(18+) На лов за чернокож. Светът в шок от зверство в ЮАР

31.08.2011 07:00
(18+) На лов за чернокож. Светът в шок от зверство в ЮАР
В момента може да се видят групите срещу "Terrorblanche Eugene". Снимка: Facebook
Шокираща снимка на бял мъж, застанал като над трофей до безжизненото тяло на чернокожо момче, циркулира из Facebook повече от година, но привлече вниманието на световните медии сега, съобщава Corriere della Sera.

Според италианското издание снимката се е появила в социалната мрежа още на 24 юни миналата година, но южноафриканските власти едва сега започват разследване.

Снимката е била поместена в профила на Terrorblanche (бял терор – бел.ред.) Eugene, ник, вдъхновен от неонациста Южен Тербланш, лидер на дяснорадикална организация, убит миналата година.

Южен Тербланш, на 69 години, беше пребит със сопи в собственото си ранчо от двама от неговите чернокожи работници след спор за заплати. Той е един от идеолозите на белите расисти в Южна Африка, като "кариерата" му започва още през 1973 година.

Засега не е ясно дали става въпрос за фотомонтаж, или снимката е истинска, но издирването на "белия ловец" е започнало.

Вледеняващата снимка вече е свалена от Facebook и вече не може да се прочетат стотиците коментари на “приятелите“, които не само не са критикували инициативата, но са изразили подкрепата си.

На 27 август т.г. те са били 590, след 24 часа броят им "паднал" с 27 души.

Останалите "верни приятели" също са заплашени с обвинение в съучастие в престъпление на расистка основа, а на "Терорбланш" затворът е почти сигурен, дори ако стане ясно, че снимката е монтаж.

Властите смятат да решат случая като обикновено престъпление, но скандалът връща страната в миналото, което не иска да си тръгва.

Расистката ненавист в страната продължава да намира благодатна почва – 40% от населението са безработни, а 43% живеят на границата на бедността.

Управляващата в момента партия, някога символ на борбата със сегрегацията, сега е обвинявана в корупция.

Ако апартейдът е победен, то на страната, за която мечтаеше Нелсън Мандела, все още й предстои да се роди, допълва Corriere della Sera.

Няма коментари:

Публикуване на коментар