Тодор Мирчов

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тодор Мирчов, познат и като Тодор Димов, е копривщенски първенец и благодетел, член на църковното настоятелство и виден спомоществувател на училищата и храмовете.
Рождената му дата не е известна, но се знае, че е някъде през 1780-те год. На младини се занимава с чоропчийство иджелеплък. Натрупва голямо състояние. След завръщането си от търговия в чужбина прекарва целия си живот в родната Копривщица и до последните си дни не спира да подпомага съгражданите си по различни начини.

Той е главен ктитор на храма „Св. Николай“ (1842) и дарител на построен скоро след тази черква каменен мост над Косьово дере. С помощта на други заможни копривщенци издига три големи каменни чешми. Поддържа с лични средства пътищата и мостовете в града. Полага грижи за учениците от бедни семейства и като добър християнин не отказва помощ на никого от нуждаещите се.
Умира през 1859 г. Дъщеря му Рада се омъжва за един от най-известните копривщенски чорбаджии Петко Доганов, ктитор наРилския манастир.

Литература 

  • Говедаров, Ив. Г. Дядо Тодор Мирчов. - В: Юбилеен сборник по миналото на Копривщица (ред. Е. Сапунджиев). С., 1926, 47-59.
  • Василиев, А. Ктиторски портрети. С., 1960, 120-125, 190-192.

Няма коментари:

Публикуване на коментар