невероятни съвпадения

Както и да си блъска човек главата – не може никога да си обясни някои невероятни съвпадения на житейски казуси. Едно събитие като че ли предупреждава за нещо, което ще се случи почти по същия начин.
Защо стана така? Необяснимо. Писателят Марк Твен например се родил в 1835 година в същия ден, когато покрай земята преминала Халеевата комета. Дотук – нищо особено. Странното е, че той починал през 1910-а, когато кометата отново се приближила до нашата планета: дори в същия ден. Самият Марк Твен казвал, че се е появил заедно с кометата и ще си отиде най-вероятно отново с нея.

Писателят Морган Робъртсън написал през 1898 година повестта “Бездна”. Сюжетът като че ли е предупреждение за “Титаник”. Разказва се историята на пътнически кораб – “Титан”, който потъва в океана на път за Ню Йорк. Причина за катастрофата е удар в айсберг. Повечето пътници-герои на повестта загиват заради липсата на спасителни лодки. Така става и с истинския “Титаник” 14 години по-късно.

Историята на британския офицер Съмърфорд също е поразителна. Майорът бил ударен от мълния през 1924 година и се парализирал. Пенсионирал се и заминал да живее здравословно в провинцията. Не можел да ходи, но с чужда помощ успявал да се добере до близката река за риболов. По време на един такъв излет се разразила буря и мълния ударила дървото, под което седял. Парализирала се цялата дясна половина на тялото му. Благодарение на всички грижи от страна на близките му майорът се възстановил и дори проходил. Но ето ти беда: пак по време на разходка развихрилото се небе пратило за трети път мълния и този път положението било катастрофално. Две години по-късно Съмърфорд починал, без да може да се възстанови от поредния електрически удар. За капак няколко години след смъртта му мълния разцепила мраморната надгробна плоча с името му.