Валери Петров и на 92 участва в протестите

МАРИАНА ПЪРВАНОВА 13.04.2013



Рицарят на изящното слово
„Рицар на изящното слово”, наричат големия писател, поет, драматург и преводач Валери Петров. Той навлиза в литературата едва на 16. Негова запазена марка в поезията са деликатната ирония, игрословиците и ефектните рими. Заради кристалните му преводи на комедиите и трагедиите на Шекспир го определят като нашия най-майсторски съавтор на английския класик. Той си спечелва любовта на няколко поколения българи със сценариите на филмите „Рицар без броня”, „Йо-хо-хо” и „Един снимачен ден”. Освен това е автор на първия български мюзикъл „Когато розите танцуват”, на пиесите „Честна мускетарска” и „Театър, любов моя”. Превежда от английски, италиански, немски и руски език.
Пиететът към римите Валери Петров наследява от баща си, юриста Нисим Меворах, който също се изкушава да пише стихове. Малко известен факт е, че той завършва медицина, но работи съвсем кратко като лекар. Участва в Отечествената война като военен кореспондент и от тук нататък творческата му биография е тясно свързана с журналистиката и литературата. Сред основателите е на в.”Стършел”, работи в Радио София, редактор е в издателство „Български писател” и Студия за игрални филми, преподава в НАТФИЗ. За кратко се изявява на дипломатическото поприще – три години е аташе по печата в Рим (1947-1950). Но животът му не е толкова гладък, колкото изглежда на пръв поглед. Той никога не се е страхувал да изказва мнението си по своя си деликатен начин, заради което не винаги и долюбван от властта. През 1970 г. поетът е от малцината, които не подкрепят телеграмата на Съюза на българските писатели, с която се изказва огорчение, че Нобеловата награда е присъдена на дисидента Александър Солженицин. Тази достойна постъпка на бившия военен кореспондент не остава безнаказана. Той е изключен от партията и въпреки че не е уволнен, е сред неколцината смелчаци, дамгосани с антипартийното и антисъветско клеймо. Това означава „тотален отлив на погледи. Неканен, незван, нежелан. Вървиш молепсан по пътя си и не се оглеждаш, за да не видиш как довчерашен добър познат внезапно сменя тротоара, или  разсеяно извръща глава в обратна посока”, спомня си един от участниците в събитията. В началото на 90-те, когато това е най-малко престижно, Валери Петров прави също неочаквана постъпка – става член на Висшия съвет на БСП.
Той се запознава с бъдещата си съпруга Доминика Бобошевска в италианското училище. Ученическата им любов преминава в дългогодишен брак. Като химик по професия, Доминика участва в разработването на метода хедропоника и благодарение на това научно откритие карамфилите ни стават една от най-успешните ни експортни стоки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар