Кой е Франсоа Рабле


Биография  

Франсоа Рабле е роден в семейството на адвокат, практикуващ в град Шинон, който се намира на около 5 км до родното му село Ла Дьовиниер (днес Сьойи). Учи медицина июридически науки, след което практикува лекарска професия. Отличавал се с енциклопедични за времето си познания.
Francois Rabelais.jpgТрънлив и неравен е жизненият и творчески път на Рабле в родината му. Реакционните сили, особено богословите от Сорбоната, са гледали на него като на враг, който разрушава вековната сграда на католическата църква, нерядко е бил изправян пред опасността да бъде изгорен на клада като други хуманисти. Спасявал се е благодарение на своята тактична предпазливост или поради застъпничеството на влиятелни покровители. Голяма подкрепа срещу враговете му е оказал кардинал Жак дю Беле, един църковник, който, макар че е носел кардиналски сан, бил приятел на хуманистите.
Рабле умира през 1553 г. на 59-годишна възраст в Париж. Последната, пета книга от романа му "Гаргантюа и Пантагрюел" излиза единадасет години след смъртта му (1564 г.), в написването на която изглежда, е взел малко участие.

Творчество и възгледи  

В сатиричния си роман Гаргантюа и Пантагрюел Рабле противопоставя хуманистичнитевъзгледи срещу тези на схоластиката, а именно механичното усвояване на знания, запълването на деня с безсмислени занимания и игри, формално учение за религията и др. В огромен фокус Рабле събира и изразява всички противоречия, конфликти и проблеми на своята съвременност. В изострената социално-историческа и политическа обстановка, като работи тактично и разумно, той успява да избегне съдбата на редица хуманисти, които загиват от преследванията на тъмните сили, и да доизкара докрай своето епохално произведение.
Коренно различно е учението на учителя хуманист. Знанията се придобиват посредством книги, изпълнени с вековни мъдрости — изучават се астрономияматематикамедицинаестествознание и др. Като методи на обучение се използват наблюдението и беседата с цел ученикът да бъде активен през цялото време. Освен това се прилага и методът на занимателното обучение, като например геометрията, която се използва в игрите и по този начин се продобиват умения за практическото ѝ приложение. Не е пренебрегнато и физическото възпитание на човека. За неговото развитие се използватхраненето, създаването на хигиенни навициспорт и др. Франсоа Рабле обръща сериозно внимание и на труда като метод за физическо развитие.


Франсоа́ Рабле́ (фр. François Rabelais, 1493-1553) е френски монах, медик и ренесансов писател-хуманист, чиято пародийно-сатиричната поредица "Гаргантюа и Пантагрюел" била ярка противоположност на доминиращия в онази епоха схоластичен стил в науката и изкуството.
Цитати, максими и мисли на Франсоа Рабле:

  • Човек струва толкова, на колкото сам се оцени.
  • По-добре е да пишеш смеейки се, отколкото обливайки се в сълзи, понеже смехът е черта, характерна само за човека.
  • Апетитът идва с яденето.
  • Който притежава търпение, може да постигне всичко.
  • Въпросът не е в това да бягаш бързо, а да избягаш по-рано.
  • Всеки, встъпващ в брак, трябва да бъде съдия на собствените си намерения и да се съветва единствено със себе си.
  • Ако не желаеш да виждаш повече глупаци, първата ти работа е да счупиш огледалото.
  • Стари пияници се срещат по-често, откокото стари лекари.
  • Пия не повече от сюнгер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар