9-ти септември продължава да бие в сърцето на БСП

ПАМЕТ Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 09 Септември 2012 20:29


23 години след краха на комунизма вярващите в него продължават да живеят с най-голямата илюция на XX в. | Фотограф: Христо Христов.
Превратът преди 68 години, с който Българската работническа партия (комунисти) влиза във властта благодарение на окупиралата страната Съветска армия, продължава да е част от преименувалата се през 1990 г. от БКП на БСП социалистическа партия.
Това стана ясно днес, когато членове и симпатизанти на социалистите се събраха пред Братската могила (паметник на партизанското движение) в Борисовата градина, за да отбележат 9-ти септември.
В присъствието на зам.-председателя на НС на БСП Янаки Стоилов и председателя на Българския съюз на антифашистите (БАС) Велко Вълканов от трибуната беше обявено, че 9 септември 1944 г. е най-значителното събитие в новата история на България.
Отбелязването на датата от привържениците на БСП не бе пропуснато от „Позитано” 20 за репетиция на предстоящата предизборна обстановка догодина. Събралото се множество аплодира призива на Нинчо Найденов, зам.-председател на ЦС на БАС, изборите през 2012 г. да бъдат спечелени от БСП. Управлението на ГЕРБ беше определено като управление на „реакционна десница, което води страната към политическа и икономическа катастрофа”.
„След по-малко от година у нас ще се проведат парламентарни избори. За да победим трябва отново да се обърнем към 9-ти септември 1944 г. Да се създаде ляво обединение, което да се обедини единствено в стремежа за спиране на ГЕРБ към нов мандат във властта”, заяви Найденов.
След поднасяне на цветя пред паметника на партизанското движение Янаки Стоилов заяви по поводднешния коментар на президента Росен Плевнелиев за 9-ти септември, че държавният глава е пропуснал момента да стане обединител на нацията.
„Празнуваме демократичните промени, които започнаха в България на 9-ти септември, прехода от монархическо към републиканско управление”, посочи той и продължи: "Отбелязваме прехода към социалистическото изграждане на България, защото 9-ти не може да бъде откъсван от порива за демократична промяна, така и от установяването на нов държавен ред в страната”.
Сайтът desebg.com ви предлага аудиозапис от събитието пред  т. нар. Братска могила и фотогалерия от него. Снимките са на Христо Христов.

Аудиозапис от събитието пред паметника на партизанското движение в Борисовата градина.

Нормална гледка за Борисовата градина през почивните дни.


А няколко стотин метра по-нагоре БСП и Българският антифашистки съюз събират привърженици за празнуване на 9-ти септември.


Най-активната и екзалтирана участничка в събитието.


Възрастен мъж със знаме с образа на Че Гевара в компанията на другарка пред т. нар. Братска могила, изпълнена със скулптури на червеноармейци и партизани.


Янаки Стоилов, най-видният представител на БСП, маха за поздрав на събралото се множество.


Плакатът красноречиво говори за послението на събитието.


А тук знамето на Червената армия, която е с основна заслуга за възкачването на комунистите във властта през есента на 1944 г.


Нинчо Найденов, зам.-председател на ЦС на БАС, основният оратор, даде формулата за победа на БСП през 2013 г. - да се обърне към датата 9-ти септември.


Множеството слуша посланията със затаен дъх.


Велко Вълканов, председател на БАС, с вестник Работническо дело в джоба.


Янаки Стоилов поднася венец.


Тук нещата са съвсем откровени - знаме на Българската работническа партия (комунисти).


Знамената на Че Гевара и БРП (к) се разминават, развявани от пенсионери пред събралото се множество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар