Човекът-господар на съдбата си


Човекът-господар на съдбата си

“Робинзон Крузо” е прекрасна,оригинална и много поучителна творба. В романа си, Даниел Дефо застъпва различни и важни за човечеството теми. Една от тях е темата за оцеляването и възможността на човек сам да ръководи съдбата си.
Хората сме подвластни на закони:права и задължения,с които трябва да се съобразяваме цял живот. Те изпълват ежедневието и пропиват съзнанието ни,поставят граници на човека в обществото,но не и на неговото развитие като индивид. Именно това е и посланието на автора. Даниел Дефо ни потапя в море от трудности,изпречили се на пътя на най-обикновен човек. Неволно попаднал на остров насред океана,Робинзон Крузо се озовава далеко от цивилизацията,където единственото важно нещо е да запази живота си.
Поставен във въпросната ситуация,той е предизвикан сам да издяла съдбата си и като нейн господар да я подчини на желанието си за оцеляване.
Попаднал на самотен остров,героят се бори със зъби и нокти за живота си. Въоражен със свръх търпение,желание и оптимизъм,съумял да прецени ситуацията и възможностите си,той оцелява и става неопровержимото доказателство за това,че човек сам гради съдбата си и е нейн единствен господар.
Той полага огромни усилия за да постигне щастието. Не се сломява нито за миг,дори когато се налага сам да си е учител и същевременно ученик не се отказва,а се самоосъвършенства в най-различни области.
Живота му не е приказен свят,изпълнен със щастие и безгрижие,а ад преливащ от несигорност,опасност и трудности,които застрашават съществуването му. И въпреки всичкия страх и неудобства,оптимизмът в душата му надделява и прави дните му на острова по-приятни.
Сам за себе си той решава да се бори за живота си,да се учи от грешките си,да се изправи пред съдбата си. И само силното му желание и търпението са причина за сполуката му.
И в крайна сметка живеем живота си такъв какъвто го направим,така че нека не се оправдаваме с околните,да се изправим и признаем,че човек е господар на съдбата си.