5 от най-злите жени в историята

5. Исабела I Кастилска
Исабела I Кастилска е католическа кралица на Кастилия и Леон. Наследява от неспособния си брат кастилската корона и сключва династичен брак с Фердинанд Арагонски, с което поставя основите на политическото обединение на Испания, завършено при внука им Карл V.
Изявява се като ревностна католичка и поборничка за вярата, която основава Испанската инквизиция.
В Испания Инквизицията става и кралско учреждение през 1480 г. През първите 18 години от въвеждането ѝ са изгорени на клада над 10 хиляди души (от население над 5 милиона), в т.ч. еретици, евреи и мюсюлмани, приели мнимо християнството и придобили известност с наименованията марани и мудехари. Активна дейност това учреждение развива до 1808 г. През този период само в Мадрид са изгорени около 32 хиляди осъдени, а други 300 хиляди са понесли други тежки наказания. Последното изгаряне на клада в Испания става през 1826 г., а през 1834 г. Инквизицията е отменена.
4. Ержебет Батори
Ержебет Батори израства в благороднически род. Когато е на 11 г. баща ѝ Георге Батори умира и майка ѝ Ана Батори я праща за възпитание при семейството на нейния годеник. През 1575 г., на 15 г., е омъжена за граф Ференц Надажди, герой от турския фронт, с когото се оттеглят в замъка Шейде, изолиран в полите на Карпатите.
Батори показва състрадание и съчувствие към поданиците си и лекувайки ги с изработени от нея билки и лекарства, тя печели народната любов и признателност.
След смъртта на Надажди, граф Турзо, един от бойните му другари, проявява претенции към някои от личните имоти на вдовицата. Разгневен от отказа ѝ, той подема кампания по дискредитиране на графинята, подкрепен от Хабсбургската династия, която има интерес да сложи ръка на територията на Унгария.
Турзо започва масови кланета в териториите около замъка на графинята Катовице, при които загиват над 600 млади девици. Целта на заговора е да се хвърли вината върху графиня Батори. В нощта на Коледа, Турзо, начело на отряд от 50 бронирани тевтонци, пратени от Хабсбургските му покровители, успява чрез измама да влезе в замъка и да арестува неподозиращата графиня.
Ержебет е арестувана и съдена. Чрез насилие и заплахи заговорниците скалъпват фалшиви показания от слугите на Батори и селяните, живеещи в и около замъка. Слугите на графинята са осъдени на смърт, а Батори е осъдена да прекара остатъка от живота си в една от високите кули в собствения си замък.
Ержебет е назована като най-злата жена в историята на предаването „Най-злите жени във историята“.
3. Бевърли Алит
Бевърли Алит, наричана още"Ангелът на смъртта", е английска серийна убийца и една от 10-те най-зли жени на всички времена (Top 10 Most Evil Women). Обвинена е в убийството на 4 деца, опит за убийство на 3 други и причиняване на ужасни болки на 6 деца. Престъпленията са извършени за период от 59 дни между февруари и април 1991 година в детското отделение на болница в Линкълншир, където е назначена като медицинска сестра. Тя поставя огромни дози инсулин на най-малко две жертви, а в друга жертва е открит въздушен балон, но полицията не може да открие първопричината за появата му. През май 1993 година Алит получава 13 доживотни присъди.
2. Майра Хиндли
Майра Хиндли е серийна убийца, родена през 1942 година.  Заедно с приятеля си Иън Брейди извършва изнасилвания и убийства върху 5 невръстни деца. Тези двамата са отговорни за отвличане, сексуален тормоз, измъчване и убийство на три деца под 12 години и двама тийнейджъри. Доведеният брат на Хиндли я предава на полицията. Тя твърди, че е невинна за всички убийства, но съдията решава, че е и й дава доживотна присъда. Хиндли умира в затвора през 2002 г.
1. Ирма Грезе
Ирма Грезе е работник в нацистките концентрационни лагери Равенсбрук и Аушвиц, както и пазач в женското отделение на Берген-Белзен. Обвинена е в престъпления срещу човечеството и осъдена на смърт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар