Самоубийството на маите



 

Отдавна се предполага, че маите сами са причинили края на своята цивилизация. Едно ново изследване демонстрира как точно е станало това и доказва, че маите са се самоунищожили в момента на най-големия им разцвет.

 
Американският учен Бенджамин Кук твърди, че средновековната висока култура на маите, процъфтявала в Централна Америка, е загинала вследствие на климатична катастрофа, предизвикана от самата нея. На международното есенно заседание на Американския геофизически съюз в Сан Франциско Кук информира подробно за изводите, до които го е довела неговата компютърна симулация. Изсичането на горите е допринесло съществено за загиването на маите, твърди Кук. Така в един и без туй сух регион паднали една пета по-малко валежи, като постепеннно засушаването станало драматично.
Фатална верижна реакция
Една високоразвита култураЕдна високоразвита култура
Безбройни, при това не от вчера са хипотезите за причините, довели до края на тази високоразвита цивилизация - от епидемии и бунтове до лошо управление. Но още през 2003 едно проучване документира възможността краят на маите да е бил причинен от сушата. В годините на разцвета на културата на маите през 9 век в продължение на десетилетия не пада почти никакъв дъжд. Това доказват необичайно тънките годишни пръстени в стволовете на дърветата от онова време и седиментите на морското дъно.
Студията на Кук разкрива, че една от причините за възхода на маите е станала същевременно и причина за загиването им: земеделието им е било в състояние да изхранва около 20 милиона хора, но с цената на изсичането на все повече гори. Така се задейства една фатална верижна реакция. Оголената земя е отразявала повече слънчева светлина, отколкото горите преди това, при което се е губела топлина; в по-хладния въздух се е изпарявала по-малко вода, намаляло е образуването на дъждоносни облаци, дъждът е станал рядкост, а почвата е изсъхнала.
Джунглата превзема градовете
Убийствена суша
Джунглата превзема градовете
Така, без сами да съзнават, маите са дали тласък на собствената си гибел. Още миналата година друго изследване също изказа хипотезата, че обезлесяването може би е довело до рязко засушаване. Но симулацията на Кук почива на по-точни данни за природата в Централна Америка по онова време. "Маите са използвали наличната земя много по-интензивно, отколкото се предполага", казва Кук и подчертава, че почти всички гори на полуостров Юкатан са били унищожени.
Климатичната криза поразява тази цивилизация в момента на най-големия й разцвет. Две засушавания около 810 и 860 г. нанасят големи щети, но през 897 г. настъпва най-жестоката суша: в продължение на почти 30 години - по онова време често продължителността на един човешки живот - падат много малко валежи. Маите никога повече не успяват да се съвземат от това бедствие и тяхната процъфтяваща култура загива, а джунглата поглъща градовете им.