Калин Терзийски, писател: България е идеално място за силния дух




В края на годината започват неизбежните обобщения. Сред тях и класациите за най-четени, най-продавани книги, за литературни награди, за очаквания за следващата година. Освен тези традиционни четива обаче, "Дневник" ще ви срещне с български писатели и издатели, в които те правят личните си класации с любими книги за годината и коментират бъдещето на българската литература.

Задаваме им и въпрос биха ли и коя книга подариликато част от припомненото послание на Георги Господинов "Подари книга за Коледа. Отново"

Започваме с Калин Терзийски. 2011 г. беше изключително силна за него – той издаде романа "Лудост", спечели Европейска литературна награда за нови или утвърждаващи се автори за сборника "Има ли кой да ви обича?", а в началото на този месец излезе и новата му стихосбирка "За ползата на позите".
Кои за Вас са книгите-събития за 2011 г?
- Мисля, че романът "Възвишение" на Милен Русков е събитие, както и "Физиката на тъгата" на Георги Господинов. Още не съм чел "Машини за любов" на Момчил Николов, но от познати знам, че е нещо сериозно. Също така "Чекмедже за единични неща" на Гергана Пожарски, много сериозна писателка. Бих споменал и новата ми стихосбирка "За ползата от позите", тъй като поезията трябва да влиза в живота на хората. Причината да включа и моя книга е жест към тези, които не проявяват византийска скромност – тази, която е фамилиарна и фалшива.

През тази година мисля, че нови чуждестранни книги не съм прочел. Предпочитам да чета стари. Дразня се, когато някой чете нови неща, единствено, за да се информира. Това е все едно да правиш секс с жена, за да се информираш каква е. Любопитството при четенето е жалка работа.

Коя книга препрочетохте тази година?
- "Моби Дик" за пореден път – това е фундаментална, християнска и философска книга. Също така "Тъй рече Заратустра" на Ницше, "Нежна е нощта" на Ф. Скот Фицджералд, продължавам да чета и Карл Юнг.
Коя книга бихте подарили за Коледа и на кого?
- Книгите освен нещо като свещенодействие, са също така нещо работно , което не подлежи на подаряване – също като хляба. Може би бих подарил такива, които са красиви като оформление, като предмет – фото албум или енциклопедия. Книги и торти не държа да получавам.
Какво може да очакваме от вас през 2012г.?
- Сборник от разкази и се надявам да завършва новия ми роман "Войник", въпреки че напоследък нямам много време за писане от всичките ми "светски" изяви.

Намалява ли или се увеличава четящата аудитория в България?
- Увеличава се особено при българските автори, тъй като българските читатели щурмуват мощно, както никога. Ако не се случват обществените и социалните дейности, литературата ще бъде маргинализирана и достъпна единствено за просветените. Мисля, че тя вече влезе в живота на хората.

Какво ви мотивира да продължите да работите в България?
- Мотивира ме шопската проклетия или ако трябва да бъде по-помпозен – моята воля. Както казва Ницше – силният дух иска да му е тежко. България е голям товар и много подходяща за силния дух. Който иска да му е лесно, отива някъде другаде.