Умберто Еко: Впечатлявам се не от конспирацията, а от параноята, която тя създава

Италианският писател Умберто Еко отвърна в интервю за в. "Гардиън" на обвиненията в антисемитизъм към миналогодишния си роман Il cimitero di Praga ("Гробището на Прага"), който се продаде в над 2 милиона екземпляра.
Умберто Еко
"Не мога да бъда отговорен за нечий погрешен прочит", казва авторът на "Името на розата". "Нека имаме предвид, че някои католически свещеници забраняват малките момичета да четат "Мадам Бовари" просто защото се опасяват, че те по-лесно могат да бъдат съблазнявани."

За Умберто Еко не конспирациите са впечатляващи, а параноята, която създават. "Страхът от световна конспирация е най-влиятелният, тъй като е вечен. Никога не можеш да го разкриеш, тъй като не знаеш кой стои зад него. Казват, че всичко в Троя е било запланувано от боговете на Олимп. По същия начин диктаторите използват идеята за световна конспирация като начин да провокират страх у хората. През първите 10 години от живота си бях учен от фашистите в училище, че англичаните, евреите и капиталистите кроят номера на горките бедни италианци."

За писателя реакциите на читателите и критиците винаги са били изненадващи. "Мисля, че една книга трябва да бъде оценявана след 10 години, след като бъде прочетена и препрочетена. Често са казвали, че съм твърде ерудиран за определени аудитории, твърде философски настроен. А когато написах  "Тайнственият пламък на кралица Лоана", може би най-достъпната ми книга като език, тя се оказа най-слабо продаваната ми въобще. Така че, изглежда, моите читатели са мазохисти. Само издателите и някои журналисти смятат, че хората искат простички неща. Но хората са уморени от тях. Те искат да бъдат предизвикани."

А "Гробището на Прага" е със сигурност предизвикателна. Тя се развива в края на XIX век, когато тайният агент Симон Симонини започва да разследва политическа интрига, която може да се отрази на бъдещето на Европа. Според автора на историческия роман това е единственият измислен герой в него – всички други персонажи са реално съществували личности.


На сайта на издателството си в Италия, "Бомбието", Еко казва, че XIX век е изпълнен с чудовищни и мистериозни събития като странната смърт на италианския деец за обединението на страната, писател и журналист Иполито Ниево, който умира на 30-годишна възраст по време на пътуване с кораб, аферата "Драйфус", секретните полицейски организации, зараждането на масоните и книгата "Протоколите на ционските мъдреци", вдъхновила Хитлер за неговата политика спрямо евреите. Като персонажи в "Гробището на Прага" се появяват Зигмунд Фройд, яростният противник на католицизма и по-късно негов привърженик Лео Таксил, един от първите открити антисемити Морис Жоли.

"Очаквам два типа читатели на този роман", казва Еко на сайта на Amazon. "Първите няма да имат идея, че всички тези неща са се случили, и взимат Дан Браун на сериозно. Възможно е да изпитат садистично удоволствие от перверзните цели на някои от хората, описани в книгата. Вторият тип познава и усеща нещата, които са се случили. Фактът, че историята е способно да бъде толкова многостранна, може да изпоти някои от тях. Читателят ще се огледа зад себе си, ще светне лампите и подобно на мен ще си помисли, че да, тези хора са някъде сред нас. "

"Гробището на Прага" стана най-продаваната книга в Италия, Испания, Аржентина и Мексико, но въпреки успехите й славата на "Името на розата" е все още трудно достижима.

"Понякога мразя този роман", казва Еко пред "Гардиън". "Действително мисля, че някои от следващите книги са по-добри. Но това се случва на много автори. Маркес може да напише 50 книги, но винаги ще бъде помнен с "100 години самота". Всеки път, когато издам ново заглавие, продажбите на "Името на розата" скачат, тъй като хората решават да прочетат най-известната книга преди новата.

Малко известен факт е, че всъщност идеята за "Името на розата" започва като сюжет за сериал. "Един приятел ме беше помолил да напиша кратка детективска новела, по която да направи сериал. Казах му, че ако направя това, тя ще се развива в Средновековието и ще бъде поне 500 страници. Разбира се, сериалът не се осъществи, но вече бях запален по идеята да напиша историята."

Освен конспирациите от XIX век, които той разглежда в "Гробището на Прага", Еко има мнение и за сегашните политически въпроси особено тези, които се до отнасят до Италия. Въпреки че Берлускони, към когото Еко има дългогодишна неприязън, вече не е на власт, писателят смята, че той отново може да е на политическа сцена след изборите през 2013 г.

"Берлускони е гений в използването на комуникациите между хората. Още в началото той се ориентира към много ясна аудитория – хората между 50-60 пенсионери, които гледат телевизия. Младите не попадат в сметките, тъй като те не са пред телевизора, а в интернет. Машинациите му може да са очевидни за много хора, но не и за пенсионерите по селата", казва 79-годишният писател.

Според него не е изненада, че човек като Берлускони толкова време е печелил подкрепа в страната. "Той е антиинтелектуалец, а в момента има страх от интелигентните хора. А Италия не е страна, в които има много такива. В метрото в Токио всички четат, а в Италия никой. Не оценявайте Италия толкова високо просто защото от нея е излязъл Микеланджело."

Няма коментари:

Публикуване на коментар