Ангела Меркел: Да имаме увереност в собствените ценности

http://cao.bg



Ангела Меркел, канцлер на Федерална република Германия
Интервю по Втора немска телевизия (ZDF)
ZDF: Може би още не трябва да се говори за „борба между културите”, но пропастта между тях става все по-голяма. Може ли тази пропаст изобщо да бъде преодоляна?
Ангела Меркел: Мисля, че трябва да опитаме. Това означава, че ние сме готови за диалог, че искаме да разясним своите убеждения, и че държим на тях. За себе си съм натрупала опита, че когато изложа ясно своите убеждения, тогава нараства уважението и от другата страна, както и готовността за диалог. Мисля, че трябва да търсим диалога.
Това би означавало устойчивост и да очакваш и от другата страна, че ще зачита нашите ценности.
Това е предпоставката, естествено. Сигурно все още не поддържаме в достатъчна степен диалога между културите. Мисля, че събитията, както се случват сега, ни призовават да установим такъв диалог, да добием увереност в нашите собствени ценности. Но след това да ги изразим със собствена отговорност и собствена яснота.
И когато човек представи своите аргументи, ще предизвика интерес към тях и от страната на тези, които са задължени на друга религия. А ние изживяваме в тези дни и факта, че съществуват много, много представители на исляма, които много внимателно и съвместно с нас се опитват, да преодолеем заедно тези конфликти.
Не показва ли обаче тъкмо конфликтът с Иран, колко дълбока е станала пропастта между Запада и ислямските страни?
Мисля, че не трябва да приравняваме конфликтът с Иран и конфликтите, свързани с отпечатването на карикатурите на Мохамед. И да не мерим всичко с една мярка. Конфликтът с Иран възникна от нарушаването на споразумението за ядрена енергия. И тъкмо с това сега трябва да се занимаваме.
Ние сме на мнение, че именно във връзка с политическото изявление – че се поставя под съмнение правото на съществуване на Израел и отново се отрича Холокоста – трябва естествено да се обърне внимание на Иран да спазва задълженията си по международните спогодби. За това става дума.
А за мен е изключително важно, да заявим ясно, че искаме решение на базата на преговори. В тази посока виждам простор за действия. Сега това е повелята на времето. Дипломацията има абсолютната задача да допринесе за намиране на решение.
Ang Merkel
Но не достига ли дипломацията своя край, когато насреща си има един президент, който отрича и поставя под въпрос правото на съществуване на Израел?
Не мисля по този начин. Мисля, че имаме цяла поредица от възможности. А в Иран има много различни сили и там има върви една вътрешна дискусия на тема „Как да продължаваме напред?”
Намирам, че с предложението на Русия за преговори, на масата има едно интересно предложение за Иран. И аз се надявам, че сега времето ще бъде използвано точно за това и може би ще се постигне напредък.
Винаги съм внасяла яснота, правя това и днес. Ние искаме решение, настояваме същевременно Иран да спазва задълженията и спогодбите, които е сключил. И нещо, което не е приемливо – да се отрича правото на съществуване на Израел. Това не е добра предпоставка, за да се развива наистина на международно ниво взаимно уважение.
Западът настоява за демокрация и свободни избори за ислямския свят. Свободни избори направиха Ахмадинеджад президент и доведоха „Хамас”на власт. Въпреки това демокрация и избори за Близкия изток?
По въпроса „Как може да възникне демокрация?” сигурно трябва да се води широка дискусия. Изборите са част от едно демократично развитие, това е извън всякакво съмнение. Но изборите единствено не са достатъчни, а трябва да се създадат и предпоставките за демокрация. А ние просто трябва да разберем – „Хамас” например все пак е в списъка на Европейския съюз за терористичните организации, тъй като не признава правото на съществуване на Израел и възприема насилието като средство за политическо противопоставяне.
Да се върнем още веднъж към спора за карикатурите и въпроса за нашето основно разбиране. Трябваше ли немските вестници да отпечатат оспорваните карикатури на Мохамед или не?
Мога да разбера чувствата на много мюсюлмани, които са неприятно засегнати от тези карикатури. Но от друга страна ще кажа, че за нас важно, безусловно благо е, че имаме свобода на печата. На тази основа в Германия съществува правова система, при която, ако има спорове, те се изясняват в съда. Но и правителството също се обявява за това висше благо – свободата на печата. И ще допълня още, че когато са наранени чувствата, прилагането на сила е неприемливо. И затова според мен трябва да се осъди безусловно прилагането на сила.
Интервю на Ангела Меркел по Втора немска телевизия (ZDF), 06 февруари 2006 г.
Превод: Господин Тонев;
Снимки: http://www.angela-merkel.de/;

Няма коментари:

Публикуване на коментар