Това трябва да се забрани!




 

Да се забранят нездравословните храни, да не се позволява на задлъжнелите да теглят нови кредити, да се спре продажбата на бързи коли... Германците обичат забраните. И постоянно им хрумват идеи за нови такива.

 
Германците обичат забраните. Според допитване, проведено по поръчка на хайделбергския Институт за проучване на мира "Джон Стюарт Мил", мнозинството германски граждани очакват от държавата да пази по-добре своите хора. А как? Със забрани, разбира се! Не само наркотиците и клонирането на хора трябва да си останат непозволени. Голяма част от германците настояват да се забранят филми и компютърни игри, в които преобладава насилието, както и нездравословните хранителни продукти.
Забранете твърдението "Месоядството е убийство"!
Всеки втори германец пък настоява да се забрани на съгражданите му да вземат нови кредити, ако вече са задлъжнели. 27 процента от анкетираните смятат, че хазартът уврежда тъканта на обществото, а всеки пети иска да се постави под забрана продажбата на твърд алкохол и бързи коли.
Свободата на словото също е прекомерна според мнозина германци. Почти 40 процента от анкетираните искат да се запуши устата на онези, които пледират за възстановяване на смъртното наказание.
Това, че хомосексуалността е болест, мястото на жените е в кухнята, а американците сами са си виновни за 11 септември, са мнения, които значително мнозинство от германците биха искали да се забранят със закон. Колко голяма е нетолерантността към инакомислещите в другите лагери се вижда по това, че 30 процента искат санкции за твърдението "Месоядството е убийство"; почти толкова са и онези, които искат забрана на твърдението "Масовото отглеждане на животни е необходимо".
Свободата се цени повече на Запад
Както показва "Индексът на свободата в Германия", двайсет години след Обединението свободата се цени повече в западната, отколкото в източната част на Германия, където мнозинството се обявява "при съмнение за равенството". Впрочем в исканията си за забрани привържениците на свободата изобщо не се различават от останалата част от населението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар