Loading

Михаил Бахтин



Михаил Михайлович Бахти́н
руски философ
Роден:
Починал:

Михаил Михайлович Бахти́н (17 ноември1895 – 7 март1975) е руски учен, философ,литературен критик , написал значими творби относно литературната теория и критика. Неговите произведения, занимаващи се с различни полета на познанието, са вдъхновили групи мислители като неомарксиститеструктуралистите и семиотиците, които използват идеите на Бахтин в собствените си теории. Сред кръга от руско-съветските писатели от първата третина на 20 век, които имат важен принос за естетическия анализ (включителноЮрий Тинянов и Борис Ейкенбаум), Бахтин е водеща фигура. Той е сред лидерите наформалистите, които развиват нов "материалистически" поглед върху руската литература. След като за известно време неговата работа е изтикана в периферията на литературния живот, в последно време отново се радва на успех и признание.

Ето и нещо на руски език:

Крупнейший мыслитель XX века

Михаил Михайлович Бахтин (1895-1975) - крупнейший мыслитель XX века, работы которого в области философии и филологии ныне считаются классическими. Родился в Орле. Окончил филологический факультет Петроградского университета. С 1920 начал педагогическую и литературную деятельность. В книге "Проблемы творчества Достоевского" (1929) вводит в обиход филологии представление о "полифонизме" текста, то есть таком типе повествования, когда слова героев звучат как будто из разных независимых источников - так игра разных инструментов в ансамбле образует полифонию. В противовес "монологическому" слову большинства писателей проза Достоевского "диалогична". Философское понимание культуры как диалога, вырастающее у Бахтина из наблюдений над прозой Достоевского, привело к революции в социолингвистике и заложило основание современной культурологии.
Переворот в теории литературы вызвала работа Бахтина "Творчество Франсуа Рабле и народная культура средневековья и Ренессанса" (завершена в 1940, опубликована в 1965). Бахтин показал, что литература имеет корни в "народных праздниках" - карнавалах и мистериях древности. В целом работы Бахтина, посвященные исследованию западной литературной традиции, остаются революционными до сих пор и по сути открывают целый новый мир - мир

Няма коментари:

Публикуване на коментар