Посещение на Барозу

31.08.2012

Г-н Борисов и г-н Барозу разгледаха метростанциите ”Сердика”, „Лъвов мост”, „НДК” и „Европейски съюз” и археологическите разкопки на античния комплекс над станция „Сердика” до подлеза между ЦУМ и х-л „Шератон”, както и обновеното Ларго. В делегацията, водена от премиера участват министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Вежди Рашидов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Делегацията на ЕК включва европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.


С тържествена церемония в метростанция "Сердика" беше пуснат в експлоатация вторият диаметър на столичното метро. Символичното откриване направиха премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на столичния метрополитен Стоян Братоев.

От 14 ч. метрото отваря и за столичан
и, като до края на деня пътуването ще е безплатно. Още утре обаче месечната карта за метрото ще поскъпне от 23 на 35 лв.

„Реализирането на такива проекти е гордост за нацията, това е демокрация", заяви премиерът Бойко Бирисов при откриването на втория лъч на метрото. „Ние не мрънкаме за пари на Европейския съюз и ще усвояваме още повече средства от еврофондовете", добави той.





Още преди да започне официалната церемония по откриването на втория метродиаметър от Софийското метро председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на България Бойко Борисов разгледаха пред сградата на Министерския съвет уникалните антични разкопки.
Високият европейски гост успя да се запознае на спокойствие с част от богатото културно историческо наследство на България. Това преди началото на официалната програма.

След това всички се запътиха към мястото на официалната церемония. В присъствието на президента на Росен Плевнелиев, Барозу и Борисов ще открият втория метродиаметър от Софийското метро, финансиран по ОП „Транспорт" и съфинансиран от българска страна.


1 коментар:

  1. „Всеки път, когато идвам в България, силно се впечатлявам от динамичния прогрес и от ангажимента на държавните власти, на правителството и на хората към европейския напредък на страната. Искам да благодаря на министър-председателя Борисов за активния му принос, за ролята му в Европейския съюз и за начина, по който ръководи България и решава много от нерешените въпроси.” Това каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов. Той изрази мнение, че страната ни в момента най-силно подкрепя работата на Европейския съюз и подчерта, че насърчаването на европейските ценности трябва да е ангажимент за всички членуващи държави.



    По време на разговора си днес двамата обсъдиха реформите, които българското правителство предприе в сферата на пенсионната и съдената системи, борбата с корупцията, усвояването на еврофондовете и фискалната консолидация.

    ОтговорИзтриване