Историческа реч на Министърa на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Парламента на 21.02.2013 година


by EXTREMECENTREPOINT on FRIDAY, 1 MARCH, 2013 · 


cc
Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми колеги министри, с които работихме в продължение на повече от три години и половина!
Днес не чухме никакъв смислен дебат, който да се води за това кой какво предлага оттук нататък, нито чухме някакъв смислен дебат, който да даде отговор на това какво направи това правителство. Никой не даде отговор защо на тези справедливи искания на българските граждани в момента никой не може да даде смислен отговор. И, уважаеми дами и господа, България е парламентарна република, България ще продължи да бъде парламентарна република и само парламентарни избори могат да решат каква е волята на българските избиратели. Но ние станахме подвластни на това, което в момента наблюдаваме от тези, които провокираха в голямата си част ексцесии, които, за всички е ясно, са добре режисиран сценарий.
Нека да си припомним как дойде демокрацията в България. В 1989 г. – огромна обществена подкрепа на реформи и тази обществена подкрепа излъчи своите лидери, които в рамките на 20 23 години са представители на тази демокрация, която всички ние се стремяхме да бъде реализирана. Всички ние вярвахме в началото на демокрацията. И мога да кажа, че тук депутатите от Парламентарната група на ГЕРБ са единствените, които влязоха в политиката от 2009 г. Но само да Ви припомня, че проектът ГЕРБ се излъчи не за да излъчи водачите от улицата, а излъчи своите водачи от реално свършена работа и хората припознаха естествените лидери по места, които в момента в голямата си част са кметове, общински съветници и реализират най-ценното на страната ни – Европейския съюз.
Уважаеми дами и господа от ляво и от дясно, защото в един момент видяхме, че Вие водите дебата помежду си кой и как е управлявал – едни говорят за справедливост, други говорят за енергийната мафия, но всички Вие сте продукта, който опаковахте в този целофан и дадохте на обществото в продължение на 20 години да гледа и да купува този продукт, когато се провеждат съответните избори.
Ние си спомняме 1996 г., когато се фалира банковият сектор. Имаше отново обществено неодобрение, имаше невероятно вълна – над 1 милион граждани бяха излезли по улиците на Цариградско шосе, идваха и прииждаха от цялата страна. Те отново излъчиха своите лидери. Тези лидери, които управляваха от 1997 до 2001 г., които извършиха приватизацията и от тази приватизация трябваше да влязат 32 милиарда лева. Уви, те влязоха някъде другаде, но не и в държавния бюджет. Отново загуба на обществено доверие.
Дойде месията Симеон Сакскобургготски. Всички повярваха, пълни площади, отново излъчени лидери от улицата и всъщност така беше сформиран и следващия кабинет. (Реплики от КБ: „Какъв беше Бойко тогава?”)
Премиерът Бойко Борисов беше поканен да бъде висшата фигура в Министерството на вътрешните работи, който нямаше абсолютно никаква политическа власт, а беше подкрепян от политиците, за да може да се извършат определени резултати в борбата срещу организираната престъпност.
Това, което е много важно да знаете, е, че днешните протести, които са съвсем справедливи от високите сметки, от всички тези монополи, за които всички Вие говорихте и всички тези монополи, които Вие създадохте. Нека да си спомним кой сключи договорите за енергийните разпределителни дружества – Бойко Борисов? Парламентарната група на ГЕРБ? Управлението на ГЕРБ? Това беше управлението на НДСВ с министър Лидия Шулева. Това беше всъщност и управлението, в което имаше еврокомисар, който отговаряше за потребителите, който се припознава днес, че ще бъде новият лидер на гражданите на България. Уви, Вие видяхте от тези масови протести, че това е изчерпано от съдържание. Както някои казаха, че думите в България се изчерпват от съдържание – да, така е.
Нека да си припомним какво направихте всички Вие, когато днес отчитате, че България е влязла в Европейския съюз. България и Румъния влязоха с огромен дефицит – недоверие в съдебната система, недоверие в борбата срещу организираната престъпност, недоверие заради схемите на корупция, които Вие създадохте – политическата класа и онези лидери, които бяха излъчени точно от тези протести, в голямата си част от улицата.
Всички Вие сте продукт на нечий сценарий, който може би в голямата си част дори самите Вие не сте разбрали, защото сте били само едни добри изпълнители, дори на всички тези енергийни проекти, за които в момента започва да излиза истината – какви са далаверите, какви са щетите за републиканския бюджет и какви са заложените капани за години напред!
Който и да дойде на власт, ще се сблъсква със същите проблеми. Никой не е в състояние с магическа пръчка да реши проблемите – обществото го разбира и обществото знае.
Само да кажа, че в протестите, които наблюдаваме, виждаме доста радикални действия, като горене на знамето на Европейския съюз, горенето на лица, които виждаме по тези площади. Не това ще реши проблемите.
Европейският съюз даде възможност България да ползва европейска солидарност, защото Европа не желае да има бедна България и бедна Румъния. Но, за голямо съжаление, заради натрупаните дефицити във Вашите управления, от тази политическа класа, която беше въоръжена с много доверие от българските избиратели от 1989-1990 г. до 2009 г., Вие не оправдахте това доверие.
Нека да си припомним какви бяха възможностите, след като влязохме в Европейския съюз, за да ползваме оперативните програми и тези фондове.
Няма как, господин Гагаузов, да се обаждате, защото много добре знаете Вие в коя схема бяхте – с „Батко и Братко”! Защо не се разграничихте от тях? (Ръкопляскания от ГЕРБ.) Всички ние знаем как усвоявахте средствата по оперативните програми с Вашия спонсор Марио Николов! Излезте и го говорете – това е доказано със съответните фактури, които бяха публично оповестени преди години. (Реплика от народния представител Асен Гагаузов.) И снимките на Вашия лидер, в момента – лидерът на ПЕС, който беше точно с човека, който все още стои в докладите на Европейската комисия за злоупотреби със средствата на европейските граждани!
Нека да Ви припомня това, което каза и господин Костов – за подкрепата, която има от 300 хил. граждани и онова, което той в момента изразява като мнение. От колко избора, господин Костов? От колко поредни избора през последните години?
Господин Местан, който беше много внимателен, много етичен, много възпитан – господин Местан, Вие сте в две различни области, когато започнете да защитавате интересите на българските граждани. Ще Ви припомня това – споделял съм Ви го, когато участвахме заедно в „Панорама”, което виждам в Каолиново, в Никола Козлево, във Върбица, в Опака, в Черноочене, това, което виждам в Борино, Смолянско! (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Защо не направихте нищо за тези Ваши избиратели? Знаете, че те Ви вярват, все още някои от тях са заблудени и продължават да Ви вярват. Защо Вие не направихте тази основополагаща инфраструктура, която може да доведе бизнеса и инвеститорите в България?
Ще Ви дам за пример онова, което се случи между две населени места. Може би за Вас въобще не представляват интерес, но за национално отговорната партия ГЕРБ представляват – всички български общини и всички жители, които живеят там.
Само ще Ви припомня за пътната отсечка Доспат – Сърница, и това, което видях през 2011 г. – тъгата и мъката на тези хора! Там родствените връзки са изключително силно изразени – между тези две населени места! Когато отидох през 2011 г. в препълнените зали – и за кмета Пържанов, и за Мустафа от Сърница: хората не искат омраза! Те искат да има само и единствено предпоставка за създаване на нови работни места и животът им да бъде по-приятен в техните родни места! (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Двадесет и три години те искаха да имат пътна отсечка, която да бъде ремонтирана – пътят между тези населени места е не повече от 10 км! Колко беше необходимо да заделите от бюджетния излишък, ако бяхте заинтересовани за тези избиратели, които са в Родопите? Но Вие и това не направихте! (Оживление в КБ.)
През 2012 г., когато беше Курбан байрам, аз отидох на третия ден в препълнената зала в Сърница и кметът Мустафа каза: „Скъпи съграждани, това е политика, която реализира Политическа партия ГЕРБ. Миналата година казаха, че този път ще бъде направен”. Двадесет и три години в тази зала са идвали представители на всички политически партии – БСП, СДС, ДПС, и никой нищо – само обещания и липса на изпълнение на съдържанието на тези думи!
Онова, което направи това правителство – нека да Ви припомня и за пътищата, не магистралите, за които Вие винаги говорите, защото то е ясно и е факт. Давам Ви за пример пак Доспат – Батак, 25-30 км, който път 20 години не е пипан! Дори кметът, който е от Българската социалистическа партия, дойде и ни подкрепи, и ни поздрави за това, което сме направили! (Реплика от КБ.)
Какво направихте Вие? Разграбихте държавата и днес хората казват: „Високи са ни сметките, не можем да ги платим”! Да, така е, това е за всички български граждани.
Нека да си припомним какво направихте Вие с организираната престъпност, скъпи дами и господа! Понеже говорим за справедливост, всичко, което се случва в държавата, за да има тази справедливост, няма как да я получим и тя да е изпълнена със съдържание, защото всички политически партии, които участваха във Великото Народно събрание, всички партии, които участваха във всички поредни парламенти, участваха много активно в кадровата политика и създаването на тези октоподи в съдебната система! И затова мога да Ви кажа, че не българските полицаи осъждат, защото България е демократична държава и се ръководи само от върховенството на закона, а се съди от съдебната система! Но когато този октопод е проникнал в съдебната система, няма как да получим това възмездие и тази справедливост.
Ще Ви дам веднага и примери. Знаете, че като министър на вътрешните работи си създадох много врагове сред организираната престъпност и сред представители на съдебната система, защото винаги съм говорил с факти!
Нека да си припомним тези, които ме атакуваха най-много: Съюзът на съдиите, Мирослава Тодорова, която Вие защитавахте – всички от БСП и от СДС! И знаете, че това беше съдията – председател на Съюза на съдиите, който изразява волята на неправителствена организация! Представител на съдебната система!
Но Вие не сте се срещали с жертвите на престъпността, защото Вие създавахте и генерирахте организираната престъпност в България 20 години! (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
За Вас е важно как да спечелите изборите, а не как да има справедливост. И ще Ви дам конкретен пример, защото знаете за всички тези фалити на банки, за фалитите в банковия сектор и Атанас Тилев. Знаете и как беше прекратено делото му. Делото беше прекратено заради забавените мотиви на въпросната съдийка, която в момента води дело срещу мен за клевета. С четири години забави тези мотиви и Апелативният съд в началото на тази година се произнесе, че делото се прекратява поради давност. Ето това е „справедливостта”, а тази дума действително трябваше да бъде изпълнена със съдържание, но това няма как да стане, когато всички тези, които в момента олицетворяват политическата класа през тези 20 години, са получавали парламентарна подкрепа от всички партии – отляво, отдясно, да се случи това нещо.
Нека да Ви припомня и това, което се случи в Стара Загора. Когато отидох и поискаха да се срещнат с мен жертвите на престъпността, както и от неправителствената организация „Справедливост”, трябва да Ви кажа, че измамникът и този, който беше овладял всички, е Илко Илиев, завлякъл над 300 човека. И няма справедливост, защото когато е приключило разследването и са събрани достатъчните доказателства… (Шум и реплики.)
Вие не го знаете това, господин Иванов и господин Мартин Димитров, защото Вие не ходите в тези региони и не се срещате с обикновените хора (шум и реплики отдясно) – Вие просто отивате, за да се срещате с други хора.
Господин Димитров, Вие казвате с едни жестове, че това нещо не е вярно, но мога да Ви кажа, че Вие бяхте едно голямо богатство за Надежда Михайлова, но бяхте едно голямо разочарование за СДС, защото Вие съсипахте и това, което имаше от СДС! (Ръкопляскания от ГЕРБ.) Това е, което Вие предадохте – идеята и каузата на всички, които Ви повярваха, че можете да възродите тази загубена кауза, съсипана от Вашия духовен баща Иван Костов. (Шум и реплики.)
Скъпи приятели, нека все пак да Ви припомня какво направи това правителство.
Мога да Ви кажа, че когато това правителство дойде на власт имаше отвличания, които може би Вие забравихте. Мога да Ви кажа, че точно Вие сте тези, които не направиха нищо, за да бъдат задържани извършителите, да има справедливост, но, господин Михайлов, точно нашето правителство задържа тази група. Оттогава няма отвличания. Групата е осъдена на първа инстанция. Надявам се, че това ще стане и на втора, и на трета.
Господин Михайлов, само да Ви кажа, че поръчковите убийства бяха най-тежката и проблемна тема за България. Да си припомним делото „Килърите”. Един от „килърите” е добър съратник на Коалиция за България – Петър Стоянов-Сумиста. Всъщност може би Вие си го гласяхте и за Ваш депутат – от Младежката организация на БСП! (Ръкопляскания от ГЕРБ, реплики от КБ.) Това излезе в свидетелските показания по делото. Вие много добре знаете, че това дело засягаше лично и Вас. Вас Ви засяга с това, че всъщност Вие бяхте създателите на всички, които вършеха тези неща.
Това е, което мога да Ви кажа за Пешо Сумиста – всички Вие го познавате изключително добре. Всички Вие знаете какви са Ви контактите. Какво направиха те в България? Извършиха убийството на един адвокат, но господин Миков нямаше как да разкрие тази група, защото той въобще не разбра и за какво е в Министерството на вътрешните работи. (Оживление в ГЕРБ.)
Единственото, с което запомнихме господин Миков беше с това, че през месец април 2009 г. се снима пред журналистите как излиза първият задграничен паспорт с биометрични данни, а се оказа, че всъщност този паспорт е бил внесен от чужбина, защото в България още процедурата не беше приключена, просто договорът беше подписан тогава.
Нека да Ви припомня, че договорът, който сключихте за 116 млн. евро, господин Миков, мога да Ви кажа, че точно нашето правителство намали парите по този договор. Мога да Ви кажа и точното измерение на цифрата – 17 млн. евро, което всъщност е успех и е в услуга и на обществото, и на министерството.
Но Вие се прославихте и с Вашата голяма компетентност като добър компютърен и софтуерен специалист, който закупи с три милиона от излишъка на България, от българския данъкоплатец, 1000 принтера за по 3000 лв. с четири цвята, за българските дознатели. (Оживление, ръкопляскания от ГЕРБ.)
Кому беше нужно това? Това е законно харчене на пари, но нецелесъобразно! И мога да Ви кажа, че точно това правителство и точно това ръководство на Министерството на вътрешните работи направи така, че този договор беше развален и за 770 хил. лв. бяха купени 1000 компютъра и 1000 принтера за българските дознатели. (Реплики от КБ.)
Това, което Вие казвате е: „Защо подавате оставка?”. Вашата несъстоятелна теза, която лансирате от няколко месеца е, че тези избори ще бъдат най-опорочените и най-нечестните, ако бъдат проведени от сегашното правителство. Това беше Вашата защитна теза за неуспеха, който ще получите на тези избори, и Вие го знаете много добре.
Вчера, в продължение на четири часа, Вие се чудехте какво е станало. И се чудехте как да излезете и как да го коментирате.
Иван Костов побърза да бъде активен и да изрази своята политическа оценка, но забрави два дни преди това какво беше казал. Той беше казал, че има четири искания: второто – оставка на правителството, четвъртото – програмен кабинет. Вчера обаче казва, че това е предателство, че това е едва ли не страх и несъстоятелност.
В рамките на два дни Иван Костов… (Реплики отдясно.)
Уважаеми дами и господа, ще се върна пак на паспортите. Всичко, което изпълнява българското правителство през последните години, е да се придържа към всичко това, което е ангажимент на страната ни като страна – членка на Европейския съюз.
Вие винаги се стремяхте да заблуждавате Европейската комисия с това, което правите. Мога да Ви припомня какво направи предшественикът на Миков.
През 2007 г. Българският парламент приема, че изпълнява всички разпореждания на Европейската комисия и България започва да въвежда и вече има, записано е в Закона за българските документи за самоличност, че България вече започва да произвежда паспорти с биометрични данни. От октомври 2007 г.! Но само да Ви кажа, че паспортите с биометричните данни започнаха да се издават от месец март 2010 г. Виждате ли как заобиколихте и излязохте от точно тази клауза, която щеше да бъде наложена на България?
Нека да си припомним за еврофондовете, за всичко това, което направихте.
Ще Ви припомня и за Шенген, защото за Шенген в 2007 г. страната ни не усвои нито едно евро, отпуснати от Европейската комисия. През 2008 г. имаше 1%, а 2009 г., когато напуснахте Министерството на вътрешните работи, бяха не повече от 30% от общо 140 млн. евро.
Българското правителство имаше две решения, които трябваше да вземе – да поправи Вашите грешки в продължение на пет месеца, защото срокът за усвояването на тези пари беше от август, когато правителството вече започна своята работа, до декември 2009 г. И тогава българското правителство поиска отсрочка от Европейската комисия. Знаете какво беше решението – до март 2010 г. да могат да се контрактуват договори и да могат да се извършат съответните обществени поръчки.
Казвам ги тези неща, защото те са съществени, защото в рамките на тези осем месеца българското правителство успя да реализира 100% от отпуснатите средства от Европейската комисия по инструмента „Шенген”. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Българското правителство успя да изгради капацитет, да въведе най-новите стандарти в охрана на външната граница на Европейския съюз. Мога да Ви кажа, че това, което за Вас беше мечта, то вече е реалност – българските морски граници имат интегрирана система за наблюдение.
Българската сухопътна граница между България и Турция има 58 км изграден участък с интегрирана система за наблюдение. Това са най-високите стандарти.
Българското правителство в момента е в процедура за осъществяването на следващ проект от още 100 км от интегрираната система, която е за сухопътна граница между България и Турция.
Българското правителство полага неимоверни усилия да изгражда контактни съвместни центрове, гранични митници и със своите съседни държави. Това го направихме с Македония, със Сърбия, с Гърция, с Румъния беше създадено и в момента сме в процедура за създаването на тристранен – между България, Турция и Гърция.
Това, което представителите на Движението за права и свободи през цялото време на целия управленски мандат ме обвиняваха, е, че съм против етническия мир. Не, господа, само мога да Ви кажа, че аз съм един от най-толерантните към всички български граждани, независимо от техния етнически произход. (Шум и реплики.)
Аз не съм толерантен към тези, които Вие създадохте като членове и лидери на организираната престъпност в България. Това мога да Ви го заявя съвсем отговорно, защото какво очакваме да се случи днес, ако си представим, че някои от тези, които се възприемат като лидери отвън, които са оглавили тези протести, доколкото разбирам нещо от медиите – някои от тях са постоянно протестиращи по шистовия газ, били са свързани с програмните тези на някои, които Вие навремето назначавахте в най-сериозните служби в България, тоест Вие бяхте бащите и създателите на един изключителен важен фактор в системата за сигурност – Алексей Петров.
Нека да си припомним как министри на вътрешните работи си правеха срещи с Алексей Петров и с братя Галеви и когато всъщност беше установена тази среща, тогава министърът започна да се обяснява какво е имал предвид и как е знаел. (Ръкопляскания от ГЕРБ.) Но той не е знаел, защото продължението е било дадено от негов заместник. Всъщност той сам влезе в своя капан, но това явно е било стил на комуникацията и на взаимоотношенията.
Аз доколкото знам, единственото, с което е запомнен този министър, е шадраванът в Плевен. (Силен шум, смях и ръкопляскания от ГЕРБ.) Не бих могъл да коментирам какво е ставало там, но това е, с което е запомнен.
Мога да Ви кажа само за това, което се случи в енергийния сектор, защото Вие нямате абсолютно никаква доблест да застанете пред избирателите и да кажете защо допуснахте това; защо се говори за един, който е „дългият инкасатор”; за това, което прави Яне Янев, който, знаете, че винаги е бил мой опонент през всичките тези години, но когато човек казва истината, мисля, че дори да сме били политически опоненти, трябва да бъде поздравен.
Може би ще става ясно на българските граждани как така за всичките тези 20 години нямаше виновни и винаги протестите излъчваха лидерите като Иван Костов, който продаде БГА „Балкан” (шум и реплики); Иван Костов, който продаде „Кремиковци” за един лев; а знаете, че Валентин Захариев доведе до фалит и „Горубсо – Мадан”. Точно това правителство създаде нови работни места с концесията, която даде за новите рудници, и там средната заплата от 600 лв. по време на фалита, в момента вече е над 1500 лв. Това е, към което се стремим и в регионите като Мадан, това е, към което се стремим и в Кърджали с ОЦК – Кърджали, защото знаете в момента какви са усилията, които се полагат.
Нека да си припомним какво направихме и за българското земеделие. (Реплики от КБ.) Само преди дни българските зърнопроизводители получиха около 1 млрд. лв. по сметките за субсидиите, които се дават от Европейския съюз. Никой от Вас не говори за това, което постигна правителството в условията на тежка финансова и икономическа криза, защото в тази криза, знаете, че бюджетите и дефицитите са проблем на всяка една държава в Европейския съюз. Това, което направи българското правителство, е да се възползва от тази солидарност на нашите европейски приятели и нашите европейски братя, защото те дават пари, за да може България да просперира, да бъде добра. Това, което направихме през последните години, е да усвоим повече милиарди от тези европейски програми и затова не можете да ни го простите, защото Вие всъщност искахте да откраднете тези пари и фондовете Ви бяха спрени. Доверието върна точно това правителство. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Представяте ли си, ако Вие управлявахте и нямахме тази европейска помощ отвън!? Трябва да Ви кажа, че тези 2 милиона български граждани напуснаха родината си през последните 20 години благодарение на Вашата политика. Може би всичките дебати, които в момента водите един срещу друг, и този хаос, който искате да създадете в държавата, ще доведат дотам, че ще увеличим знаещите, можещите, работещите, трудещите се българи да напуснат страната ни. Това означава, че популизмът ще властва, но няма да има държава, няма да има държавност.
Когато за „килърите” се произнесоха на първа инстанция за доживотни присъди без право на замяна, когато излизаха, те казаха: „Служба не остана – шест месеца!” Имаха предвид точно изборите, връщането на статуквото и това, което Вие сътворихте през всичките тези години. (Реплики: „Браво!” и ръкопляскания от ГЕРБ.)
Трябва да Ви кажа за това, което направихме, за да изпълним думата „справедливост” със съдържание (реплики от КБ) – положени бяха много усилия, за да може действително да имаме тази справедливост.
Знаете, че през 2010 г. бяха направени специализирани операции по всички фирми, които се занимават с производство на алкохол и с фалшивите бандероли, които имаше по тези бутилки, които ощетяваха републиканския бюджет.
Нека да припомня какво се случи, когато „Атака” ме обвиниха, че съм турски министър, когато провокираха умишлено конфликта, който беше пред софийската джамия. Знаете до какво доведе това – до задържане на лица, които нарушаваха обществения ред и които нямаха търпимост и толерантност към български мюсюлмани, които в петък имаха своята молитва. Тогава българската полиция и нейният министър беше обявен, че е турски министър и защитава интересите на Турция.
Искам за пореден път да Ви кажа, че винаги съм защитавал и ще продължавам да защитавам българските граждани. Да, действително има и грешки, които сме допуснали в това управление (шум и реплики от КБ), затова искам да се извиня на всички български граждани, които не получиха политиката, която обещавахме да бъде факт в рамките на четири години. Но никой не знаеше какво е реалното състояние от фалита, до който доведоха предшестващите правителства (шум и реплики), заложените бомби, които бяха, и в момента виждате какъв е ефектът от тях.
Когато БСП представяше своя добър кмет – давам за пример кмета на община Смолян, нека да си припомним, че мандатът на Николай Мелемов беше започнат с минус 20 млн. лв., което означава (ръкопляскания от ГЕРБ), че е имало управление, което не е било в интерес на гражданите. Веднага след като спечелихме изборите в Смолян – давам го като пример, но са много общините, фирмите, които не са получавали задълженията си по дадени и сключени договори и са отлагани от 2008-2009-2010 г., веднага дойдоха, за да се блокират сметките.
ХРИСТО БИСЕРОВ (ДПС, от място): Това са вземания.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Когато бях в Смолян и се срещах с обикновените хора, хората казваха: „Господин Цветанов, единственият областен град, който няма басейн, а децата на Смолян лятно време пътуват до Девин”. Но не знам дали знаете – там има много завои, а това представлява опасност за тези деца. (Шум и реплики.) Няма нищо, което да е смислено, което да е направено. Всички Вие знаете, че с това, което имате като отношение (шум и реплики) към мен, за това, че не съм радетел на етническия мир, мисля, че Ви опровергавам с всичко това, което казвам. Нека да дадем възможност на българските избиратели те да са тези, които да кажат. (Шум и реплики от КБ, ДПС и ГЕРБ. Смях в ДПС.)
Само ще Ви припомня, че Вие сте избрани от хората. (Шум и реплики.) Но това, което мога да Ви кажа, е, че за всичките тези години Вашият електорат много рязко се е свивал и затова Вие сте доста притеснени. Затова четири часа нямаше позиция на Българската социалистическа партия, защото виждам там един представител, който е бил в ЧЕЗ (сочи народния представител Антон Кутев), който в момента е прав – отляво. (Силен шум и реплики от ГЕРБ. Ръкопляскания от ГЕРБ.) За всичко това, което сте правили през тези години, трябва да дадете отчет не само тук, пред Парламента, но и пред Вашите избиратели.
Защо никой не направи…
Тук е господин Миков. Ние знаем какво направи за МВР. Но какво направихте за Вашия избирателен район – Видин? Защо не доведохте докрай започнатия прекрасен проект „Видин-Калафат”? Знаете в какъв срив беше този проект в началото на мандата на това правителство. Ние успяхме да го възстановим и месец май трябваше… Надявам се, че пак ще се открие този мост, който дава алтернатива и перспектива на тези хора. (Реплики от КБ, ръкопляскания от ГЕРБ.)
Нека да Ви припомня всичко онова, което направи правителството и за Силистра, защото виждате какво се случи и в Силистра, в Силистренска област – как беше подобрена инфраструктурата. Това даде възможност за инвестиции, даде възможност хората да се чувстват удовлетворени от това, което прави българското правителство. (Шум и реплики в КБ.)
Извинявам се още веднъж на българските граждани за това, което днес имаме като политика, но то е единственото, което можеше да бъде направено през тези четири години, защото България се нуждаеше от финансова стабилност, за да могат да бъдат пускани тези еврофондове. Защото в противен случай тези милиарди, които влязоха през последните години, щяха да бъдат спрени. Да се надяваме, че това, което договори българското правителство през новия финансов програмен период – да влязат 15 млрд. евро, и това, което българското правителство трябва да изпълни като ангажимент към Брюксел – да внесе своите задължителни вноски в новия финансов програмен период в размер на 3 милиарда… (Възгласи и реплики в КБ.) Но нетната стойност, която ще влезе в България, е в размер на 24 млрд. лв. (Ръкопляскания от ГЕРБ.) Това ще бъде добавена стойност за развитието на българската икономика. Не негодуванието по този начин, оглавявано с определени нечисти интереси, ще бъде добро за България!
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: … ще има изключително голям прагматизъм и всички ние ще се интересуваме за бъдещето на България и за бъдещето на българските деца.
Знам, че Вие в момента сте доста изнервени. (Смях в КБ.) Знам, че ще продължите да бъдете доста изнервени, защото голяма част от Вашата група няма да влезе в следващия парламент. (Ръкопляскания от ГЕРБ.) Защото хората няма да гласуват за Вас, а и защото Вашият политически лидер няма да Ви сложи на тези места. Защото и той самият загуби доверието към Вас. Защото не знам как ще обясни пред избирателите за дългия инкасатор, как ще обясни на избирателите за топлите връзки на госпожа Нинова и всичко онова, което се случваше на тези радетели за България, които всъщност я доведоха до този крах. (Смях в блока на КБ.)
Бих могъл да говоря още, но виждам, че има вдигнати ръце. Може би искате по някакъв начин да дадете и Вашата оценка. Аз съм готов и съм днес тук в Българския парламент, за да отговарям и да давам позицията на българското правителство, което е в оставка.
Мога да ви кажа само едно нещо за отговорната държавническа позиция на премиера Борисов. Това беше най-правилното за интереса на България, за интереса на българските граждани. Българските граждани не искат да има насилие по улицата. Българските граждани и техните справедливи протести в голямата си част абсолютно не подкрепят тези, които в момента искат да опорочат гражданския протест, и тези, които искат да дестабилизират страната. Но Вие имате интерес, защото за Вас е добре да има многообразие от партии – диаметрално противоположни, както наблюдаваме в парламентарната Ви позиция през последните няколко месеца. (Реплики в КБ: „Довиждане, довиждане…”)
Не знам какво Ви свързва толкова, господин Станишев, с Иван Костов, или с Лютви Местан, или с Ахмед Доган, или с Волен Сидеров. Но знам какво Ви свързва – интересът, за да бъде върнато статуквото, което Вие дълги години си градяхте и си го правехте по начин, угоден за Вас.
Искам да благодаря на всички български граждани, които изразяват своята гражданска позиция.
Искам да благодаря и на българските полицаи (ръкопляскания от ГЕРБ), защото въпреки че съм министър в оставка, мога да кажа, че българските полицаи понесоха много ругатни, много камъни и много фойерверки, хвърлени по тях. Българските полицаи са граждани на Република България преди всичко! Българските полицаи защитават интереса на гражданите и се борят за гарантиране на обществения ред и сигурността.
Знам, че в голямата си част тези упреци за тази полицейщина Вие сте отправяли към мен, защото сте виждали политически неудобен противник. Но българските полицаи нямат нищо общо с ежедневните си професионални дейности. И това, което аз направих като министър, е да им дам пълната оперативна свобода.
Мога да Ви припомня за един добър благодетел, който никой не смееше да пипне в България – Ивелин Банев – Брендо, защото Ивелин Банев – Брендо беше човекът, който в голямата си част Вие си го подкрепяхте и той си инвестираше във Вас. (Ръкопляскания от ГЕРБ.) Мога да ви кажа, че когато през 2008 г. се обърнаха към българските власти, на втория час Ивелин Банев – Брендо информира обекта в Италия, който беше на оперативен контрол и сподели всичко, което е споделено пред българските власти. Ивелин Банев – Брендо – Италия забрави да работи по него, защото знаеха, че България и българското правителство се подкрепят взаимно с подобни лица. Само ще Ви припомня, че благодарение на службите на Република България и на нашите евроатлантически партньори Ивелин Банев – Брендо в момента е в Италия по трафик на кокаин (през последните години 40 тона годишно от Южна Америка за Европа). Само ще Ви припомня, че в началото на 2012 г. приключи разследване в Швейцария за 10 тона кокаин и пране на пари за 10 млн. евро. Само ще Ви припомня, че по разследването е установено, че инвестициите, които са направени от тези пари, са в България и в Швейцария. Няма начин да не е минал някъде през Ваши близки съратници. Вие много добре знаете кои са те. Нали така, господин Дъбов? (Ръкопляскания от ГЕРБ.) Здравейте! За пръв път Ви виждам от доста дълго време.
Нека да си припомним за банките, които имате Вие, нека да си припомним за добрите контакти и добрата охрана, която осигуряваше предишният министър на вътрешните работи за Младен Михалев – Маджо, защото това бяха точно създателите и хората от тази организирана престъпност, заради която в България няма справедливост. Надявам се, че всичко това Вие ще го разберете. И Вие го разбирате с всеки изминал ден, когато виждате недоволството на хората, но ние берем плодовете на всички Вас.
Затова премиерът Борисов подаде оставка – за да отидем на парламентарни избори и да чуем какво е доверието на хората спрямо политическата класа. И нека да има нови, които да участват в тази демократична надпревара, наречена парламентарни избори. Аз винаги съм казвал, че не улицата трябва да бъде формираща определени нагласи в обществото. (Реплики в КБ.)
Защото ще Ви припомня, господин Станишев, когато бяхте премиер, имаше една гражданска инициатива, която беше реализирана с демократичната общност на България и бяха събрани над един милион подписа – заповеди за уволнение. Те бяха оставени пред Министерския съвет. Но ние не създавахме проблеми и не протестирахме по начин, който да затрудни функционирането на една демократична държава. Ние просто Ви предадохме каква е волята на българските граждани. Ние усетихме Вашата топлота и Вашето отношение към тази демократична общност, когато я нарекохте „циркаджии”.
Нека да Ви припомня какво беше Вашето отношение, когато тръгнаха фермерите от Враца, от Монтана, когато бяхте разпоредили на тогавашния директор да бият не само животните, които се движеха по улицата, по пътното платно, но да бият и българските фермери.
Мога да Ви кажа, че през всичките тези години аз винаги съм казвал: „България се нуждае от демокрация, България се нуждае от изповядване на европейските ценности, България се нуждае от стабилност, България се нуждае не от провокиране на противопоставяне и омраза, която от време на време я виждаме в Движението за права и свободи, които винаги се борят за правата и свободите на българските граждани. Не искам да Ви припомням, господин Местан, за Каолиново, не искам да Ви припомням за Борино – Смолянско, не искам да Ви припомням за Черноочене, не искам да Ви припомням за всички тези български общини, които Вие се стараете по някакъв начин да държите под контрол.
Благодаря на всички. Искам да Ви пожелая успех в предстоящите избори (ръкопляскания от ГЕРБ), искам да благодаря на българските граждани за подкрепата, която дадоха за българското правителство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар