Ангела Меркел: Ние се застъпваме за семейството, за нацията и родината си

http://cao.bg/



Ангела Меркел за основата на християндемократическия светоглед
Публикуваме размисли на сегашния федерален канцлер Ангела Меркел за смисъла и ценността на важни неща в общностния живот като консервативно светоусещане, институции, семейство, толерантност, патриотизъм, глобализация и сигурност.
Консервативно – Какво всъщност означава понятието „консервативно“. Един човек, който взе участие в дебатите, правилно ми е написал следното: „Консервативен не идва от консерва. Консерваторите на бъдещето се познават по куража за промени.“ Да приемаш действителността, да бъдеш способен за обновление и същевременно да съхраняваш ценното – точно това е консервативно.
Институции – Винаги сме имали недвусмислено отношение към институциите. Институциите формират съвместното съществуване в нашата страна. Ние имаме нужда от ценността на институции като семейство, конституция, право, общини, дружества, църкви и религиозни общности. Ние се обявяваме за нацията, за родината и за собствената идентичност, застъпваме се за една Германия, която е толерантна страна сред другите страни.
Семейство – Няма нищо по-лично от това да изградиш семейство. Тук политическото настойничество няма място. Трябва да създадем възможности за свобода на избора – това предполага респект спрямо различните жизнени проекти. Уважение към жизнения проект, при който родителите се посвещават изцяло на възпитанието на децата. Както и към жизнения проект, при който мъжът и жената искат да съчетаят семейството с професията.
В центъра на нашето общество е семейството. А в центъра на семейството са нашите деца. Ето защо ние правим всичко за спойката на нашето общество, за да поощряваме съвместния живот между поколенията. Отговорността на родителите за децата и на децата за родителите. Уважението спрямо различните жизнени проекти на хората.
Днес започват да се открояват нови граници: не на последно място между тези, които отглеждат деца – което струва много пари – и така дават своя принос за запазването на договора между поколенията и тези, които нямат деца и могат да използват своите доходи за себе си.
Социалдемократите казват: семейството е там, където са децата. Това е едно от най-безсмислените изречения, които съм чувала някога. Семейството не е нито на улицата, нито на спортната площадка, нито в детските ясли. Семейството е там, където децата поемат отговорност за родителите и където родителите поемат отговорност за децата. Без отговорност няма семейство.
Точно по тази причина, а не от случайност, бракът и семейството са под особена защита на основния закон. Точно по тази причина ние казваме с цялата си толерантност: „Еднополовите жизнени партньорства няма и не бива да получават подкрепата на държавата“.
Но ние казахме ясно: партньорствата, които са претърпели неуспех, както и майките, които отглеждат сами децата си, както и бащите, които се грижат за децата си, без да живеят заедно с майката, също принадлежат към нашата представа за семейство.
merkel-8
Толерантност и интеграция – Интеграцията не е еднопосочна улица. Паралелните общества нямат нищо общо с отвореност към света и толерантност. Нашият основен закон е в сила за всяко място и за всяка личност в Германия. За нас, към интеграцията безусловно се причислява и готовността да се включиш действително в съдбините на тази страна.
Ето защо трябва да обръщаме внимание конкретно и на това, минаретата на джамиите да не се строят демонстративно по-високи от църковните камбанарии. Защото толерантност не може да означава своеволие. Толерантността трябва да се застъпва за собствените ценности.
Патриотизъм - Естествено, днес ние се застъпваме изцяло за нашата страна, за нашия език, за нашата култура и за нашата конституция. Изведнъж усещаме живия, увличащ дух на нашите свободолюбиви ценности. Ние сме германци и обичаме страната си без каквато и да е надменност, весели, гостоприемни и любопитни. Това е патриотизъм в най-добрия смисъл. Това просто е великолепно.
Глобализация – Трябва да примирим противоречието между глобализацията, от една страна и дълбоката вкорененост в нашата собствена страна, от друга. Това е задачата, пред която ние, християндемократите в Германия, сме изправени.
Алтернативата на глобализацията би била изолацията. За нас това не може и не бива никога да бъде сериозна алтернатива. Важното е да приемем възможностите на глобализацията за благото на всички в нашето общество – за социалната, вътрешната и външната сигурност, за хората в тази страна и тяхната идентичност. Ако глобализацията служеше за благото на малцина, тя щеше да се провали и загние.
Сигурност – Всяко разяждане на чувството за справедливост в края на краищата само ще задълбочи несигурността на хората и ще доведе до нещо, което разглеждам като голяма опасност: до разделяне на обществото по отношение на сигурността в две класи. Едните могат да си купят сигурност, другите не я получават. Това може би е едно от предизвикателствата на новото общество. Държавата трябва да се грижи за сигурността на всички. Това е нейна задача.
Държава, на която можеш да имаш доверие, не може да тиранизира своите граждани посредством бюрокрацията. Една държава, на която можеш да имаш доверие, трябва да бъде силна там, където гражданинът има нужда от нея. Тя трябва да държи на реда, на правото и на законите.
Откъси от сборника „Толерантността е душата на Европа”, съвместно издание на фондация „Конрад Аденауер” и сдружение „Гражданска общност”; съставител и преводач на сборника: Господин Тонев
Снимки: bundeskanzlerin.de; freenet.de;

Няма коментари:

Публикуване на коментар