интервю с Бойко Борисов - 05.10.2011

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ЗА КРИЗАТА В ЕВРОПА И РАВНОСМЕТКАТА ОТ ПРОВЕДЕНИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И МЕСТНА ВЛАСТ

05 Ноември 2011

Mинистър-председателят на Република България в интервю за предаването на ТВ7 „Факторът Кошлуков”

Водещ: Добро утро, дами и господа. Вие сте с ТВ 7, аз съм Емил Кошлуков, благодаря ви, че ни гледате. Тук вече е министър-председателят – Бойко Борисов. Добро утро.

Бойко Борисов: Добър ден.

Водещ: Добър ден, да, забравих, че вече е добър ден. Преди да започнем разговора, мога ли да Ви помоля, г-н премиер, да гласувате на „Мис Свят” за българката, защото всички гласуваме днес и подкрепяме Ваня Пенева. Ако стане мис Свят по вота на публиката, е победа за публиката и за Вас. Това е едно от добрите послания. Ще гласувате ли?

Бойко Борисов: С удоволствие, още повече, че...

Водещ: Ето, просто трябва да натиснете копчето.

Бойко Борисов: ...са ни го нагласили, така че...

Водещ: Само натиснете, за да знаем, че и Вашият вот е даден. Благодаря.

Бойко Борисов: Ето, готово. Сега вече го затварям.

Водещ: Затваряме го, вече сме готови. Знаете, че в предаването пускаме въпроси от Facebook, на зрителите, на гражданите. Искам да започнем с Гърция. Кризата в Гърция, Папандреу оцеля след вота, не е ясно до кога, но Гърци, като че ли, повлича цяла Европа надолу. След опита с референдума, който нарекоха „Троянският кон”, а гърците са известни с троянските коне. Може ли да се окаже, че Вие и новият президент ще трябва да бъдете далеч по-активни в европейските работи вече, може ли да стане беля за България?

Бойко Борисов: Ние и сега сме достатъчно активни, но, вижте, всичките тези събития, които се случиха в Гърция, и опитите за референдум, за...това бяха игри, но много бързо дойде горският и ги...в края на краищата на 15 те нямат пари да си платят пенсиите и заплатите.

Водещ: Така е.

Бойко Борисов: Нямат пари, трябва да получат пари. За какви референдуми, за какви приказки говорят?

Водещ: Ама италианците гледат, и ако при гърците мине номерът...

Бойко Борисов: Сега, ако пуснеш референдум „Искате ли да ви намалим пенсиите и заплатите”, кой ще гласува „за”?

Водещ: Никой.

Бойко Борисов: Така че това беше чиста игра с публиката. Не знам защо колегата Папандреу го направи, но бързо беше извикан в Кан и му се охладиха тези мераци. Лично аз се подразних, защото вече колко стана....година и половина, две, цял свят се занимава само с техните проблеми, мигар другите държави нямаме проблеми, или нямаме нужди, или всичко ни е наред.

Водещ: Това е една от критиките за политиката на Европа – че на Гърция й се дават прекалено много бонуси.

Бойко Борисов: Те действително много са поучавали преди, но сега, дето се вика, ще им излезе през носа всичко, което са получавали.

Водещ: Добре, на този фон България как седи, какво Ви казват, когато отидете, за Вашата политика и за политиката на Дянков, финансовата?

Бойко Борисов: Тя не се измерва там политиката на отделни личности.

Водещ: На България, разбира се, но казвам Дянков, защото той формира финансовата.

Бойко Борисов: Той е човекът, който отива да внесе бюджетът в парламента, а иначе в тази политика участват всички министри. Така че нито пасивите са за Дянков, нито активите в случая. Ние имаме точна и ясна политическа воля и взето решение. Трябва да запазим финансовата стабилност в България. Между другото, искам да благодаря на министър Орешарски, че на времето е съумявал да скрие по някой лев в резерва, да не го изхарчат до край и особено в Сребърния фонд е успял да задели милиард – два.

Водещ: Не е малко.

Бойко Борисов: Разбира се, че не е малко, но все пак за Вашите зрители да кажем, че това са пари за пенсии за 2 месеца в общи линии. Толкова бързо се харчат парите от резерва, като се каже резерв. В общи линии, за около 2 – 3 месеца има пари, ако не се спазва финансовата дисциплина. Така че ние сме заявили и пред българското общество, и съответно пред Брюксел, че България е държавата с най-ниски данъци в ЕС, дефицитът в момента е някъде под 2%, и всички реформи, които правим са с цел във всички сектори да се получи така, че те или да са нула на нула, или колкото харчат, толкова да получават...

Водещ: Или да печелят малко...

Бойко Борисов: ...или да започват вече да печелят.

Водещ: Знаете ли какво коментират във форумите, а и по интернет и в списания и вестници? Казват – да, вярно е, че гърците похарчиха парите, но поне имаха доходи, а ние си мълчим. Те протестират – българите мълчат.

Бойко Борисов: За какво мълчат българите?

Водещ: За фискалната, строгата политика, когато на Гърция. Когато на Гърция им наложиха такава от Европа, протестите са огромни по улиците. Напротив някои обвиняват политиката на кабинета, че е прекалено строга. Дори да има по-голям дефицит, казват – какво от това, ще живеем по-добре, икономиката се стимулира, подобрява се...

Бойко Борисов: Кой приказва такива глупости?

Водещ: Отворете форумите и дискусиите...

Бойко Борисов: Това може да го каже неук човек, само неук човек.

Водещ: Това е една от критиките към кабинета.

Бойко Борисов: Все едно да кажем ние два-три месеца ще живеем добре, защото толкова са възможностите на България, защото България не е Гърция, нали, нека да не се мерим с тях. те са отколко години в капиталистическа Европа, колко години са в ЕС, колко години са в НАТО преди нас. Не сме Гърция, за Гърция вие видяхте, когато влязоха в кризата, Обама им отмени визите за САЩ. Все пак там има доста по-големи политики и политически игри, отколкото хората си представят. Така че на нас никой няма да ни го позволи. България изпадна в положение на Гърция 1996г. ли беше...

Водещ: Съгласен съм, че привидно...

Бойко Борисов: И хората получаваха по 3 долара на месец...

Водещ: Пенсиите бяха 3, заплатите 5 долара.

Бойко Борисов: О’кей, 3, 5, 20 долара да са били.

Водещ: Така беше, имаше такъв период.

Бойко Борисов: Някой дойде ли да ни помага.

Водещ: Не, обявиха мораториум и стана много страшно.

Бойко Борисов: Да, и никой не си мръдна пръста нито в Европа, нито в света.

Водещ: Преди да влезем...

Бойко Борисов: За това казвам, когато дойде президентът Барозу и президентът Бузек преди една седмица, те казаха – България вече не е слабият ученик на Европа. За това повтарям – вдигането на дефицита в България може да ни помогне за 2-3 месеца да се усети съвсем леко и след това отиваме на фалит.

Водещ: Проблемът е, че с тази криза, която и Вие казвате, че е тежка, и цяла Европа, и в цял свят, и в Америка е същото, и там не са се оправили. Не знаем кога ще свърши. Ние сме стегнали коланите, пазим строгата фискална дисциплина. Но има ли хоризонт за пред хората? Примерно знаем, че от 2013 или от 2014г. ще можем да очакваме растеж, по-големи приходи. Какви са плановете?

Бойко Борисов: Няма хоризонт. Няма хоризонт, защото...

Водещ: Малко песимистично...

Бойко Борисов: В края на краищата аз винаги съм бил честен с народа и за това поне до този момент, за което благодаря, той ме подкрепя. Няма как примерно години, години наред предприятия като „Кремиковци” да източва железниците, да източва НЕК, да получава вода без пари, за да се облагодетелстват 2 -3 или 5-6 човека, и накрая държавата да загуби примерно близо милиард. Сега негативите от това отиват в железниците.

Водещ: Така е.

Бойко Борисов: Защото те са возили, возили без пари и са натрупали...

Водещ: Дългове.

Бойко Борисов: ...близо пак 800 млн. дългове и няма как да се съвземат. Да не говорим за „Балкан”, да не говорим за тези старите неща, които всички ги знаем.

Водещ: Така е знам ги стъпките.

Бойко Борисов: И в един момент какво се получава – или трябва да се прекъсне тази порочна практика ...

Водещ: Или да фалира цялата структура.

Бойко Борисов: Или да фалира цялата структура. И ние сега какво правим – започваме едно по едно, където не сме доподредили, да го подредим. Вече в държавата не дава пари за „Кремиковци”. Сега правим така, че догодина и железниците да имат толкова разходи, колкото и приходи и във всяка една такава сфера.

Водещ: Искам само за Дунав мост да Ви попитам.

Бойко Борисов: Само секунда, понеже да се върна на въпроса ви защо песимизъм, защото ние трябва да намерим пари и да платим близо 300 млн. за железници. Това са мотрисите, които са ги купили 2006 – 2007г., но не са ги платили.

Водещ: Сега идва плащането.

Бойко Борисов: Не, то отдавна е дошло. Досега плащахме лихви, но вече идват платежите на главницата. Имаме близо 0, 5 млрд. за „Белене” кредита да плащаме. Имаме 1, 8 млрд.лв., които на 15 януари 2013г. трябва да ги имаме в джоба на държавата, сиреч да са спестени дотогава, 1, 8 млрд.лв. за да платим еврооблигациите на Милен Велчев.

Водещ: Той пък казваше, че с тези пари е взел пари за България, че е направил успешна сделка.

Бойко Борисов: Взели са ги, похарчили са ги. Ето, аз ви казвам какво не са платили. Нали чувате за какви цифри говоря?

Водещ: Да, чувам Ви.


Бойко Борисов: Ако те са ги взели тези пари и бяха построили „Тракия”, бяха построили магистралите, сега да не ги кофинансираме от бюджета, о’кей. Аз искам да ми кажете като са ги взели какво си спомняте, да ми покажете един обект. Аз мога да отида и да ви кажа – Южната дъга, мога да ви покажа спортната зала...

Водещ: Така е имате...

Бойко Борисов: Може да отидем на магистрала „Люлин”. Може да отидем на ...

Водещ: Това ще са големи обиколки, по цял ден ще трябва да обикаляме.

Бойко Борисов: Но парите, които нашето правителство слага ...

Водещ: Виждат се.

Бойко Борисов: ... отиваме и ги показваме едно по едно. Вие казвате – изкарали са пари. Аз не коментирам сделката.

Водещ: Добре, казвате,ч е царят е отличен политик, сега Милен Велчев, министърът на царя, пък бил лош политик.

Бойко Борисов: Ето, казвам как са похарчени от тогавашното Министерство на финансите парите. нека хората да си спомнят, дори мостът „Брюксел, който беше ремонтиран тогава за 3 млн., след това се наложи да го преправя из основи, за да стане във този му вид, както и да е...

Водещ: Тук имам...

Бойко Борисов: Но искам да завършим въпросът защо казвам на хората, че дори отлично...

Водещ: Не е розово...

Бойко Борисов: ... да работим, тези падежи на тези плащания всичко, което спестим през 2012г., ще отиде за плащането за 2013г.

Водещ: Добре, имам...

Бойко Борисов: И ако не платим ще фалираме. За това ...

Водещ: България

Бойко Борисов: ... хората трябва да знаят, че въпреки огромната работа, която правителството прави, а 82 млн. пак трябва да платим още за Министерството на отбраната за „Пантерите”

Водещ: За сделките, сключени тогава, помня ги.

Бойко Борисов: Още вървят плащания по старите сделки, които са подписали. И стигаме до въпроса „Дунав мост” 2. Той е абсолютно идентичен.

Водещ: Защо се оскъпи с 30% той?

Бойко Борисов: Обяснявам. Абсолютно идентичен с магистрала „Люлин”. Магистрала „Люлин” беше един
провален проект. Дойдоха от Брюксел, видяха го, 5 км. в равната част само на магистрала „Люлин”, направени, и аз заведох всички медии, сигурно ги имате кадрите в телевизията, пред мен стоеше Балканът. Тунели, мостове....

Водещ: Така е.

Бойко Борисов: ...направихме. „Дунав мост” 2, когато дойдохме, той вече беше загубен проект. Бяха просрочили всички срокове, така че приключихме. Заедно с румънския премиер Емил Бок ходихме на „Дунав мост” 2, защото за Европа е много важно, когато две държави, двама премиери или двама президенти заедно искат нещо.

Водещ: Да.

Бойко Борисов: Писахме писма.

Водещ: Да възстановите проекта.

Бойко Борисов: Да, той беше изтекъл. Край, свършил. Загубено европейско финансиране. За Вашите зрители...

Водещ: Вие спасихте да го върнат.

Бойко Борисов: Да. Момент. Значи, след като изтече срокът, парите се връщат в Брюксел и от Брюксел ти казват: а сега вече, моето момче или момиче, почни да си строиш моста с парите на българския данъкоплатец. Ние 80% няма да ти дадем от него.

Водещ: Само да включим един зрител от Facebook, защото даваме думата на зрителите.

Бойко Борисов: Да. Благодарение на това, което направихме...

Водещ: Няма зрител.

Бойко Борисов: Ама първо трябва да обясня.

Водещ: Добре.

Бойко Борисов: Благодарение на това, което направихме с Емил Бок, Европейската комисия каза: ОК., вярваме ви на вас и ви удължаваме, можем, ще ви платим до края на 2012 г. Само че още при подписването на проекта, той така е направен този проект, че той реално е бил с 30% по-скъп, само че тогава са работили по друга схема. Дават ниска цена, печели „Х” компанията...

Водещ: И после с анекси завишават.

Бойко Борисов: ...и после с анексите, нали, увеличават цената.

Водещ: Да, да, да.

Бойко Борисов: И ние сега имаме два варианта. Ето, зрителят, Вашият, не го знам кой е...

Водещ: Татяна.

Бойко Борисов: ...ако той е на мое място, кой вариант ще избере. Или тези огромни пари, които сме вложили до сега, над 120 млн. евра, и стоят колоните вече в реката, като отидеш, той се вижда, даже по „Дискавъри” го даваха моста, или трябва да го оставим така и да го надпишем „Станишев” или „Тройна коалиция”, или трябва да додадем 30% от заема от Европейска инвестиционна банка, да го довършим и да го пуснем регионът да работи.

Водещ: По-добре да го довършите и да го пуснете.

Бойко Борисов: ОК., това трябва да избера аз.

Водещ: Само да Ви попитам, Татяна пита: какво ще правите с армията, Вие споменахте за тези сделки, нали, за тези сключени сделки от преди, че трябва да ги плащате.

Бойко Борисов: Трябва да ги плащаме, какво да правим?

Водещ: Само ми обяснете, когато казахте...

Бойко Борисов: Не, то пак и на Вашата зрителка да й отговоря. То не зависи от нас дали ще плащаме.

Водещ: Те договорите са сключени.

Бойко Борисов: Те не само, че са сключени, те така са сключени, то това са царе на схемите. Това предишното правителство, аз им се възхищавам от начина да мислят как могат, да не кажа откраднат, да усвоят пари. Те са направили така договора, че френската банка, която е по тази сделка, автоматично, без да пита правителството, бърка в бюджета на отбраната и си взима 82 млн.

Водещ: Е как така френска банка ще бърка в българския бюджет?

Бойко Борисов: Така е подписано в договора.

Водещ: Че те имат право да влязат в бюджета на автономна суверенна държава и да вземат пари?

Бойко Борисов: Взимат ги директно от бюджета.

Водещ: Е какъв е този договор, може ли да се развали?

Бойко Борисов: Сключен от тройната коалиция. Не, не може, как ще се развали?

Водещ: Говорили сте с юристи, гледали сте го, защото това е абсурдна история?

Бойко Борисов: Ами абсурдна е. Абсурдна, но така е сключен. И ето, аз понеже виждам недоверие...

Водещ: Не, не е недоверие.

Бойко Борисов: ...ще разпоредя на министър Ангелов или да дойде тук, или Вие да отидете при него...

Водещ: Нека да го изкара този договор.

Бойко Борисов: ...отворете договорите и вижте как се...

Водещ: Ама това е безумие.

Бойко Борисов: Ама знаете ли защо е направен? Защото той е безумен договор.
Водещ: Някой да вземе комисионни.

Бойко Борисов: Това са най-добрите хеликоптери в света, „Пантер”. Най-доказано. Това е...как да Ви кажа...все
едно самолетите „Стелт”.

Водещ: Добре.

Бойко Борисов: Френската армия няма такива самолети, защото са много скъпи. 50 млн. е единият.

Водещ: Хеликоптер?

Бойко Борисов: Хеликоптер. Той прави лупинги, върви назад, напред, той е уникален хеликоптер.

Водещ: И сме купили от тях?

Бойко Борисов: И ние купуваме най-скъпия хеликоптер, най-скъпите хеликоптери.

Водещ: В света.

Бойко Борисов: „Кугър”-и, „Пантер”-и и всичко това, което е. И така правим, защото то е ясно, че всеки ще каже: ама то е безумие, когато броиш парите за асфалт, или броиш парите за детски градини и за...

Водещ: А си дал 50 млн. за...

Бойко Борисов: ...за наука, или за БАН или за каквото и да било, плащаш 150 млн. за „Пантер”-и. Няма ли по-евтини, ако толкова ви трябват?

Водещ: Сключили са договора. Добре, аз ще се радвам да го видя този договор.

Бойко Борисов: Договорът така е направен, че...

Водещ: Той таен ли е?

Бойко Борисов: Какво да му е тайно, нали ги плащаме явно?

Водещ: Не знам, може да е секретен. Армията...

Бойко Борисов: Ами в края на краищата ще проверим колко е класифицирана информацията, но факт е, че когато се взимат 82 млн. директно от бюджета на Министерство на отбраната, не знам кое му е секретно. Не знам кое му е секретното. „Пантер”-ите са във Варна, не са секретни, всеки може да ги види...

Водещ: Договорът е секретен.

Бойко Борисов: ...парите несекретно се взимат от бюджета...

Водещ: От всички, да.

Бойко Борисов: ...не виждам кое може да му е секретно на договора.

Водещ: Само един последен въпрос, искам да минем към други теми. Като казахте магистрала „Тракия”, когато НДСВ и царят я правеха, те казаха, че не може да я направи кабинетът и България, затова потърсиха португалците за концесия, за да може да се изгради. Вие я правите днес сами. Къде се разминават двете оценки, как тогава при този излишък не е могло да се инвестират парите, Европа ли не е давала, не е ли имало пари в бюджета, а днес при тази оскъдица има? Защо Вие може да го правите сами, а тогава царят не можеше?

Бойко Борисов: Разликата знаеш ли каква е?

Водещ: Каква?

Бойко Борисов: Че тогава първо не можеше трите партии да се разберат за комисионна в тройната коалиция.

Водещ: И това беше причината да не го направят?

Бойко Борисов: Категорично. Втората...

Водещ: Казвате сериозно обвинение.

Бойко Борисов: Ама да, разбира се, че е сериозно. Иначе кой здравомислещ човек нямаше да го направи? Най-важната магистрала, София – морето да няма магистрала. Що не я направиха 4 години и едните, и другите, и преди това?

Водещ: А защо не я направиха сами, защо искаха да я дават на концесия?

Бойко Борисов: Е, тук е заровено куче. Защото освен, че щяха
да я дадат на „Х” фирма, да не обиждаме фирмите, щяха да сложат от началото до края има едни кабинки, където като мине българският гражданин, ще си плаща за тази магистрала. Сега ние я правим с 80% европейски пари...

Водещ: 80% европейски пари и 20% български.

Бойко Борисов: ...и само 20% български.

Водещ: Една пета само са наши, което е чудесно.

Бойко Борисов: И когато стане готова, всички...

Водещ: Т.е. до Ихтиман е българска и нататък до морето е брюкселска, горе-долу така излиза.

Бойко Борисов: Точно така. И всички хора ще се движат без пари по нея. Добре ли е?

Водещ: Добре е.

Бойко Борисов: Това е разликата.

Водещ: Г-н Борисов, 2001 г. влязохте в политиката, нали така? 2001 г.

Бойко Борисов: Вече нямам спомен.

Водещ: Мислехте ли тогава, че днес ще имате цялата власт, спечелихте и президентската институция, и големите градове, че един ден ще управлявате най-основните власти в България?

Бойко Борисов: Имаме си президент и вицепрезидент – Плевнелиев и Попова...

Водещ: Спечелихте ги вие, ГЕРБ ги спечели.

Бойко Борисов: Да, разбира се, дето се вика, в историята на партията и в личната ни история ние имаме спечелени всички избори вече, които се провеждат в страната. Така че до тук беше партията. Оттук нататък...

Водещ: Това е безспорно.

Бойко Борисов: ...г-н Плевнелиев и Попова си отиват в президентството...

Водещ: Вие го казахте.

Бойко Борисов: ...те са си различна институция и...

Водещ: Но преди 10 години представяхте ли си, че може да дойде такъв момент – Вие да ръководите цялата страна, да спечелите президентските избори, най-големите градове, когато започнахте, помните историята, когато напуснахте министерството заради Румен Петков, заради скандалите, Вие казахте – тръгвам напред, очаквахте ли такова развитие?

Бойко Борисов: Не. Не, аз и до ден-днешен винаги съм го казвал. Всъщност мен в политиката ме вкара Румен Петков.

Водещ: Заради скандала тогава с МВР. Отказаха, искаха да Ви уволнят от там и те Ви уволниха.

Бойко Борисов: Царят избра Румен Петков, а аз не исках да работя с него като министър. Ако си беше останал Петканов...

Водещ: С който работихте предния мандат.

Бойко Борисов: ...аз щях сигурно да съм още главен секретар. Това е истината и никога не съм я крил.

Водещ: Т.е. БСП трябва да се сърдят на Румен Петков, че днес ГЕРБ ги бие. От там е тръгнало?

Бойко Борисов: Не, трябва да се сърдят на самите тях, защото имаха толкова години, все пак те са партия, която много години е в управлението на държавата, и можеше да направят доста за България, не го направиха. Затова да се сърдят на себе си.

Водещ: Те не го направиха по време на...те два пъти управляваха страната, два пъти имаше кризи, това е така, и при Луканов, и при Виденов. Обаче да Ви върна в онези години, 100% сте били на митингите на СДС, и Вие като демократ сте стояли и сте се радвали. Днес от това СДС не остана нищо. Защо стана така?

Бойко Борисов: Е как, има 3 общински съветници в София?

Водещ: Разбирам иронията, но...

Бойко Борисов: Не, няма ирония. Все пак си е успех.

Водещ: Добре, защо се стигна до тук със старата десница, каква е Вашата оценка?

Бойко Борисов: Колкото и да подценяват някои политици българския народ, българският народ си има нюх и усет. И ето, сега съм далеч от мисълта, че сме идеални, че всичко най-добре правим, и че някъде не би могло да е още по-добре или дори по-добре, но хората оцениха какво има като материал от други политически партии и бяха наясно, че ако има политическа криза в България...

Водещ: Това за изборите, да.

Бойко Борисов: ...предсрочни избори или каквото и да било, това ще е пагубно за страната.

Водещ: Ама знаете ли какво е другото име на това? Те казват, че избират по-малкото зло в ситуацията.

Бойко Борисов: Хората никога не обичат политиците и политическите партии в никоя държава. Надали има такива, които са възторжени, дали е Франция, Германия, Вие виждате Обама с каква любов...Старата го приеха в Америка, пък сега на какво дередже, рейтинги и одобрение.

Водещ: Рейтингите паднаха много ниско.

Бойко Борисов: Сиреч, това е нормално. Нормално е, хората...

Водещ: И хората оцениха СДС, че вече заминава в историята, това ли казвате?

Бойко Борисов: Значи, те не могат да забравят това, което правеха в София толкова години. Ние още не можем да достигнем, в момента имаме 41 нови детски градини в София, които сме направили, а по времето на Софиянски, на Синя София – 44 са реституирани, продадени или заменени.

Водещ: Ама това е в София, в цялата страна е това.

Бойко Борисов: Сиреч, щетите....на мен София ми е най-ярък пример. Щетите, които са нанесени в града, чак сега започват да се случват. Вие видяхте, че Южната дъга се наложи да я вдигна на два етажа...

Водещ: Да, така беше.

Бойко Борисов: ...защото всички земи около тях, бяха ги претрансформирали и ни искаха по 800 евро на квадратен метър за отчуждителни процедури. Отчуждаването струваше повече пари, отколкото Южната дъга. Е сега долу на „Люлин”, от магистрала „Люлин”, за да свържем с бул. „Европа”, отчуждителните процедури ще ни излязат около 26 млн. Защо? Когато някога...първо е имало европейски пари в предприсъединителните фондове, могло е да се направи с европейски пари и са стрували по 4 – 5 лв. декарът....

Водещ: Трябваше да се купят тогава.

Бойко Борисов: Общински, земеделски, просто не трябваше да ги преотреждат...

Водещ: Казвате, че затова ги наказва народът, заради тези сделки и далавери?

Бойко Борисов: Да, разбира се. Освен това, вижте, хората виждат, че всъщност на БСП и ДПС до този момент се противопоставяме само ние и съумяваме да побеждаваме.

Водещ: Е, Костов и Вие...

Бойко Борисов: Моля?

Водещ: Костов винаги е бил против ДПС. Още като беше министър-председател каза, че е проклятие за България. От тогава не са правили коалиция.

Бойко Борисов: Чакайте сега. След като направи първо коалиция, нали?

Водещ: Костов ли?

Бойко Борисов: Ами да.

Водещ: Е, не е правил коалиция с ДПС.

Бойко Борисов: Е как, с ДПС бяха заедно. Не помните ли, кога ходиха в Пловдив и се срещаха цялото ръководство на СДС с ДПС и т.н.? Депесарския шут помните ли го?

Водещ: Да, ама той беше... Помня го добре, аз ги помня тези неща, но Костов винаги е отстоявал позицията срещу ДПС. Имало го е това.

Бойко Борисов: При г-н Костов е малко като при поповете.

Водещ: В какъв смисъл?

Бойко Борисов: Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря. Най-яростната критика срещу нас, ама безпърдонно..

Водещ: Да, така е.

Бойко Борисов: ...я проведе Костов. А в същото време всички на предишните избори, помните плакатите – „Гласуваш за Борисов, получаваш Костов”.

Водещ: Това беше на БСП плакатът, да.

Бойко Борисов: Да. С една дума...

Водещ: Уж сте заедно в ЕНП...

Бойко Борисов: Костов си е комунист.

Водещ: Костов комунист ли е?

Бойко Борисов: Още като извадите „Работническо дело” и като видите статиите, които е писал, там много ясно си е казал, много ясно как трябва да се трансформира БКП в БСП, как трябва да работи срещу всички партии и движения, които ще се появят след това, за да не допусне властта на партията да излезе. Това го има в негова статия.

Водещ: Добре, а защо тогава се определя като крайно син, най-тъмносин, след като е такъв? Те твърдят, че са най-крайната десница.

Бойко Борисов: Какво пречи да се самоопределяш сам?

Водещ: Като какъвто искаш.

Бойко Борисов: В края на краищата хората разпознават кой какъв е. И ако ние бяхме оставили на г-н Костов да води битката с БСП, щяхме отново да имаме правителство на БСП. Нали така?

Водещ: Добре.

Бойко Борисов: И хората...аз бих дал, понеже имахте психиатри преди това на гости....

Водещ: Имахме, да.

Бойко Борисов: ...ако се замислиш защо малките деца си избират да са, примерно, от „Реал Мадрид”, от „Барселона”, от „Манчестър Юнайтед”, голямата част, огромният процент, или от „Левски” или „ЦСКА”? Защото от малък всеки иска да се доближи или да се чувства победител.

Водещ: Вие казвате, че Костов това прави сега ли?

Бойко Борисов: Не, казвам, че хората припознават БСП и ГЕРБ като основни опоненти, защото мачът между нас е истински, суров...

Водещ: Ама разбирате ли какво казвате в момента?

Бойко Борисов: ...и когато печелиш победата е сладка.

Водещ: Г-н Борисов, Вие казвате, че вече ще има ГЕРБ и БСП, ГЕРБ става десницата, БСП левицата. Така ли?

Бойко Борисов: А ДПС си остава в центъра като либерална партия и на базата на това...

Водещ: Има една нова...

Бойко Борисов: Да?

Водещ: Меглена Кунева с гласовете, онзи ден НДСВ казаха, че ГЕРБ е диктатура, Олимпи, да Ви цитирам точно...

Бойко Борисов: Кой?

Водещ: Секретарят беше областен по времето на царя, Олимпи Кътев, както и да е.

Бойко Борисов: Какво е казал?

Водещ: Каза, че ГЕРБ е диктатура, че трябва нова център дясно...

Бойко Борисов: Да си спомни, когато идваше да ми се моли да му давам фланелки с моето име за изборите на НДСВ.

Водещ: Има го в пресконференция, каза ми го.

Бойко Борисов: Ами това значи са хора, които са забравили какво са правили. Аз не знам, те нямат ли някаква чест?

Водещ: Това казват. Казват, че вие сте ряпа, която задушава всички тикви, диктатура, четох го във вестника.

Бойко Борисов: Вижте, когато Олимпи Кътев говори срещу мен...

Водещ: И Минчо Спасов.

Бойко Борисов: ...това е такава реклама, толкова хубаво нещо, че изобщо не ме дразни.

Водещ: Ама чуйте втората част на изречението. Те казват: имат тези 400 000 – 500 000 гласа и ще правим нова партия център дясно, няма да е само ГЕРБ. Това казват. Покрай Меглена Кунева.

Бойко Борисов: Кой ли не се опита да прави партия? Според мен грешката на Кунева беше, че се разграничи от царя. Тя винаги и нейната звезда, или ако нещо е била, я дължи само на царя.

Водещ: От 1992 г. работи в Министерски съвет. Цял живот е била в...

Бойко Борисов: Тя може да работи, тя, дето се вика, и като снаха в Политбюро е работила там много по-отдавна, нали. Все пак да не забравяме толкова много.

Водещ: Ама взима ли се пенсия за професия „снаха” в Политбюро, има ли такава...

Бойко Борисов: Снахи, зетове, така че тя е работила, но ако не беше царят, никога нямаше да й се случи това, което й се случи. Освен това, след като ме питате, там действително има и хора, които действително заслужават уважение. Аз, примерно, един Даниел Вълчев не мога да кажа лошо за него, напротив – един изключително интелигентен човек. И Меглена Кунева го водеше малко...та тя до вчера беше с БСП, бе...

Водещ: Така беше.

Бойко Борисов: ...как ще прави дясна партия? Аз не мога да си представя. Да, може да направят още една, могат да ни вземат гласове и на нас, и на десните, и на левите, нещо още да се събере в центъра като партия, но това е работа на хората да оценяват.

Водещ: За да зададем въпросите на зрителите, които активно пишат активно във Facebook…

Бойко Борисов: Ако го направят подобно нещо, то вече аз, ако не се стегнат СДС, защото в ДСБ не виждам някакъв потенциал, но...

Водещ: Е, смятате ли, че могат?

Бойко Борисов: ...ако СДС се стегнат, РЗС също имат потенциал, според мен...

Водещ: Е как, до вчера от РЗС Ви уволняваха, днес имат потенциал?

Бойко Борисов: Вижте, изборите са...в края на краищата на изборите, може би с изключение на мен, всички говорят малко и не мислят.

Водещ: Яне Янев и...

Бойко Борисов: Те самите знаят, че Конституция не могат да ме уволнят, но...

Водещ: Е, така де.

Бойко Борисов: ...това им беше един хубав мотив.

Водещ: Покрай Алексей Петров Ви критикуваха здраво, днес да не сте приятели с тях?

Бойко Борисов: Не, не сме приятели, Вие ме питате кои според мен имат потенциал в център дясно. Дали ми харесват или не, аз не коментирам, казвам кои са. Меглена Кунева, естествено, че тя беше еврокомисар, изпратен от Първанов, от Станишев, от Доган.

Водещ: Техния кабинет, така е, да.

Бойко Борисов: Така че как тя ще спечели изборите и, примерно, ще направи коалиция с нас, а няма да направи с тях?

Водещ: Т.е. дори и да направят партия, ще отидат към БСП?

Бойко Борисов: Ама естествено, те и си играха. Чухте ли нещо да се скарат Калфин и Кунева?

Водещ: Не.

Бойко Борисов: Всички атаки бяха към Плевнелиев.

Водещ: Затова да Ви питам...

Бойко Борисов: Сега, аз не вярвам пък народът да е толкова...да забрави за 2 години кой какво е правил. Ако е забравил, ще им напомня.

Водещ: Обичате да напомняте, не пропускате.

Бойко Борисов: Не пропускам, пропуснал съм Олимпи Кътев.

Водещ: Аз къде си нямах работа....

Бойко Борисов: Ето заради такива...

Водещ: Как, беше областен, той е секретар на НДСВ в момента.

Бойко Борисов: Ето заради такива най-рейтинговият външен политик, понеже ме попитахте, като царя, един изключителен човек, дипломат, авторитет, гарант в Брюксел...

Водещ: Да, казахте го това. Е, в Брюксел да, ама политиката на НДСВ в България и на тройната коалиция...

Бойко Борисов: Благодарение на такива като Олимпи Кътев. Благодарение на такива, които се събраха около него, и ласкатели и еди какви си, се стигна до там...

Водещ: Е, да се пазите и Вие от ласкатели.

Бойко Борисов: При мен ласкатели няма.

Водещ: Само да Ви попитам...

Бойко Борисов: Да Ви отговоря и на въпроса. Затова към царя аз нищо не мога да кажа, защото...

Водещ: Вие винаги сте изказвали уважението си към него.

Бойко Борисов: Не може, когато премиерът на Люксембург да каже: моят приятел Симеон беше гарант в Брюксел да ви приемат в ЕС, гарант...

Водещ: Така е, не спорим по това.

Бойко Борисов: ...той и днес е по-голям авторитет и от мен, и от Плевнелиев, и от Първанов, и от Станишев, от всички.

Водещ: Което ни навежда на мисълта, че не си ползваме бившите политици като Жельо Желев, като Петър Стоянов, като царя...

Бойко Борисов: Жельо Желев го ползваме, според мен, идеално, той се държи действително като истински президент. Петър Стоянов има изключителни възможности в Америка.

Водещ: Така е.

Бойко Борисов: Бях свидетел как и Бил Клинтън, и всички, и Хилъри го ценят и уважават, за радост.

Водещ: Поддържате ли контакт с него?

Бойко Борисов: Поддържам, разбира се, неговият брат е наш евродепутат.

Водещ: Знам.

Бойко Борисов: Евродепутат в Брюксел. Истински се надявам и сегашният президент Първанов да се държи като тези бивши президенти. Но, за съжаление, тези хора при царя надделяха и те всъщност го унищожиха.

Водещ: Аз знам още по-добре даже, но...

Бойко Борисов: И се стигна до там да гледаме Кунева да вика: аз съм независима. Просто...

Водещ: Да, прав сте, съгласен съм.

Бойко Борисов: ...аз до днес, когато сам казахте, сме спечелили всички избори чисто самички, без никаква помощ, не мога да си изкълча езика и да не кажа това, което съм чувал от тези хора, от големите политици на Европа за нашия цар.

Водещ: Г-н Борисов, още два въпроса. Нека да Ви задам и тези въпроси, защото зрителите искат да питат също. Вие казвате, че извън политиката вече не е трудно, а опасно дори. Сега имате още повече власт, не става ли още по-опасно, ако напуснете политиката, какви са Ви плановете на Вас?

Бойко Борисов: Така нареченото преяждане с власт или...

Водещ: Не за преяждането, говорим за излизането, защото направихте сериозни конфликти, разкривате далавери. Заставате с позицията си по много въпроси. Казвате, че е опасно, ако напуснете политиката, за Вас самия. Имате такова изявление.

Бойко Борисов: Много щети нанесох.

Водещ: Така е.

Бойко Борисов: Много щети.

Водещ: Как продължава това?

Бойко Борисов: Само със заменките, защото се забравиха. Заменките по морето, по планините са за милиарди.

Водещ: За които Европа ни съди дори.

Бойко Борисов: Дори където и санкции, дано се преборим. Да не говорим в...

Водещ: За десети път питат във Facebook: кога ще потърсите отговорност? Казвате ги тези неща, ето, Станишев, ето ме...кога ще потърсите отговорност, кога прокуратурата и съдът ще се намесят?

Бойко Борисов: Как да обясним за кой ли път, че съдът и прокуратурата са независими съдебни власти?

Водещ: Е, сменете ги. Имате мнозинство, сменете прокурора, сменете Висшия съдебен съвет като не става с тези.

Бойко Борисов: Не може да сменяме прокурора, защото прокурорът е с мандат.

Водещ: Да де, ще му изтече.

Бойко Борисов: Когато му изтече, тогава ще говорим за нов прокурор.

Водещ: Защото като ги казвате всички тези неща, а не следва, нищо, че зависи от прокурора, то се пише и на Вас. Казват: много приказват, а какво от това?

Бойко Борисов: Ако ние тръгнем да пресираме съдебната власт, Вие знаете, министър Цветанов беше малко по-рязък, видяхте какви бяха реакциите и в Брюксел включително.

Водещ: Видях, да.

Бойко Борисов: Това е единственият шанс, защото действително имаме много добри прокурори и много добри съдии. Единственият шанс те самите да разберат, че от техните решения, както ние знаем, че от нашите решения зависи държавата в каква посока ще тръгне и от техните решения зависи справедливостта.

Водещ: Ама, г-н Борисов, как са добри – арестуван, 8 месеца, пускат го, не могат да повдигнат обвинение. Сега гледам, че по „Наглите” пак има някакви проблеми. При толкова казуси как не може да се внесе един обвинителен акт да се стигне до съд? Кое е доброто тук? Как така са добри, Вие казвате „добри”?

Бойко Борисов: Говорих с прокурора Кокинов специално за „Наглите”. Той каза, че за да няма процесуално обжалване след това, са сменили, просто прокурорът си е дал отвод, така че няма да има проблем по делото, защото и аз го прочетох във вестника и се притесних.

Водещ: И аз го видях.

Бойко Борисов: Но прокурорът Кокинов каза, че са го направили именно заради да няма такъв проблем.

Водещ: Сестра Ви е лекар, какво каза за бюджета на здравеопазването и на Здравната каса, тя коментира ли с Вас това?

Бойко Борисов: 3 млрд. 250 млн. лв. даваме за здравеопазване.

Водещ: Цифрите ги знам, най-високи са по принцип, имат абсолютна стойност. Нейният коментар какъв е, любопитно ми е? Казва ли Ви нещо като лекар?

Бойко Борисов: Тя не си позволява да ми говори много на тази тема, но едно по едно, виждате, лечебните ни заведения придобиват европейски вид. Болница след болница, клиника след клиника...

Водещ: Министър Константинов се похвали, че го подкрепяте за спешната помощ, за реформите, каза, че сте се ангажирали.

Бойко Борисов: Спешната помощ, сега ще направим и се надявам огромните дългове, които имаха болниците, сега вече доста намаляха като дългове, тази година да ги изчистим и те, както всички останали, да тръгнат вече на чисто.

Водещ: Интересно е, че хората наистина го оценяват това и гласуваха за Вас, въпреки рестрикциите, въпреки ограниченията. Явно хората го разбират като политика.

Бойко Борисов: Аз бих го нарекъл като зрялост.

Водещ: Може би е това.

Бойко Борисов: Ако трябва, ето, пак да сравним зрялост на обществото. В развитите общества на всеки 6 месеца пациентът отива на лекар.

Водещ: Профилактичен и т.н.

Бойко Борисов: Ако не отиде, губи застраховка. Сиреч, това е зрялост на обществото. А защо се прави? За да може една болест да се хване...

Водещ: Профилактиката е по-евтина от лечението.

Бойко Борисов: Точно така, и да се лекува. Така е, по същия начин бих сравнил и държавата. Когато знаеш, че нещо ти е болно и не го лекуваш, то няма да оздравее от само себе си. То само гангренясва, гангренясва и то стига накрая, както „Кремиковци”, както...

Водещ: Говорили ли сте с Папандреу? Той споделя ли Ви, на тези среща виждали ли сте с него, той казвал ли Ви е за Гърция нещо?

Бойко Борисов: Всеки път си говорим с него и...

Водещ: И той какво казва?

Бойко Борисов: ...и винаги съм му казвал: виж, оправяйте се, защото ние веднъж като държава понесохме огромни загуби от югоембаргото с велика Югославия, видяхте какво се случи...

Водещ: Така е.

Бойко Борисов: ...сега втори път до наш съсед най-тежката финансова криза в Европа...

Водещ: Ако се срине да, и гръцките банки са тук, ще има бели.

Бойко Борисов: При нас има и хубави неща, които сме си извели като поука, и то предишни правителства имам предвид, и когато кризата в българската банкова система беше, е приет един много добър банков закон.

Водещ: Да, нашият банков закон е много стабилен, така че авоарите са пълни, резервите са по-високи.

Бойко Борисов: Чак сега в Европа се заговори техните банки да имат 8% капиталова адекватност, в България 15% е към днешна дата.

Водещ: Така е, да, много по-стабилни са банките.

Бойко Борисов: Да не говорим, че тук Националната ни банка има огромен контрол и права...

Водещ: Ама Вие помните ли пирамидите при Виденов, какво стана, стопиха парите на всички, какво чудо беше?

Бойко Борисов: Да, затова казвам, че и България от много от кризите си е извличала поука и са правени добри неща.

Водещ: Да Ви питам за спорта. Знаете ли, че ние имаме спортна рубрика в предаването? Във „Факторът Кошлуков” има спортна част.

Бойко Борисов: Знам.

Водещ: Гледате ли я?

Бойко Борисов: Гледам я.

Водещ: Бяхме я кръстили „Дебати”, понеже Вие решете много ленти, искаме да кръстите и тази рубрика, да видим какво име ще й изберете. След малко ще го видите, но за да влезем в спорта, хвалите се със зала „Армеец” обаче аз разбрах, не съм чак толкова по спорта, не съм чак такъв специалист, че правите и нов, модерен стадион във „Враждебна”.

Бойко Борисов: Да, тази година, която идва, ще го почнем.

Водещ: Добре, това политика на държавата ли е? Ако инвестирате в материалната база, за държавната част Ви питам...

Бойко Борисов: За инфраструктурата, нека да я наречем така.

Водещ: ...това може ли да даде възможност България не само да издигне своите спортисти, а да стане и център на спортен туризъм, на спортни мероприятия, на световни първенства?

Бойко Борисов: Ами виждате, че в момента, в който направихме базата, веднага направиха световна купа по художествена гимнастика. И веднага след това получихме златни момичета. Просто в света хората гледат тези, които инвестират в спорт...

Водещ: Правят бази за спорт.

Бойко Борисов: ...инвестират в инфраструктура, им дават и първенства, дават им домакинства.

Водещ: Ремонтирате „Белмекен”.

Бойко Борисов: „Белмекен” ремонтираме, „Спортпалас” стана превъзходен във Варна...

Водещ: В Разград правите ли?

Бойко Борисов: ...залата по акробатика и гимнастика на „Спартак”, хиляди неща. Лекоатлетически писти в Русе, в Сливен, къде ли не. Да, огромно нещо се направи. Паралелно с това правим сега и в Пловдив спортната зала, в Русе помагаме...

Водещ: В Стара Загора направихте ли?

Бойко Борисов: В Стара Загора осветлението. Правим сега интернатите в Благоевград.

Водещ: Случайно срещали ли сте се с бившия министър на спорта да кажете: вижте как правим?

Бойко Борисов: Не съм го виждал още от времето, когато беше министър.

Водещ: Не?

Бойко Борисов: Не. Само като си спомня как направиха Националния стадион „Васил Левски”, колко пари дадоха за ремонт и какво се получи, но както и да е. И да Ви отговоря – световните купи, мъже и жени, и европейска купа жени в Банско и в Пампорово.

Водещ: Без база не става.

Бойко Борисов: Не, даваме пари за там всяка година, за да се провеждат. Догодина в тази спортна база, която казах..

Водещ: Искате ли да пуснем рекламите, г-н Борисов?

Бойко Борисов: Само секунда. ВТА, финалите жени тенис. Представяте ли си, в България? Сега на 17 декември, все му забравям името, е финалът на Световното първенство по тези, които правят акробатичните превъртания с моторите.

Водещ: Не го знам и аз как се казва.

Бойко Борисов: Има име, ама го забравих. Ще бъде уникално шоу в залата.

Водещ: Вътре в залата?

Бойко Борисов: Догодина е Световна лига волейбол, София е домакин.

Водещ: Е как, те ще я потрошат тази зала много бързо.

Бойко Борисов: Моля?

Водещ: Нали ще я потрошат тази зала много бързо? Толкова неща, толкова публика, колко ще издържи тази зала?

Бойко Борисов: Ох, аз истински благодаря на българите, които до този момент я посещават, че няма една надраскана седалка.

Водещ: Браво, това показва, че се грижат.

Бойко Борисов: И това показа, че българите, когато виждат, че нещо им се дава, и се строи, и си е тяхно, и могат да ходят по концерти, дали е на Шаде, дали е да се презентира филм, или спортно състезание, това са условия, в които те се чувстват и със самочувствие и....

Водещ: Нека да променим ние условията. Влизат нашите спортни коментатори...

Бойко Борисов: На Жоро Младенов бенефисът беше прекрасен.

Водещ: Вижте какво остава. Спортът, пускаме реклами, вижте как правим спортна рубрика, за да знаете какво представлява. Ние оставаме, вижте спортната рубрика за днес.


imageimageАРХИВ В МЕДИИТЕ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛimageimage

Няма коментари:

Публикуване на коментар