Демоните на Максуел и гражданската сигурност

Какво е демонът на Максуел?

Това е теоретична мисловна конструкция, създадена от Джеймс Кларк Максуел, която разглежда обмена на молекули от два съда – топъл и студен – през отвор, пазен от демон с висока скорост на реакциите. Той пропуска само бързите (горещи) молекули от студения съд в топлия, защото е сръчен, бърз и наблюдателен. Вследствие на това топлият съд повишава температурата си, а студеният я понижава. Мисловният експеримент е несъвместим със законите на термодинамиката.

Демонът, заедно с отвора за обмен, представлява своего рода мисловен полупроводник.

Идеята, като че е преоткрита и се използва активно от ръководството на сектор "Сигурност", за да пропуска от пространството на ежедневния живот на гражданите малкото останали молекули на реално противодействие на престъпността към медийното пространство, "горещо" от илюзия за ежедневни подвизи, победи и дори ликвидиране на криминализираната действителност.

За ролята на демона има множество кандидати, така че оставям на читателя сам да си избере подходяща персона.

Подходът е прост – от общото гърне, в което киснат гражданите в бульон от престъпност, се пропуска към гърнето на PR-пространството молекулата на конкретна успешна операция. Тя, колкото и да е незначителна, повишава температурата на медийния успех. В същото време в другото гърне гражданите зъзнат (само когато не се греят край поредния запален автомобил!).

Демонът, макар и сръчен, ловък и бърз, се уморява. Той е недоволен, защото:

Много престъпления се извършват професионално (според видни полицейски говорители), което затруднява сериозно разкриването им. От тук се налага мисълта, че или ще се разкриват само аматьорските престъпления, или трябва да бъде забранено на професионалисти да вършат престъпления, както на боксьорите аматьори не се разрешава да се качват на професионалния ринг, а на професионалистите не се разрешава да участват в олимпиади.

Като илюстрация може да бъде посочена т. нар. люлинска банда. Според медиите "легендарната група топкрадци от "Люлин" и ученици на покойния мафиот Йордан Цонков – Джиджи, са престъпниците, извършили супер наглия обир на златарски магазин в "Младост" 2 в София... Те бяха задържани в момент на обир на трезор в центъра на столицата, но в момента се разхождат на свобода."

Ето това е майсторството да пропуснеш нужната молекула!

Първо – участието на групата е само предположение, което не се основава на никакъв факт, а на вътрешно усещане и ловкост на демона;

Второ – групата не е била задържана по време на обир на трезор, защото такъв така и не бе извършен. Установените факти показват само вандалстване, трошене на камери. Въпреки че бандата е следена, според МВР от месеци, нито бе заловена на местопрестъплението, нито дори в близост до трезора. Така че съдът няма как да ги държи под стража за мисли и намерения, които не са доказано техни.

Подлите престъпници, когато ги хванат, нагло отричат и наемат хитрите и най-добри адвокати, които оборват доказателствата. Това разбира се е наглост – тези адвокати трябва да бъдат забранени, наказани, глобени от финансовия министър, а висшият съдебен съвет, министерство на правосъдието и адвокатурата да ги порицаят и анатемосат. Добра идея е да се промени НПК, така че добрите адвокати да се ползват само от честните граждани, а за престъпниците да останат само лошите и некадърните! Необяснимо е това държание на задържаните – та нали вече има нещо като традиция на гостолюбие - в ДАНС да бъдат канени на кафе, а в районните управления черпени с бира...

Промените на НПК и НК са съвременния "ОМ"(мантра) на управляващите. Палежите на автомобили продължават, но единствената идея която се пропуска от демона на Максуел е за криминализирането на носенето на запалителни течности. Това след опита да се забрани пушенето дали не е коварен и подмолен опит за забрана и на алкохола?

Съдът също трябва да бъде порицан! Как така иска доказателства, когато са му предадени по 20 папки за всеки обвиняем? (Какво има в тях е друг въпрос). Освен всичко друго е и неинформиран – нима не е гледал последното сутрешно предаване по телевизията, в което ясно е казано кой е престъпник?

Гражданите също са виновни. Има такава наука – "Виктимология", според която с поведението си жертвата провокира престъпника. Логично е да се развие отделен раздел в нея от новите и най-компетентни юристи в ръководството на сектора – "Гражданска виктимология".

Една от най-новите версии пропуснати от сръчния демон за палежите на автомобили е, че те се дължат на съседски недоразумения и модни течения в криминалните среди. "Винаги има единични случаи на палежи на автомобили, например за разрешаване на някакви неуредени взаимоотношения – както между организираната престъпност, така и на чисто битова основа. Не смятам, че има разрастване на подобни палежи в страната", казва министърът на вътрешните работи.

Всъщност тези граждани откъде-накъде искат сега да им се осигурява спокойствие и безопасност? Защо не излязоха като един да протестират при: тройната, двойната и единичната коалиция, срещу престъпността, ами недоволстват сега. Голяма работа, че избухват единични пожари на автомобили (масовите палежи – вече над 60, не се ли състоят от множество единични случаи?) Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! (същото се отнася, разбира се и до протестиращите учители, лекари, железничари, полицаи, военни и пр. несъзнателни граждани). Като не излязоха при Станишев нека сега мръзнат в мъглата и да видят лесно ли е да си охранител и пожарникар!

Някои медии (ама не всичките!) също не спазват правата линия (която е успоредна знаете на коя друга...). Позволяват си да критикуват, журналистите задават въпроси, че и отговор се иска. На такива трябва да им се обърне внимание. Бащински, строго но справедливо да им се обърне внимание за правилното мислене и интерпретиране. А най-добре е да не им се пристава на акъла, а да се издекламира предварително наизустената блага вест, която и каквато е актуална в съответния ден. Ако не вдяват, да им се повиши заплашително тон, белким мирясат. Ясно като бял ден е, че продължаващите аутодафета на автомобили се дирижират от тях. Може да има и последствия...

Няма организирана престъпност (какво са някакви си 200-300 организирани групички)! Няма неразкрити поръкови убийства (те са разкрити – това са престъпления с неизвестен извършител, а убитият е установен – вж. застреляния насред София Боби Цанков). Няма отвличания, а ако има това са самоотвличания или провокации. Няма купени изборни гласове! Ако има, те са купени от другите. Няма етническо напрежение! Няма терористични акции! Няма масови опожарявания на автомобили! Има някакви си взривчета, които дори не си заслужва да се споменават. Те най вероятно са заложени или запалени от потърпевшите. Конвенционалната престъпност е нещо с което гражданите трябва да се примирят, нали за това са конвенциите.

Демонът на Максеул, клекнал пред поредния запален автомобил, замислено си подсвирква "Maxwells Silver Hammer" на Бийтълс, демократ е този демон, но в главата му натрапчиво се върти крилатата мисъл на почти реабилитирания тези дни Живков – "Тази година полупроводници, догодина цели!"

** Авторът е доцент в НБУ, бивш секретар на МВP в правителството на ОДС