Ангела Меркел: Щастието е ценно в живота и поради това, че е рядкост

http://cao.bg



Интервю с Ангела Меркел по случай световния ден на жената
Интервю на вестник „Билд” с федералния канцлер Ангела Меркел по случай световния ден на жената. „Но една майка, която отглежда сама децата си, която трябва да се опитва да съчетава децата с професията, може би няма да отговори веднага лекомислено с „да“ на въпроса, дали е хубаво да си жена в Германия. Макар и да съществуват безброй други страни, в които на жените им е много по-трудно, отколкото в Германия.”
Въпрос: Какво означава за вас Международният ден на жената?
Ангела Меркел: Считам, че това е един важен ден. Той напомня, че сме постигнали определени неща в равнопоставянето между жената и мъжа. И този ден ни предупреждава да не отстъпваме и днес в борбата срещу онеправдаването на жената в много части на света.
Ръководите ли правителството наистина по различен начин, защото сте жена?
Честно казано, самата аз едва ли мога да преценя. Опитвам се да използвам колегиален стил, може би това е по-скоро в рубриката женски стил, но всъщност за тази цел Вие би трябвало да попитате други хора. По принцип стилът зависи по-скоро от личността, не от пола.
Как ще опишете Вашия стил на работа?
Да слушам внимателно, да споделям мнения с другите, съвестно да проверя всички алтернативи и след това да решавам.
Трудно или лесно Ви беше като жена с политически мъже като Жак Ширак, Владимир Путин, Джордж Буш, които са представители на типа „мачо”?
Това няма значение. Решаващо е, безразлично дали си мъж или жена, дали човек може да създаде доверие, а това става само чрез ясно поведение и благонадеждност.
Има ли женски хитрости на ръководство, за които мъжете не са подготвени?
Понякога имам впечатлението, че те не разчитат безусловно на моя директен начин, по който им казвам някои неща напълно прямо, а не по заобиколен начин.
В кои политически ситуации чувствахте като преимущество това, че сте жена? И в кои това беше неудобство?
Неудобства изобщо не съм изпитвала. Преимущества може би в това, че много хора, както и медиите, бяха особено любопитни как първата жена канцлер върши своята работа и вследствие на това аз предизвиках голямо внимание върху нещата, които като съдържание бяха важни за мен.
Вашите най-близки доверени хора са жени. Предпочитате ли да работите с жени? Доверявате ли се на жените повече, отколкото на мъжете?
А Merkel-07-
На драго сърце работя съвместно с хора, които имат мнение, които също така ми казват открито своето мнение, които могат да бъдат дискретни, когато е нужно, на които мога да се уповавам. А това са и жени, и мъже.
Хубаво ли е да бъдеш жена в Германия?
За себе си мога безрезервно да твърдя това. Но една майка, която отглежда сама децата си, която трябва да се опитва да съчетава децата с професията, може би няма да отговори веднага лекомислено с „да“. Макар и да съществуват безброй други страни, в които на жените им е много по-трудно, отколкото в Германия.
Кое от Вашето правителство усещате като качество, присъщо на жените?
Не обещавам повече от това, което мога да спазя. В предишни правителства това невинаги беше така, което доведе и до нагласите да се вярва по-малко на политиците. Предпочитам да обещавам по-малко и тогава обещаното се случва. Действителност и очакване трябва да се приближат по-близо. Да съединяваш и да задържаш в състояние на сплотеност е може би женско качество. За мен във всеки случай това е важно.
Кои добродетели или качества характеризирате като типично женски?
Е, какво значи вече типично женски? За мен във всеки случай са много важни търпението, упоритостта, здравите нерви, способността за вживяване, здравият човешки разум, респектът и толерантността спрямо другите, но също така и смелостта.
Доколко тези качества са характерни за Вас?
Мисля, че при мен, общо взето, са твърде добре представени.
След избирането Ви за канцлер правите впечатление на по-лъчезарна от преди. Щастлива ли сте?
Като всеки човек съм щастлива само в малко, понякога много кратки моменти, например при една разходка в прекрасно време. Щастието е нещо, което изпитвам преди всичко в личния си живот, за което съм и благодарна. Щастието е ценно в живота и поради това, че е рядкост. Моето основно настроение сега е задоволството. Работата ми създава голяма радост въпреки свързаното с нея натоварване.
Имате ли съвет към жените, които искат да предприемат нещо, да направят нещо?
Без съмнение (усмихва се). Да следват винаги собствената интуиция.
Откъс от сборника „Толерантността е душата на Европа”, съвместно издание на фондация „Конрад Аденауер” и сдружение „Гражданска общност”; съставител и преводач на сборника: Господин Тонев
Снимки: ictk.ch; welt.de;

Няма коментари:

Публикуване на коментар