Цената на успеха




Човек , когато се стреми да успее в своя живот , да постигне нещо значимо , заплаща висока цена или постиженията се дължат на хитростта , подлостта и лъжите.Много често цената на успеха се изразява в направените хиляди жертви , но когато успехът последва , човек оценява по-добре какво е постигнал , а тези , които успяват по лесния начин с нечистите си дела , бързо стигат до дъното и дори не разбират защо е така .
Цената на успеха в реалния живот не се различава много от тази в литературните произведения . Авторите добре ни показват какви не трябва да сме и защо трябва с честни дела и добри дела да постигаме успехите в живота си . В произведенията ,,Бел Ами” на Ги дьо Мопасан и ,,Дядо Горио” на Балзак са добре описани делата на героите , с които постигат успехи и слава .
В произведението ,,Бел Ами” главният герой Жорж Дюроа ще се издигне само за две години – от не значим и без известен чиновник ще се превърне в преуспяващ репортер и човек , ориентиращ се към политическата власт.Благодарение на своята красива външност и привлекателност жените не могат да му устоят. Първата стъпка към неговия успех му я подава неговият приятел Форестие , ала Бел Ами след неговата смърт ще вземе жена му за своя и както Мадлен Форестие пишеше статиите на своя покоен мъж , така започва да пише и публицистическите материали и на Жорж . Така неговите успехи стават още по-големи .В светските среди запомнят името му . Това няма да е достатъчно за главния герой , той си има и друга жена , с която също се забавлява . След време решава , че и жената на собственика на вестника , в който работи , трябва да бъде негова. Той черпи важна информация от нея за политическите среди .
За Жорж жените са нужното му средство , с което той ще успее и постигне нещо , но цената , която заплаща , са разбитите женски сърца . Той не мисли за това и не г о интересува . За него е важен само успехът независимо как е постигнат и с какви средства. В края на произведението Жорж Дюроа ще се ожени за дъщерята на собствениците на вестника , защото за него ще има полити1ески и светски облаги.
Както Мопасан така и Балзак добре описва в произведението ,,Дядо Горио” каква цена се плаща за успеха и хубавия живот.Собствената ти кръв да те предаде , това е най-страшното. В това произведение Дядо Горио жертва всичко за своите дъщери. Той полага максимални усилия да им осигури всичко за хубав и спокоен живот. Намира им богати съпрузи , за да бъдат задоволени от всичко и да живеят охолен живот . Но когато от някой се превръща в никой , дъщерите му го забравят.Те не оценяват това,което баща им е правил цял живот , оставят го и дори не отиват на погребението му . Дядо Горио осъзнава накрая , на смъртния си одър , че той виновен и е разглезил толкова много своите дъщери , че за една тяхна целувка като малки той им е давал награда.Че сам той е породил това неуважение и отричане от родното , от собствената си кръв . Сега , когато той няма пари , не име нужен . За да са успели и някои в този живот , неговите дъщери всъщност са никои. Те не притежават едно от най-важните човешки чувства. Любовта към родителя е най-важното.Ако един човек не обича и не уважава своя родител , който го е създал и отгледал , какъв човек е той?.Дядо Горио късно осъзнава каква цена е платил за успеха на своите деца.
В живота си всеки човек полага някакви усиля, за да постигне успех в едно или друго начинание , но въпросът е по какъв начин успява. Едни се боря по честен и справедлив път , а други хитруват , лъжат , стават дори подли. Един ден всичко излиза наяве и стойностните и честни хора биват оценявани подобаващо.