Неизвестна снимка на бразилския президент Дилма Русеф


Снимката датира от 1970 г. и на нея се вижда младата Русеф пред военен съд в Рио де Жанейро ...

Пред съда Дилма Русеф е изправена заради участието й в съпротивата. Снимката е направена няколко седмици, след като Русеф попада в ръцете на тайната полиция на Бразилия и след мъчения в затвора на бразилската диктатура, продължили 22 дни.

Въпреки мъченията Русеф не предава никого, а според легендите тя дори плюе в лицето на мъчителите си. На снимката се вижда, че пред съда Дилма за разлика от други участници в съпротивата, отказва да сведе поглед или да прикрие лицето си с ръце.

Фотографията беше извадена от архивите на бразилската военна полиция неотдавна от журналиста Рикардо Амарал. Тя ще бъде публикувана в негова биографична книга за Русеф, която ще се появи в скоро време в Бразилия. В интернет снимката обаче вече се разпространява на фона на изказване на бразилката от български произход от 7 май 2008 г., направено пред разследваща комисия в бразилския Сенат. Тогава сенаторът от опозицията Агрипино Мая обвинява Русеф, че е лъжкиня, защото не е казала истината, когато са я разпитвали по време на диктатурата.

В отговор на обвинението Дилма Русеф припомня, че е била жестоко измъчвана и че да се лъже при такива мъчения никак не е лесно. "Горда съм, че тогава излъгах, защото така спасих живота на моите другари", казва Русеф пред комисията в Сената. Когато през 2008 г. това изявление на бъдещия държавен глава на Бразилия е направено публично достояние и е качено в интернет, то предизвика истинска сензация.

В допълнение към него сега неизвестната снимка на Русеф представя бразилския държавен глава в нова и непозната за някои светлина, отбелязва вестникът. Изданието припомня ролята на Дилма Русеф по време на съпротивата и посочва, че през октомври президентката създаде комисия, която да разследва за първи път в историята на страната нарушенията на правата на човека, извършени по време на бразилската диктатура.

Комисията обаче само ще разкрие виновните за нарушенията на човешките права, но няма да отмени амнистията, която е в сила в Бразилия от 1979 г. Така виновните няма да бъдат съдени и хвърлени в затвора, както е случаят в Аржентина. Въпреки това създаването на комисията се смята за малка революция. Досега Бразилия си оставаше единствената страна в региона, която не разследва, нито осъди отговорните за установяването на диктатурата лица.