Оперетният ас от Велико Търново Асен Русков и кариерата на Мими Балканска

Дора Недева


На 22.07.1902 г. в Русе се е родила легендарната българска оперетна актриса Мими Балканска. Малцина знаят, че кариерата й зависела на косъм от поведението на оперетния ас от Велико Търново Асен Русков.На 5 декември 1918 г. първият български специализиран оперетен театър представил на софийска сцена постановката „Царицата на чардаша от Имре Калман. Представлението имало зашеметяващ успех. Почти всяка вечер сградата на „Свободен театър” (по-късно „Ренесанс”), която побирала 1200 зрители, се пукала по шевовете от многобройните желаещи да присъстват на „великолепното зрелище”. Интересът към постановката се дължал и на магнетичния чар, който излъчвала една от изпълнителките. В ролята на субретката Щаси дебютирала ослепителната 16-годишна хубавица Мими Балканска - бъдеща прима и емблема на оперетния жанр у нас.
Малко известно е, че звездният й старт висял на косъм заради неволната грубост на оперетния ас от Велико Търново Асен Русков, когото всички с възхищение наричали Изкуството. А историята, която можела да завърши трагично за таланта на Руска (рожденото име на Мими Балканска), била следната. Никому неизвестното дотогава девойче, което подпомагало финансово семейството си, озвучавайки немите филми в столичните киносалони, решило да пробва късмета си като хористка в оперетния театър. За целта то се явило на обявения за артисти кастинг. По стълбите за сцената обаче младата хубавица била спряна от важен господин, който троснато я попитал: „Защо си дошла, тук да не е детски театър?” Оказало се, че „сърдитият” мъж бил маститият певец Асен Русков, който бил само шест години по-възрастен от нея. Огорчена и уплашена от „болярското” поведение, Мими Балканска бързо си тръгнала. За щастие член на журито я догонил с примамливото предложение да я подготви за конкурса. Не само деликатната и чувствителна прима, но и всички, които познавали Асен Русков, известен с доброто си отношение към колегите и забележително тънкото си чувство за хумор, били озадачени от неговото поведение при първата му среща с Мими Балканска. Решението на загадката дошло години по-късно, когато търновецът споделил пред свои близки приятели: „Когато видях това ослепително създание, аз просто онемях, изгубих ума и дума. Не можех да повярвам, че на света съществува подобна хубост. В миг се почувствах груб, недодялан, недостоен да стоя редом до такава красавица. И тогава, за да прикрия смущението си, избръщолевих първите думи, които ми дойдоха в ума. А пък талантът й, той просто отговаря на нейната хубост”.
Любопитно:
* Малцина знаят, че сладкарският дюкян на старостоличанина Стефан Хаджисавов, изселил се след края на Първата световна война в София, е мястото, където величията на оперетното изкуство Асен Русков и Мими Балканска „се помирили”. Дюкянът се намирал на ул. „Цар Симеон” и в него се продавали сладка, сиропи, различни видове локум с орехи, портокалови кори; балсуджук, дъвка; каймак, както и пейнир шекер. Великотърновецът поканил очарователната си колежка в „сладкото царство” на своя земляк и тя останала очарована от вкусотиите.
* Стефан Хаджисавов бил ревностен почитател на изкуството на земляка си и на Мими Балканска. Той често ги канел освен в сладкарския си дюкян, но и в дома си, намиращ се на престижната улица „Смирненски”. Там нерядко колосите на българската оперета изнасяли пред домакина и отбран кръг гости миниспектакли.
Снимки: Асен Русков, Мими Балканска

Няма коментари:

Публикуване на коментар