Прочутата склонност на Гърция да трупа дългове


Прочутата склонност на Гърция да трупа дългове


Атина, площад Синтагма. Снимка: Reuters
През 1849 година търпението в южното германско кралство Бавария към тежко задлъжнялата Гърция започва да се изчерпва.

"Сигурно няма да поискаш от мен да изгубя по-голямата част от собствения си капитал, за да се спаси Гърция," пише крал Лудвиг през април 1849 г. на сина си Отон – баварския принц, който става първият монарх на Гърция, пише Reuters.
"Не можеш ли поне да изплатиш лихвата по заема (...) нещата стават непоносими за майка ти и за братята и сестрите ти."
Историческата склонност на Гърция към висока задлъжнялост е прочута, като се има предвид, че първият регистриран фалит е през четвърти век преди Христа, а по-късно има банкрут в края на 19-и и началото на 20 век.

По-малко известно е обаче, че германците са оказвали помощ на Атина и преди, както сочи малко известната кореспонденция на краля баща с неговия син.

Някои в Бавария дори казват, че дългата им споделена история е изградила специално съчувствие към гръцките неволи.

"Знаем много добре, че Гърция трябваше да започне от нищото (...) и тук се приема, че би било добре да се помогне на Гърция да се изправи на крака веднъж завинаги", разказва Ян Муркен, основател на музея на Отон в Отобрун - малък град, създаден край Мюнхен през 1955 година на мястото, от където принцът заминал за Гърция.

Управляващият баварски Християнсоциален съюз, който е част от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, има твърда позиция по сегашната дългова криза на еврозоната - страните, които пренебрегват непрекъснато правилата, да напуснат съюза на единната валута.

Християнсоциалният съюз обаче подчертава и солидарността си с Гърция, която досега е най-тежко засегнатата от кризата членка на ЕС, и посочва, че Атина е основополагаща част от Европейския съюз с обща европейска история.

През 19-ти век получилата независимост, но останала без средства Гърция е финансирана от Великите сили – Франция, Великобритания и Русия.

Баварският крал Лудвиг допълва тези заеми, за да помогне на злополучния си син.

Отон е определен за крал на Гърция през 1832 година, когато е на 17 години. Единствената му квалификация за трона е, че е "незаетият" втори син на дребен европейски монарх, а баща му е съчинил няколко гръкофилски стихотворения, макар нито едно от тях да не е привлякло внимание.
Великите сили вярвали, че монархията е най-добрата форма на управление за Гърция, на която помогнали да се освободи от османска власт. Искали обаче второстепенен представител на кралско семейство, без особени амбиции, който не би представлявал опасност.

"Отон пристигнал с екип баварски бюрократи, като само един от тях бил посещавал Гърция преди това. Те си мислели, че отиват в страната на Сократ и Платон. Това, което намерили, била измъчена от войни османска провинция, финансово поставена на колене", отбеляза Вернер Хелмбергер, директор в институцията, която управлява баварските дворци.

Баварският кралски "износ" е прокуден от Гърция през 1862 година след 30-годишно управление, белязано с въстания, неуспех да даде наследник и отказ да замени римокатолическата религия с източноправославната.

Отон оставя смесено наследство.

В Гърция с крал Отон се поставя началото на дълъг период на намеса на Запада, пораждаща негодувание, което продължава и до днес. Бившият му дворец се превръща в сегашния гръцки парламент - сцена на всекидневни протести, често придружени с насилие, срещу правителството и болезненото намаляване на разходите.

Площадът пред двореца - "Синтагма" (конституция) е кръстен на народния бунт срещу Отон през 1843 година, когато хората се събрали, поискали и в крайна сметка получили конституция – нещо, за което Отон бил предупреден от баща си.

Площад "Синтагма" също така бе възлова точка на най-новите демонстрации срещу мерките за икономии, които ЕС и Международният валутен фонд поставят като условие, за да помогнат на Гърция да изплати дълговете си.

Гърците признават, че Отон поставя основите на археологическата наука, дава на държавата първите й институции и премества столицата от Нафплион в Атина.

"В Гърция почти единодушното се вярва, че той е имал добри намерения", казва Ставрост Арванитопулос, главен уредник в атинския градски музей. "Те обаче са безрезултатни. След като бил изгонен, той се опитал да остане верен на Гърция до края на живота си. Никога не е абдикирал и поискал да бъде погребан в гръцка носия. Това било много трогателно за гърците."

В Бавария Отон помогнал да се изгради привързаност и съчувствие към Гърция, която не отмира дори във време, когато много германци са ядосани на финансовите помощи на еврозоната и са объркани от медийните характеристики за гърците, че са мързеливи и корумпирани.

"Виждаме тук, че Гърция все още има същите проблеми, които винаги е имала. Липса на промишленост и регулация", казва Муркер от музея на крал Отон.

Отон завършва дните си, настоявайки дворът му в изгнание, който бил в Бамберг в Бавария, да говори гръцки два часа на ден.

Стаите му в гръцки стил все още са отворени за посетители. В голяма част на Германия кралят е позабравен, изгубен в сложните криволици на съвременната гръцка история. В Бавария, която е една от най-богатите германски провинции и където местният патриотизъм е много силен, си спомнят повече за Отон.
"Остави ни с приятелско чувство към Гърция, което не е нещо рационално, а основано на чувства и на любовта към нашата представа за Гърция от историята", отбелязва Муркен.

(БТА)

Няма коментари:

Публикуване на коментар