Победата като кръст

Мартин Карбовски

Защо ГЕРБ спечели изборите? Защото всички освен Бойко Борисов играха игри и се договаряха. За първи път някой заложи на самотна игра, независимо конкретно говорене и невиждан досега политически авторитет. За първи път много преди втория мандат на едно правителство се вижда: това, че то е на власт, не му носи негативи. Как стана това - тепърва трябва да се анализира. Може дълго да се спори обаче по две направления - дали правителството работи добре, или просто само говори добре. Което и да изберете от двете, прилагателното ще е "добре".
Защото ГЕРБ е новото синьо
В началото гербаджиите се опитваха да откраднат седесарското синьо, но цветът на промяната и надеждата от 90-те сам им пристана. ГЕРБ вече могат да са спокойни - те са вече дясна партия, призната категорично от избирателите. Дали синьото отиде при тях, или те отидоха при синьото - това вече няма значение. Няма и такива неща като Иван Костов, Мартин Димитров и други отломки на онази надежда. Б.Б. и партия са новото синьо. Дори в меренето преди официалните резултати метафората за тези избори беше представено като мач между ЦСКА и "Левски".
Защото хората, които са против строенето на магистрали, имат лични шофьори. А хората, които гласуват за Борисов, гласуват с колите си. Магистралите са знаме и мантра, която е красива, разбираема и мечтана. Вторият мандат на Борисов вече се вижда като 3 часа път от София до Бургас. Ако нямаха шофьори, Калфин, Данаилов, Станишев и Първанов щяха да разберат какво е нова отсечка по магистралата София-Бургас. Малко е, но е нещо. С този лозунг спечелиха ГЕРБ. А не с "Градим България".
Защото никой не го е страх да съсредоточи толкова много власт в ръцете на един човек. Човекът се казва Бойко Борисов и всички му имат доверие, а някои му имат и страх. Защото той овладя всички власти освен една - съдебната. Овладяването на Темида и промените в нея минаваха през президентската институция. И защото Борисов не го беше срам да казва изречението "Това не зависи от мене". Понеже българите разбраха, че много неща не зависят от него, те му дадоха цялата власт да се оправя.
Не е ясно доколко Борисов осъзнава огромната отговорност и очаквания - това, което има днес, не е давано никому. Дори червените по времето на президента Георги Първанов непрекъснато делиха блага и отговорности ту с ДПС, ту с НДСВ. Такава отговорност получи царят, но без да е прерязал лентата дори на един шадраван. В този смисъл Борисов тепърва ще осъзнава тежестта на короната
Защото в последния момент двама политици направиха пиарски ходове за милиони. Тези ходове накараха заклети комунисти от едно време, които винаги са пускали червена бюлетина, да отидат да гласуват за Плевнелиев (респективно Борисов). Първият ход - репликата беше на Доган. Той каза нещо за една целувка с червените. Интуицията на Борисов го накара да каже, че всеки, който гласува за Калфин, ще получи Доган. Средства от същия арсенал досега не сработваха срещу Борисов. Но в негова полза това сработи - той просто каза нещо, което националистите у нас знаят. Много хора не гласуваха за Плевнелиев точно - те гласуваха срещу Доган, който всъщност в момента дори не е заплаха за статуквото. В този смисъл най-новият изборджийски каламбур е: "Да бягаш като дявол от Доган." Преди много време Волен Сидеров свърши добра работа - отдели Доган от другите политици и постави така нещата, че всеки, който работи със Сокола, или всеки, на който Доган помага, е съмнителен. В този смисъл в следващите години политиците трябва да молят Доган да не им помага. Което не омаломощава лидера на ДПС, но омаломощава всеки, който разчита на него. Всъщност българите се подразниха много сериозно на твърдението, че без Сокола не може да се избере президент.
И защото жените харесват Борисов и Плевнелиев. Ако някъде сбърка този тандем оттук нататък, трябва да виним жените избиратели. Те просто предпочетоха Мъжкаря и Възпитания, които заедно дават един почти цял съвършен мъж (поне на Балканите). Жените не пожелаха стария секссимвол Данаилов и чиновника символ Калфин, както и връзката им с Първанов (старото) и Станишев (момченцето). Дори не подозирате какъв фактор за вота беше това. Просто политическата нива на БСП не е засята и синорите личат отдалече. На неин фон Борисов е организирал стопанство като израелски кибуц - с дисциплина, национализъм и ясен началник
Май това се услажда на българите.
В тази картинка има само едно, което може да провали и дори подиграе усилията на Борисов. Това е пренатягането на всички, които смятат, че го обичат. Пренатягане като това, да го направиш и почетен художник. Това ще се случва все повече - заради все повечето власт, с която разполага той. Българското венцехвалене е провалило не един достоен човек и не едни добри намерения. Цялата власт, царската корона - колкото по-голяма става, тя има един огромен негатив - няма кой да ти каже, когато си гол. Да поживеем, да видим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар