Животът , като борба за надмощие

Балзак – “Дядо Горио “


Животът , като борба за надмощие

Есе

Животът е сложно нещо. Има хора , които живеят ден за ден , има други , които се борят за надмощие , било то над подчинените си , било над по – бедните. Има и такива хора, които се стремят да натрупат пари и богатство – независимо по какъв път , само и само да имат надмощие над другите , само и само да угодят на децата си , само и само да бъдат приети във висшето , елитно общество.Има такива хора , имало ги е и ще продължава да ги има.
Такъв е героят от романа на Балзак “ Дядо Горио” . Находчив и пресметлив Горио успява да забогатее. Той нтрупва състояние , чрез спекули. Животът му се променя , от обикновен работник става производител. Усетил надмощието на парите , той смята , че те са ключът към човешкото щастие. Но дали наистина само парите са тези , които носят щастие и любов? Нима трябва да мислим , че ако сме богати, сме могъщи и недосегаеми? Нима , ако имаме повече пари от другите , трябва да забравяме , че сме хора?
В такива безчувствени хора превръща дядо Горио двете си дъщери , като ги обсипва с дарове и задоволява всеки техен каприз. Той сам става жертва на собствения си морал. Вместо с любов той е обсипан с презрение и унижение от собствените си деца. Те го изгонват от собственият му дом, защото се срамуват от него. Те извършват нравствено престъпление , научени само да вземат , но не и да дават. За тях парите са могъща сила , няма ли пари , няма любов.Те не могат да бъдат други освен студени и пресметливи , те захвърлят своя баща и той е принуден да живее в пансион- там намира и смъртта си.
Свидетел на нравствените предсмъртни терзания на дядо Горио е младия Йожени дьо Растиняк. Той има амбиция да покори Париж. Намеренията са му почтени. Убеден в своите възможности той смята , че те са достатъчни за извоюване на достойно място в парижкия аристократичен свят. Дали това наистина е така ? В действителност се оказва , че успехът е сделка при това твърде срамна и унизителна. За да преуспееш в живота , за да влезеш във висшето общество , трябва не да бъдеш човек , а да имаш пари, да си купиш положението. Не е нужно да бъдеш умен и амбициозен , трябва да имаш пари.
Скритата престъпност на неморалното общество превръща човека в престъпник и го поставя извън закона. Светът е несъвършен , човекът – също. Лицемерието е навсякъде , най – голям враг на обществото е “ порядъчният човек”.
Героят на Балзак , Растиняк , научава достатъчно за нравствеността и морала на обществото , към което се стреми. Иска да преуспее , да завоюва своето място в живота. Има цел.Но средствата за действие ще избира не само той , а и грубата действителност на покварената обществена действителност.
Това е общество , в което животът е борба за надмощие!