването на неговата маска от протестиращите с това как прочутата фотография на Че Гевара, дело на Алберто Корда, стана символ на съпротива срещу системата на младите хора по света.
 
„Маската „Гай Фокс” вече е позната марка и подходящ плакат, който да се използва в протести срещу тиранията и аз съм радостен, че хората я използват. По този начин превръщат маската в икона на популярната култура”, коментира Лойд, след като посети лагера на движението „Окупирай Уолстрийт” в нюйоркски парк. 
 
„Усещането ми е, че групата Anonymous имаше нужда да скрие своята идентичност, но и да покаже, че стои твърдо зад своя индивидуализъм – „В като Вендета” е история именно за изправянето на един човек срещу системата”. 
 
Филмът на братята Уашовски (създателите на „Матрицата”) завършва с поход към парламента на невъоръжени хора, всички с въпросните маски на лицата. 
 
Именно това идентифициране с общата маса и същевременно запазването на анонимността са особено привлекателни за Anonymous и други подобни организации, считат наблюдатели. 
 
Приемането на маската като символ на обществено недоволство определено е реакция на филма, а не на комикса, посочват от BBC. В комикса един човек сваля управлението, докато във филма е включена сцена с обединено множество от хора, заставащи срещу безлична корпорация.
 
Дейвид Лойд си спомня, че когато с писателя Мур създавали своя герой „V”, имали идеята за градски партизански боец, който се бори с фашистка диктатура, но са искали да инжектират повече театралност на историята. 
 
„Бяхме наясно, че „V” ще е беглец от концентрационен лагер, където върху него са били извършвани медицински експерименти. Но тогава ми дойде идеята, че в неговата лудост той ще реши да приеме персонажа и мисията на Гай Фокс – историческа личност и революционер”, разказва Лойд. 
 
Първоначално маските се правят и раздават безплатно от Warner Bros за промотиране на филма. Сега те се продават и бизнесът върви повече от добре. 
 
Компанията Rubies Costume, която има лиценз да прави маските, продава по около 100 000 на година. От фирмата обаче подчертават, че продажбите са големи още от първите месеци след излизането на филма, а не са резултат само от скорошната мода сред антиправителствените демонстранти. 
 
Активистът Пол Стайнс отбелязва друг аспект. Според него има известна доза ирония в това, че купувайки маските антиглобалистите неволно всъщност наливат пари в касата на Warner Bros – една от 100-те най-големи американски компании с приходи от 2.5 милиарда долара за миналата година. 
 
Но в същото време Стайнс е убеден, че използването на маската „категорично подчертава загубата на доверие в политическата система”. А Гай Фокс е сред най-антиполитическите, които могат да се намерят в историята.
 
Членове на „Окупирай Уолстрийт” са на мнение, че маските „Гай Фокс” не просто ги пазят от разпознаване и евентуално полицейско преследване. „Това е визуално представяне. Видим признак, който ни отличава от хипитата и левите. Това е нашият отличителен знак”, споделят те. 
 
За критиците използването на маската е по-скоро призив за насилие, отколкото символ на мирен протест с искане за промяна. Те смятат, че това не е знак за пасивна съпротива, а знак за активен тероризъм, защото тази маска „говорела” за сваляне на правителства, за разрушаване на установен държавен ред с насилствени методи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар