Ангела Меркел за многообразието и идентичността на Европейския съюз

http://cao.bg



Въпроси към Ангела Меркел за Европейския съюз и Турция

Ангела Меркел: Ние водим преговори с Турция, които могат да дадат резултат. Но като председател на Християндемократическия съюз казвам: беше правилна и остава правилна позицията да се предложи на Турция привилегировано партньорство с Европейския съюз вместо пълноправно членство. Това казваме и в нашето предложение на преговорите.
С какво могат да се гордеят европейците, ако обърнат поглед към последните 50 години?
Ангела Меркел: Ние се научихме да живеем съвместно в мир, без да се отказваме от своеобразието си. Карел Чапек, един велик европеец от Прага, е изразил това великолепно: „Творецът на Европа я направи малка и дори я раздели на много малки части, така че нашите сърца да се наслаждават не на големината, а на многообразието”. Можем да бъдем горди и с това, че пропастта между бедни и богати в Европа не е толкова голяма, както в други части на света. Горди със свободата, с правовата държава и с един сигурен живот на междувременно около почти 500 милиона души в Европа. Кой е допускал това преди 50 години?
Какво е по-важно за Европа, нейната идентичност или нейното въздействие върху съседните региони?
Ангела Меркел:Съвсем недвусмислено за мен това е идентичността. Само изхождайки от нея можем да стартираме опита да създадем общи пространства на стабилност в нашите съседни региони – това обхваща района на Средиземно море, но също и Русия. А това може да успее само когато укрепим нашата европейска идентичност. В противен случай само ще се възгордяваме, без да упражняваме действително влияние.
Тази позиция впрочем не се радва на взаимна любов при всеки представител на американската администрация. Но ние не трябва да се оплакваме, когато Америка не прави всичко, за да бъдем единни в Европа, а да работим върху самите себе си.
И така ние трябва да действаме в случай на нужда и против волята на Америка?
Ангела Меркел:Да, разбира се, това е нормално. Трябва да се запитаме защо американците държат толкова на присъединяването на Турция към Европейския съюз, дали в този случай те мислят за своите интереси или за европейските. Във всеки случай за мен е важна европейската идентичност. Считам присъединяването на Турция към Европейския съюз понастоящем за погрешно.
Къде ни води това бъдеще, госпожо федерален канцлер? Как ще изглежда Европа след 50 години? Ще бъдат ли Русия и Израел в Европейския съюз? И след колко години Турция ще стане член на Европейския съюз?
Ангела Меркел: Въпросът за пълноправното членство няма да се поставя толкова настоятелно след 50 години, тъй като и създаването на особено тесни отношение на Европейския съюз със съседни държави ще стане атрактивно. Това ще ни помогне да изградим една по-голяма зона на стабилност и приятелски връзки. В самия Европейски съюз трябва да се доближим до създаването на обща европейска армия. Европейската комисия трябва да стане по-действена, и то с ясно уредени компетентности. И след 50 години няма да има една европейска федерална държава, ще запазим многообразието на националните държави.
Откъс от сборника „Толерантността е душата на Европа”, съвместно издание на фондация „Конрад Аденауер” и сдружение „Гражданска общност”; съставител и преводач на сборника: Господин Тонев
Снимка:tagesspiegel.de;

Няма коментари:

Публикуване на коментар