СССР е мъртъв. Да живее Евразия?


 
в. Монд
Колаж: иносми
Случващото се в Москва (дали това не става винаги?) прилича на “дежа вю”. Злите езици твърдят дори, че някои идеи, сред които и идеята да се възроди едно голямо евроазиатско пространство около Русия, “миришат на нафталин”.
Това обаче не попречи на членовете на управляващата партия “Единна Русия” да формулират за пореден път този проект, който, също като морска змиорка, редовно изплува в панруските изказвания, независимо дали те са официални или не.
Новото този път е, че “общото икономическо пространство” - толкова скъпо на Владимир Путин, което би обединило Беларус, Русия и Казахстан, би могло да се разпростре още по-нашироко и да обхване всички страни от бившия СССР, та дори и да включи други страни, които са “лоялни на руските икономически интереси”. На този етап би могло да става дума за Финландия, Унгария, Чехия, България, Монголия, Виетнам, Венецуела и Куба.
Ще забележим, че освен традиционните съюзници на Москва този списък включва четири членки на Европейския съюз. А вторият нов елемент на този проект, който е и много по-важен, е следният: той нахлува в кътче на Европа, която според думите на всички нейни ръководители, преживява “най-тежката си криза след Втората световна война”.
“Който иска да възстанови Съветския съюз е изгубил ума си. Който не съжалява за него, няма сърце”, каза един ден Владимир Путин. Налага се констатацията, че този път идеята не е толкова абсурдна, защото тя се лансира в момент на голяма слабост на Европейския съюз, който пък е единственото, засега, голямо обединение на Стария континент, продължаващо да бъде жизнено.
И пак в тази светлина трябва да разгледаме изявлението на руския представител в Атлантическия съюз, вихрения Дмитрий Рогозин, който заяви, че Москва би трябвало “сериозно да обмисли” искането на над 20 000 сърби в Косово да получат руско гражданство.
Те биха могли да станат първите граждани на това бъдещо голямо пространство, което яростно напомня надписите на сръбските четници по останките на опожарените от тях къщи: “От Белград до Владивосток!”. Между другото Дмитрий Рогозин обясни също, че един “чуждестранен легион”, съставен от наемници славяни като част от руската армия, би била много добра идея.
Засега, освен икономиката езикът би трябвало да послужи като спойка на това ново пространство. Москва възнамерява да превърне езика на Пушкин в един от официалните езици в ЕС, но за целта е необходимо да бъдат събрани един милион подписа в поне седем страни от ЕС, припомня московският в. “Комерсант”.
Мотивирано и от носталгията, изграждането на тази нова Евразия би било лишено от идеология като се изключи поставянето на Москва на трона като център и нов полюс на влияние в света.
Погледнато от България, страна която руснаците възприемат като Троянски кон в Европейския съюз, този проект очевидно поражда коментари и то най-вече иронични. И това напомня, че повечето европейски членки, предполагаеми участнички в това ново пространство, досега не са изразили никакво желания да сторят това.
Този проект обаче в период на предизборна кампания в Русия дава ясен сигнал за амбициите на бившия и нов руски президент - Владимир Путин. Силна Русия, която трябва да каже думата си в световните кризи и която не може да бъде подмината, та било то и само заради възможностите да създава неприятности. И това не е нещо ново. Само че този път има опасност, да кажем, ефектът да бъде малко по-голям.
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар