Самоубийство на милионер потресе Ирландия

На пръв поглед Патрик Рока имаше всичко - красива жена, три деца и една от най-големите империи, изградени върху бизнес с недвижими имоти. Той бе рекламното лице на процъфтяващата ирландска икономика, даваше хеликоптера си назаем на Бил Клинтън при всяко негово голф посещение в Ирландия и стоеше рамо до рамо с Тони Блеър на официални гала вечери.

В понеделник сутринта обаче съседите му забелязват нещо нетипично в това, че той се разхожда пред луксозния си дом в Дъблин по пижама. Малко по-късно, докато съпругата му води малките на училище, проехтява изстрел.

Самоубийството на Рока предизвика шокова вълна във висшето общество на ирландската столица, пише в. "Таймс".

Според анонимен приятел на покойния, цитиран от ирландската преса, мотивът за самоубийството е финансов и по-специално е свързан с банка "Англо-Айриш", където Рока е имал заеми за над 20 млн. и чиято национализация през миналата седмица в следствие от световната финансова криза той е приел като голям шок.

През последните дни по нищо не личало, че бизнесменът е смятал да посегне на живота си. През уикенда е забелязван да вечеря първо със съпругата си, а после и с приятели в ексклузивен дъблински клуб.

41-годишният Рока е внук на италиански имигрант-зидар, който участва дейно в следвоенното възстановяване на някои от най-прочутите сгради на Дъблин. През 1983 г. започва работа в основаната от баща му седем години по-рано фирма "Рока тайлс", а през 1995 г. поема изцяло юздите на бизнеса.

През 2000 г. продава голяма част от компанията си, която вече е излязла и на британския пазар, на инвеститори, но все пак запазва 20 процента от акциите.

През 2007 г. богатството му е оценявано на 500 млн. евро. По неофициални данни през последните години е сключил сделки за над 300 млн., като най-крупната е била за близо една трета от тази сума.

Рока не е първият богаташ, чието самоубийство през последните месеци може да бъде свързано със световната финансова криза. Преди две седмици живота си отне германският милиардер Адолф Меркле, кратко след като загуби цяло състояние, залагайки срещу цената акциите на "Фолксваген". Малко преди Коледа пък се самоуби и Рене-Тиери де ла Виехуше, имал неблагоразумието да инвестира един милиард паунда във финансовата пирамида на Бърнард Мадоф.

Няма коментари:

Публикуване на коментар