Големите актьори, които помогнаха за разрушаването на комунистическата система

Написано от Христо Христов   
Неделя, 05 Октомври 2014 21:14
В навечерието на 25-годишнина от рухването на Берлинската стена и комунистическия режим в страните от Източния блок се връщам назад с един нов прочит на периода 1945-1989 г от професор от университета в Йейл Джон Гадис и неговата книга „Студената война: нова история”, която представям тази неделя в електронната библиотека на desebg.com.
„Всеки понеделник и сряда следобед през есенния семестър чета лекции на тема Студената война пред неколкостотин студенти в Йейл. Непрекъснато си повтарям, че една ли някой от тях си спомня разглежданите събития. Със същия успех, с който говора за Сталин и Труман, дори за Рейгън и Горбачов, бих могъл да разказвам за Наполеон, Цезар или Александър Велики. Повечето от студентите от випуск 2005 например са били само на пет години, когато падна Берлинската стена”, пише в предговора авторът.
Той посочва, че студентите се записват за курса със съвсем бегла представа за това как е започнала Студената война, като за тях това е история не много по-различна от Пелопонеските войни. Но когато те научат повече за голямото съперничество, доминиращо през втората половина на миналия век, много от студентите са потресени, дари ужасени, а неколцина – обикновено след лекцията за Кубинската криза – напускат залата разтреперани.
Американският историк е автор на няколко книги за Студената война, но пише „новата история” най-вече, за да отговори на въпросите на младото поколение читатели, за които Студената война никога не е била актуално събитие.
Джон Гадис предлага един анализ на случилото се в периода 1945-1989 г., надхвърлящ сухия академичен почерк, характерен за голяма част от изследванията на професионалните историци. Допълвайки известни исторически факти с нови източници той разширява знанието за противопоставянето между Запада и Съветския блок, започнало още след края на Втората световна война.
Подчертавайки различни ключови събития проф. Гадис извлича поуката и опита за човечеството. Едно от неща, които лично за мен правят книгата особено ценна, е образите на политическите лидери от тази епоха, които той представя.
Особено ценна е главата „Актьори”, в която Джон Гадис описва три изключително силни психологически портата на хората на Запад, които имат основна роля за рухването на комунизма. Това са папа Йоан Павел II, американският президент Роналд Рейгън и британският премиер Маргарет Тачър.
„През последното десетилетие на Студената война истинската сила е в ръцете на лидери като Йоан Павел II, чието умело владеене на неосезаемото – благодарение на смелостта, красноречието, въображението, решителността и вярата – им позволява да изобличат несъответствията между това, в което хората вярват, и системите, в които Студената война ги заставя да живеят”, посочва Гадис.
По думите му пропастта в света на марксизма-менинизма е явна до такава степен, че когато несъответствията му бъдат напълно разкрити, не остава никаква възможност те да бъдат преодолени, освен да се разгради комунизмът и по този начин да се прекрати Студената война.
Именно влиянието на папа Йоан Павел II върху Полша и оттам върху Източна Европа и дори в Съветския съюз задава модела. Негов последовател е Лех Валенса, младият полски електротехник, който през 1980 г. застава пред затворените врати на корабостроителницата „Ленин” в Гданск със снимката на папата в ръка и обявява създаването на „Солидарност” – първият независим профсъюз в страните от Източния блок.
„Маргарет Тачър, първата жена – премиер на Великобритания, на която й харесва да бъде по-корава от мъжете.
Роналд Рейгън, първият професионален актьор, станал президент на САЩ, който използва театралните си умения, за да подплаши грохналите кремълски лидери, а когато те са сменени от Михаил Горбачов, да спечели неговото доверие за промяната в Съветския съюз.
„Това е епоха на лидери, които чрез предизвикателствата си към състоянието на нещата и способността си да вдъхновяват хората да ги следват – се противопоставят, неутрализират и побеждават силите, които толкова дълго време поддържат студената война. Както всички добри актьори, те довеждат пиесата до нейния край”, заключава професорът от Йейл.

Джон Гадис, „Студената война: нова история”, издателство “Кралица Маб”, 2007 г., 349 страници, 12 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар