Послание от Агни Йога

"Нужно е да се каже на хората решително, че Новият свят вече е започнал живота си. Хората не са готови да вземат участие в делото на изграждането. Погрешно е да се мисли, че завоеванието отговаря на задачите на Новия свят. Дали ще бъдат завладени земи или класа хора, това принадлежи към проявите на миналото. В процеса на еволюцията може да се мисли само за издигане на съзнанието въз основа на свободните възможности. Има епохи в развитието на човечеството, когато съзнанието се обогатява. Няма да скрием, че именно сега пред човечеството е отворена книгата на откритията и светът на смелите набези. Тези зрели плодове на дървото на колектива са готови да открият своите зърна.

Можем ли да разсечем тези плодове с оръжие, да ги добием със заплаха, със страхливо малодушие или с предателско лукавство? Не! Само единението на съзнанието и изграждането на знанието ще дадат на човечеството дара на новата раса. При това не космичните явления, а токът на мисълта ще даде първия тласък.

Да не пропускаме уречения срок, когато мълнията на мисълта може да реши съдбата на света. Не предлагаме на астрохимичния момент на нашата планета, когато мисълта напряга атмосферата като химически състав. Мисълта само ще се плъзга по главите на скептиците, докато не е добре разбрано значението на мисловната еманация. Моментът не търпи отлагане. "

"Често хората не са далеч от мисълта за промяна на основните функции на организма. Принципът на зараждането или разлагането на материята, или безтегловността на телата или непроизволната материализация, също както и други нововъведения във физиката се обсъждат дори и в клерикалните изложения. На пръв поглед изглежда, че кръгозорът на възможностите трябва да расте след малолетието и идвайки до лабораторията на точните проучвания, трябва да закрепне, но именно тук несъвършенството на расата оставя прегради. Смелият изследовател, отдаден на точната наука, се превръща в обикновен човек и започва да подражава на старите обичаи. Виждали сме как червеният пламък на бунта се превръща в дим на огнището. Виждали сме знамената на истината, пришити към стълбата на предразсъдъците. Знаем как чистите постройки се подхвърлят на пазарна оценка. Страхливото невежество плете мрежи и най-много се бои да напусне тихия бряг на разлагащите се кости. Учението за еволюцията показва, че човешкия страх се увеличава пред смяната на расата. Но крайния срок идва и ненаучилите се да плуват ще трябва да се нагълтат със солена вода.
Да се обърнем към устрема на смелите."

Няма коментари:

Публикуване на коментар