Има ли бъдеще тази държава?


 | 05.12.2011

Има ли бъдеще тази държава?

 

Преди 10 години в бившата германска столица Бон бе оповестено началото на нова ера в Афганистан. След прогонването на талибаните в страната трябваше да се възцарят мир и демокрация. Това ли се случи? Или точно обратното?

 
Първата конференция за Афганистан, състояла се през 2001 в Петерсберг край Бон, имаше основополагащо значение. Под масирания международен натиск представителите на различни обществени групировки се споразумяха за създаването на една нова, демократична държава. Тъй нареченото споразумение от Петерсберг трябваше да отвори вратата към едно ново бъдеще.
Талибаните - по-силни от когато и да било
Планът за новото начало предвиждаше демократична конституция и провеждането на парламентарни и президентски избори, а международната общност се ангажира да окаже огромна военна и финансова помощ на новата афганистанска държава. Решенията бяха осъществени стъпка по стъпка - стабилност и възход обаче все още няма в Афганистан. На този фон днес в Бон се открива втората афганистанска конференция, на която представителите на 85 страни и 16 организации се очаква да потвърдят продължаването на помощта си.
Чуждестранните войски не са в състояние да осигурят мирЧуждестранните войски не са в състояние да осигурят мир
Според афганистанския публицист Сайфудин Сайхон основна грешка бе предоставянето на прекалено широко поле за действие на различните военни групировки: "С благословията на международната общност те си поделиха афганистанската държава". Днес ежедневието в Афганистан е белязано от война, бедност, трафик на наркотици и корупция. Чуждестранните войски и афганистанската полиция и армия не са в състояние да осигурят мир; талибаните са по-силни от когато и да било преди.
Според политолога Йохен Хиплер от университета в Дуисбург: "Липсваше истинска концепция. Бяха изредени сума ти смислени неща, но без да бъдат навързани в целенасочена стратегия. Подобна стратегия съществува в зачатък едва от една година насам."
Само че това, което сега се нарича стратегия, в действителност е сценарий за изтегляне. Предвижда се след изтеглянето на чуждестранните войски, от 2014 афганистанското правителство само да поеме отговорността за сигурността.
Тънките сметки на президента Карзай
Карзай не казва Карзай не казва "сбогом"
Публицистът Сайхон подчертава впрочем, че има и положителни развития: "Афганистан постигна значителен напредък в областта на телекомуникациите, образованието и инфраструктурата". Съществува също свобода на печата. Но Сайхон изтъква, че без масирана чуждестранна помощ никой бранш в Афганистан не може да просъществува.
В самото навечерие на днешната конференция, в. "Билд" информира, позовавайки се на германското разузнаване, че афганистанският президент Карзай планирал промяна на конституцията, за да си осигури трети мандат след 2014 година. Той бил започнал вече сондажи с видни афганистански политици. Това ще бъде несъмнено още една тема в дневния ред на бонската конференция.
Автор: Р. Шамел, С. Гяуров
Редактор: Д. Попова-Витцел